Het NIP ondersteunt je in je werk als psycholoog en adviseert over ontwikkelingen en actualiteiten in alle werkvelden. Als psycholoog gedraag je je verantwoordelijk, integer, respectvol en deskundig. Om deze kwaliteiten te waarborgen heeft het NIP een Beroepscode opgesteld met richtlijnen en gedragsregels. Twee onafhankelijke tuchtcolleges bewaken het toezicht op naleving. Ben je vrijgevestigd? Ook daarin reikt het NIP je de helpende hand.
Werken als psycholoog
Psychologen hebben een divers werkgebied: in de gezondheidszorg, het onderwijs en de wetenschap, maar ook bij bedrijven, de overheid en binnen de rechtspraak. Als startende psychoog kun je aan de slag in verschillende functies, zoals POH-GGZ’er of je start met een werkervaringsplek.
Beroepenstructuur
Met het ‘Advies beroepenstructuur psychologische zorg’ wordt een basis gelegd voor betere (door)verwijzing van cliënten die baat hebben bij psychologische zorg. In het advies, dat zich richt op de psychologische beroepen in de wet BIG, wordt geadviseerd om voortaan één breed basisberoep te hanteren: de gezondheidszorgpsycholoog generalist. De beroepen gz-psycholoog en kinder- en jeugdpsycholoog worden in dit beroep samengevoegd.
Beroepsethiek
In de NIP-Beroepscode voor psychologen staan richtlijnen, gedragsregels en eisen die aan het beroepsmatig handelen van een psycholoog worden gesteld. Antwoorden op veelgestelde vragen over de Beroepscode hebben we voor je samengevat in de rubriek Uit het spreekuur.
- Lees meer over Beroepsethiek
Beroepsgeheim & Privacy
Het fundament van de professionele relatie van de psycholoog met de cliënt ligt in de vertrouwensrelatie. De psycholoog heeft een beroepsgeheim, oftewel geheimhoudingsplicht van dat wat zij als professional vernemen. Ieder NIP-lid heeft de beroepscode onderschreven. Met de beroepscode toetst het NIP het beroepsmatig handelen.
- Lees meer over het omgaan met cliëntgegevens in het themadossier Beroepsgeheim & Privacy
Tuchtrecht en klachten
Twee onafhankelijke tuchtcolleges houden toezicht op naleving van de beroepscode. Wanneer kun je een klacht indienen? Welke uitspraken en maatregelen zijn er?
- Lees meer: Tuchtrecht en klachten
COTAN
De Commissie Testaangelegenheden Nederland (COTAN) is een bestuurscommissie van het NIP met als missie: het bevorderen van de kwaliteit van tests en testgebruik in Nederland.
- Naar de COTAN
Kwaliteit en vakbekwaamheid
Het NIP staat voor goede en betrouwbare psychologische zorg. Daarom stellen we vakbekwaamheidseisen aan geregistreerde psychologen. Het NIP verlangt dat psychologen die zelfstandig werken met individuele cliënten of hun cliëntsysteem na een academische titel een aanvullende opleiding volgen: de zogenoemde ‘4+2’ norm: een vierjarige academische opleiding aangevuld met een tweejarig postmastertraject.
Kwaliteitsvisitatie en reflectie
Visitatie (of reflectie) biedt zicht op de aansluiting van je professioneel handelen met de professionele standaard. Inzicht in sterke en ontwikkelpunten geeft richting aan je professionele ontwikkeling en kan je professionele identiteit versterken.
Starten als psycholoog
Afgestudeerd? De Startende Psychologen van het NIP helpen je op weg in het werkveld. Profiteer van de kennis en ervaring van 13.000 psychologen uit de diverse werkvelden, de ervaringen van collega-starters en ons aanbod van activiteiten en ondersteuning bij het vinden van een werkplek of baan.
Kennis uitwisselen
Als beroepsvereniging verbindt het NIP psychologen en hun vakgebieden met elkaar om samen het vak psychologie verder te brengen. Het NIP organiseert tal van activiteiten, zoals congressen, symposia, themadagen, workshops en bijeenkomsten voor leden. Doe mee: vergroot je vakkennis en werk aan je professionele netwerk.
- In de NIP-agenda staan alle bijeenkomsten op rij
Tijdschrift De Psycholoog
Houd je kennis op peil met De Psycholoog, hét vaktijdschrift voor psychologen. Als NIP-lid ontvang je het maandblad 11 x per jaar gratis thuis. De Psycholoog staat vol relevante wetenschappelijke artikelen; zo blijf je optimaal op de hoogte van de ontwikkelingen en onderzoeken binnen je werkveld.