Het NIP staat voor goede en betrouwbare psychologische zorg. We stellen daarom vakbekwaamheidseisen aan geregistreerde psychologen. Zo verlangt het NIP dat als psychologen zelfstandig werken met individuele cliënten of hun cliëntsysteem na een academische titel in de psychologie een tweejarig postmastertraject volgen: de zogenoemde 4+2 norm. Deze norm voor vakbekwaamheid is het uitgangspunt bij zowel de BIG- als de NIP-registraties en is door de Ledenraad vastgesteld.
Goede psychologische zorg vraagt om vakbekwaamheid
Met het stellen van een kwaliteitsnorm wil het NIP dat geregistreerde psychologen zich met het dienstmerk Registerpsycholoog NIP profileren als gekwalificeerde en betrouwbare professionals aan derden. Het NIP vindt het een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van de beroepsgroep en het veld om voldoende mogelijkheden te creëren voor psychologen om het gewenste vakbekwaamheidsniveau te bereiken.
Vakbekwaamheid: ‘4+2’ norm
Om de kwaliteitsnorm ‘4+2’ voor vakbekwaamheid te waarborgen, zijn er verschillende beroepsregisters. De overheid beheert het BIG-register. Het NIP is houder van een aantal verenigingsregisters op gelijkwaardig niveau. Ter verheldering en eenduidigheid is door het NIP voor deze registers het dienstmerk Registerpsycholoog NIP geïntroduceerd, een merkenrechtelijk beschermde titel: psychologen die zijn ingeschreven in een van deze registers krijgen het recht de titel te voeren. Dit geldt voor de NIP-registers :
- Kinder- en Jeugdpsychologen
- Psycholoog Arbeid Gezondheid
- Arbeid- en Organisatiepsycholoog
De geregistreerde psychologen mogen het werkveld waarin ze werken aan de titel toevoegen. Bijvoorbeeld: Registerpsycholoog NIP/ Arbeid & Organisatie.
De Registerpsycholoog NIP is gehouden aan de Beroepscode van het NIP waarin gedragsregels en normen voor de beroepsgroep zijn opgenomen en de psycholoog is daar ook op aan te spreken via verenigingstuchtrecht. De Beroepscode is gebaseerd op vier basisprincipes: verantwoordelijkheid, integriteit, respect en deskundigheid. BIG-geregistreerde psychologen vallen onder wettelijk tuchtrecht.
Geregistreerde psychologen moeten zich elke vijf jaar opnieuw laten registreren. Herregistratie kan alleen als de psycholoog kan overleggen daarvoor onder meer de vereiste werkervaring en scholing te hebben opgedaan. Daarmee tonen zij aan dat zij hun vakbekwaamheid op peil houden.
Registratie BIG- of NIP-registers
Om in aanmerking te komen voor registratie in het BIG- of één van de NIP-registers kunnen verschillende wegen worden gevolgd, waarmee u voldoet aan de vakbekwaamheid: ‘4+2’ norm. Het postmastertraject bestaat uit een combinatie van werkervaring onder begeleiding, cursorisch onderwijs, supervisie (reflectie), literatuurstudie en casuïstiek/praktijkopdrachten. In het traject wordt aandacht besteed aan zowel diagnostiek als behandeling/begeleiding.
Er zijn twee routes:
- De BIG-route
– Via een wettelijk erkende gz-opleiding die leidt tot een BIG-registratie
– Het NIP is er voorstander van dat psychologen die geen BIG-registratie hebben, maar hiervoor wel in aanmerking zouden moeten komen, deze registratie ook kunnen halen via een Eerder Verworven Competenties (EVC) traject. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen binnen dit traject. - De NIP-route
– Via het doorlopen van een gestructureerde door het NIP erkende postmasteropleiding die leidt tot een NIP-registratie.
– Door het volgen van een individueel registratietraject dat leidt tot inschrijving in een NIP-register.
Alle psychologen die werken met jeugd moeten geregistreerd staan in het BIG of skj register (master-psycholoog of Kinder-jeugdpsycholoog SKJ).
Rol NIP
Het gewenste vakbekwaamheidsniveau is nog niet overal de geldende praktijk. Het NIP zet zich in om psychologen zo goed mogelijk te informeren over de mogelijkheden die er zijn om registraties te behalen en ook om deze mogelijkheden uit te breiden. Dit doen we onder andere door:
- Het onderhouden van een aantal registers
- Het geven van voorlichting over de verschillende opleidings- en registratiemogelijkheden
- Het vergroten van het aantal opleidingsmogelijkheden, zowel richting BIG- als NIP-registers
- Het bijdragen aan de (verdere) ontwikkeling van postmasteronderwijs
- Het aanbieden van een traject Visitatie Basis en Visitatie Certificaat waarmee u uw vakbekwaamheid evalueert met als uitkomst meer inzicht in uw sterke en ontwikkelpunten
Het accrediteren van bij- en nascholing
- Het faciliteren van supervisie en intervisie
- Het toegankelijker maken van registratietrajecten die toegang geven tot de NIP-registers
- Het stimuleren en initiëren van een EVC-traject richting BIG-registratie
Maar vooral door de beroepsgroep en de kwaliteitsnorm te positioneren richting werkgevers, overheid en financiers.
Ethiek: notitie over verantwoordelijkheid psycholoog
In de praktijk van het werkveld, maar ook bijvoorbeeld in de communicatie over opleiding en registratie gaat het vaak over termen als deskundigheid, vakbekwaamheid, bevoegdheid, exclusiviteit van handelen (voorbehouden handelingen) en (eind)verantwoordelijkheid. Regelmatig worden deze termen door elkaar gehaald of met een gekleurde bril op gebruikt.
- “Alleen de psychiater mag een DSM-IV diagnose stellen”
- “Mag ik een dyslexieverklaring ondertekenen”
- “Ik mag niet gaan werken als ik nog niet geregistreerd ben”
- “Binnen mijn instelling moet ik het onderzoek laten ondertekenen door de gz-psycholoog”
- “Degene die tekent is altijd eindverantwoordelijk”
De notitie Kunnen, mogen en moeten omvat een begripsverheldering over verantwoordelijkheid, bekwaamheid en bevoegdheid. Ook in de beroepscode van het NIP vindt u eisen, richtlijnen en gedragsregels die aan het beroepsmatig handelen van een psycholoog worden gesteld. NIP-leden kunnen terecht bij het spreekuur Ethiek.