De Beroepscode: in het belang van de cliënt en de psycholoog
Het NIP heeft een beroepscode opgesteld omdat zij vereist dat het werk van psychologen van goede kwaliteit is. In de Beroepscode voor psychologen staan de richtlijnen, gedragsregels en eisen die aan het beroepsmatig handelen van een psycholoog worden gesteld. Over een aantal onderwerpen uit de Beroepscode krijgt het NIP regelmatig vragen. Deze antwoorden hebben we samengevat in de rubriek Uit het spreekuur.
Beroepscode
De Beroepscode voor psychologen is samengesteld door de Bestuurscommissie Ethische Zaken van het NIP. Dit factsheet laat zien wat er in de code is veranderd ten opzichte van de editie voor 2015.
- Lees de volledige beroepscode online of bestel een gedrukte uitgave. NIP-leden betalen € 8,50 i.p.v. € 12,50 via de NIP-boekenclub.
- Engelse versie: Code of Ethics.
- Eerdere versies van de code vind je onder de rubriek Tuchtrecht en klachten.
- Lees meer over de Bestuurscommissie Ethische Zaken.
De beroepscode toepassen bij het afnemen van psychologische tests
Hoe een psycholoog zich dient te gedragen bij het afnemen van test is beschreven in de Algemene Standaard Testgebruik (AST-NIP). Deze standaard legt uit hoe de Beroepscode van het NIP toegepast dient te worden bij het afnemen van tests.
Vragen over beroepsethiek?
Heb je een vraag op het gebied van beroepsethisch handelen? Misschien staat het antwoord bij de veelgestelde vragen: uit het spreekuur. Je vindt er informatie over:
- Het dossier
- Het afgeven van een verklaring door een psychologen
- Toestemming
- Beroepsgeheim
Leden kunnen met specifieke ethische vragen ook contact opnemen tijdens het spreekuur Beroepsethiek.
Webinars en e-learnings
Het NIP ondersteunt leden met webinars en e-learnings over beroepsethiek. Ook krijg je als lid korting op de e-learning ethiek om basiskennis op het terrein van ethiek op te doen of deze weer eens op te frissen.
Handreikingen en wegwijzers
- Handreiking omgaan met ECD in de zorg (exclusief voor NIP-leden)
- Handreiking toestemmingsvereiste voor hulp bij kindermishandeling
- Wegwijzer beroepsgeheim in samenwerkingsverbanden (exclusief voor NIP-leden)
- Beroepsethiek als kompas in de jeugdhulp en jeugdbescherming
- Praktijkrichtlijnen voor orthopedagogen en psychologen werkzaam in het onderwijs
- Handreiking inzagerecht nabestaanden
- Wegwijzer Het dossier in de jeugdhulpverlening
- Wegwijzer beroepsgeheim in samenwerkingsverbanden
- Wegwijzer over toestemming van ouders bij jeugdhulp
- Notitie ‘Kunnen, mogen en moeten’ (pdf) – Een begripsverheldering over verantwoordelijkheid, bekwaamheid en bevoegdheid.
Naar alle webinars, e-learnings en handreikingen
Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz)
De folder ‘Meestgestelde vragen door zorgprofessionals’ geeft antwoord vragen over de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz).
Handreiking Preventie en omgang met klachten
Psychologen zorgen voor een goede kwaliteit van hun beroepsmatig handelen. Hierbij hoort een zorgvuldige omgang met onvrede en klachten van cliënten of andere betrokkenen.
Het NIP heeft een handreiking met tips opgesteld hoe de psycholoog in een dergelijke situatie het beste kan handelen: download de Handreiking (pdf)
Klachten en tuchtrecht
Met een eigen beroepscode toetst het NIP het beroepsmatig handelen van haar leden. Het toezicht op de naleving daarvan berust bij twee onafhankelijke Tuchtcolleges.
- Bekijk de uitspraken en klachtprocedure onder Tuchtrecht en klachten