Verantwoorde zorg leveren. Een goede zorgprofessional zijn. Dat willen we allemaal en dat zijn we ook (wettelijk) verplicht. Het NIP ondersteunt psychologen daarbij en biedt daarom visitatie- en reflectie-instrumenten waarmee psychologen in de ggz en gedragswetenschappers in de gehandicaptenzorg kunnen reflecteren op het professioneel handelen. Daarnaast is het NIP bezig met het ontwikkelen van een visitatie instrument voor de Ouderenzorg.
- Meer weten? Mail naar visitatie@psynip.nl
Waarom visitatie of reflectie?
Als professional streeft u ernaar te handelen volgens de voor uw professie/werkveld geldende professionele standaard. De professionele standaard bestaat, conform de WGBO, uit het geheel van professionele normen die beschrijven wat goed handelen is in een bepaalde situatie. Het gaat om de beroepscode, competentieprofielen, wetgeving, vakinhoudelijke (multidisciplinaire) kwaliteitsstandaarden, protocollen en overige veldnormen (zoals ROM). De professionele standaard is, mede door voortschrijdend inzicht uit het veld, constant in ontwikkeling.
Visitatie (of reflectie) biedt u zicht op de aansluiting van uw professioneel handelen met de professionele standaard. Het is een vorm van deskundigheidsbevordering. Inzicht in sterke en ontwikkelpunten geeft richting aan uw professionele ontwikkeling en kan uw professionele identiteit versterken.
Lees meer over het Visitatiereglement NIP
Meld je nu aan voor NIP visitatie (reflectie)
- Visitatie-instrument voor vrijgevestigde (GZ) psychologen in de GGZ
- Visitatie-instrument (reflectie) voor psychologen en orthopedagogen in de gehandicaptenzorg
Visitatie: spannend, interessant en leuk!
Psychologen Gert Ouwersloot en Udo Nabitz vertellen over visitatie: een instrument dat het NIP biedt voor zelfreflectie dat geschikt is voor alle werkvelden van psychologen:
“Visitatie is een instrument dat gaat over elk psychologisch handelen dat met de cliënt te maken heeft. Het is een spannend, maar vooral stimulerend proces!”
Vacature lid visitatiecommissie en visiteur
Terug- en vooruitblik op de NIP visitatietools voor psychologen in de GGZ, de gehandicaptenzorg en straks ook de ouderenzorg
Het NIP biedt visitatietools aan waarmee psychologen in de ggz en gedragswetenschappers in de gehandicaptenzorg kunnen reflecteren op het professioneel handelen. Waarom is dit zo belangrijk? Hoe wordt het beoordeeld? En wat kan ik in 2022 verwachten?
Visitatie belangrijk onderdeel van de NIP visie
De belangrijkste pijler van de NIP visie is: de kwaliteit van onze beroepsuitoefening hoog houden. Eén van de instrumenten voor de kwaliteitsbewaking en verbetering is visitatie.
Visitatie is een vijfjaarlijkse (digitale) toetsing en een intercollegiale reflectie aan beroepsnormen en wet- en regelgeving. In de visitatie wordt op basis van de (digitale) vragenlijst een zelfevaluatie uitgevoerd die aangevuld kan worden met een feedbackgesprek met een visiteur. Visitatie ondersteunt ons in de beroepsuitoefening.
Hoe wordt de NIP visitatietool beoordeeld?
De evaluatie laat zien dat psychologen de visitatietool aanbevelen aan collega’s. De feedback wordt hoog gewaardeerd. Het ontwikkelplan en de casuïstiek van de (digitale) vragenlijst zijn over het algemeen goede aanknopingspunten om de dagelijkse psychologische praktijk te verdiepen en te reflecteren.
De deelnemers die als vervolg op de zelfevaluatie een feedbackgesprek met een visiteur hebben gehad, geven aan de visiteur communicatief, deskundig, enthousiast, inspirerend, motiverend, professioneel, betrokken en integer te vinden.
Uiteraard zijn er ook verbeterpunten. De wens is uitgesproken om vooraf duidelijker te worden geïnformeerd over wat er verwacht wordt tijdens het visitatiegesprek. Daarnaast zien meerdere deelnemers graag meer inhoudelijke aspecten van intake, behandeling, begeleiding en nazorg terugkomen in het visitatietraject, en kan meer nadruk komen op de cliënt-psycholoogrelatie en de vaardigheden en competentie van de psycholoog. Dit zijn punten waar we graag mee aan de slag gaan.
What’s new
In 2021 heeft de visitatiecommissie zich ingezet om de visitatietool nog verder te ontwikkelen en up to date te houden. De belangrijkste onderdelen die zijn opgepakt:
- Visitatiereglement
Het visitatiereglement is herzien en vernieuwd.
- Vernieuwde vragenlijst
De vragenlijst is vernieuwd n.a.v. de gegeven feedback. Zo is o.a. de casuïstiek vernieuwd en zijn een aantal vragen aangepast. Deze vragenlijst is sinds januari 2022 in gebruik genomen. - Benchmark: hoe verhoud ik mij tot anderen
Sinds januari 2022 bieden we ook een benchmarkrapport. Dit is in de eerste plaats bedoeld om de persoonlijke rating en beantwoording te spiegelen aan alle antwoorden van visitaties die sinds 2016 zijn uitgevoerd. Daarnaast kan het ook gebruikt worden om een beeld te geven van de kwaliteit van de psychologische zorg.
En we gaan nog verder met ontwikkelen!
Ook in 2022 gaan we verder met up to date houden, verbeteren en ontwikkelen. Zo zijn we bezig met:
- Aanpakken feedback: procesverbetering
In de eerste helft van 2022 zijn we druk bezig met het doorlopen en verbeteren van de huidige (achtergrond)processen. Dit moet ertoe leiden dat informatie snel en nog beter wordt aangeboden. - Uitbreiden naar visitatietool voor de ouderenzorg
In de tweede helft van 2022 willen we de visitatietool verder ontwikkelen.
Benader ons bij vragen of opmerkingen over de visitatietools via visitatie@psynip.nl.
Mocht je vragen of opmerkingen hebben over onze visitatietools neem dan contact met ons op via visitatie@psynip.nl. Samen houden we de kwaliteit van ons vak hoog!
Heeft visitatie jouw bijzondere interesse? Om de vraag goed op te vangen zijn wij op zoek naar visiteurs.