Over een aantal onderwerpen uit de Beroepscode komen regelmatig vragen bij het NIP binnen. Deze onderwerpen worden regelmatig aangevuld. Let op dat er altijd uitzonderingen kunnen bestaan. Aan onderstaande tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
Toestemming
- De cliënt maakt vrijwillig gebruik van de dienstverlening door een psycholoog. Zonder toestemming van de cliënt kan de psycholoog hem/haar niet als cliënt aannemen.
- Voordat de cliënt kan toestemmen moet deze goed geïnformeerd zijn door de psycholoog.
Lees meer over gerichte toestemming
Geheimhouding
- De psycholoog is verplicht tot geheimhouding, dit komt voort uit het beroepsgeheim.
- De cliënt kan de psycholoog toestemming geven om het beroepsgeheim te doorbreken.
- De psycholoog kan slechts in uitzonderingssituaties besluiten zonder toestemming van de cliënt de geheimhoudingsplicht te doorbreken.
Dossier
- De psycholoog is verplicht om een dossier bij te houden.
- De cliënt heeft het recht het eigen dossier in te zien of daarvan een kopie te vragen.
- De psycholoog vernietigt het dossier als de cliënt daar schriftelijk om vraagt.
Gegevensverstrekking
- De psycholoog mag alleen gegevens uit het dossier verstrekken aan anderen als de cliënt daarvoor van tevoren uitdrukkelijke, bij voorkeur schriftelijk toestemming heeft gegeven.
- Ook voor het terugkoppelen van gegevens aan de huisarts is toestemming van de cliënt nodig.
Meer informatie over het delen van informatie leest u op de pagina Webinars, e-learnings en handreikingen of bekijk het webinar ethiek terug.
Minderjarigen
- Voor behandeling en onderzoek van een minderjarige cliënt is toestemming van beide ouders met gezag noodzakelijk. Dit geldt vooral bij gescheiden ouders.
- Minderjarigen tussen 12 en 16 jaar moeten ook zelf toestemming aan de psycholoog geven.
- Is de minderjarige 16 jaar dan heeft de psycholoog alleen toestemming van de 16-jarige zelf nodig.
- Vermoed u kindermishandeling en geven de ouders geen toestemming?
Lees meer over toestemming beide gescheiden ouders of bekijk de Handreiking toestemmingsvereiste voor hulp bij kindermishandeling (pdf)
Rapport
- De cliënt heeft het recht een psychologisch rapport als eerste te lezen voordat het aan een derde wordt uitgebracht.
- In het rapport mag niet meer staan dan nodig is voor de beantwoording van de vraag waar het in het onderzoek om gaat.
- De cliënt heeft het recht feiten die niet kloppen in het rapport te verbeteren. Het professionele oordeel en de conclusies van de psycholoog vallen niet onder dit recht.
Elektronisch patiëntendossier
Veel psychologen werken inmiddels met het elektronisch patiënten- of cliënten dossier (epd) of krijgen daar binnenkort mee te maken. Over het spanningsveld met de beroepscode komen nog veel vragen bij ons binnen. Daarom heeft het NIP een factsheet ontwikkeld dat hier verder op ingaat.
Met de factsheet wil het NIP haar leden een handreiking bieden bij het omgaan met dit spanningsveld. De factsheet kan ondersteuning bieden bij overleg met collega’s en directie binnen de instelling.
- Download factsheet (pdf)
Download de Juridische factsheet wet aanvullende bepalingen verwerking persoonsgegevens in de zorg (pdf – ministerie VWS) met een overzicht (met toelichting) van de rechten en plichten bij elektronische verwerking van gegevens en elektronische inzage en afschrift van het medisch dossier.