De week van Charlotte

De afgelopen acht maanden heb ik mij als voorzitter van het Landelijk Bestuur mogen inzetten voor SPS-NIP. Wegens de coronacrisis speelde alles zich voornamelijk online af, maar dat maakt de ervaring niet minder waardevol. Zowel op persoonlijk als professioneel vlak ben ik uit mijn comfort zone getreden. Het coachen van mijn bestuursgenoten, het schrijven van beleid en het bijwonen van vele meetings in kader van belangenbehartiging zijn voorbeelden van leerzame dingen die ik nooit tijdens mijn studie had ervaren. Het maakte de afgelopen maanden een uitdagende periode, waar ik desalniettemin érg van heb genoten.

Wat je tijdens een bestuursjaar precies doet, is vooraf moeilijk voor te stellen. Wegens de grote verscheidenheid aan taken en projecten is het werk zeer divers. Geen dag is hetzelfde! Ben je benieuwd hoe mijn week als voorzitter eruitziet? Lees dan vooral verder!

Maandag

Een frisse start! Mijn ochtend begint om 09.00u, wanneer ik met mijn havermout en koffie achter mijn laptop plaatsneem. Ik bereid me voor op de wekelijkse ‘stand-up’, die om 10.00u plaatsvindt. Dit is een vorm van ‘Agile werken’, wat onze transparantie en efficiëntie bevordert. We bespreken onze projecten en presenteren beurtelings onze taken en prioriteiten voor de nieuwe week. Vervolgens heb ik een Zoom-meeting met Michelle, de pr-functionaris. Het is onze taak om ons over ledenbehoud en ledenwerving te ontfermen. In het kader van het achtste lustrum dat we dit jaar vieren, kunnen leden maandelijks deelnemen aan een feestelijke lustrum-giveaway op Instagram. Aan ons de leuke taak om de content te creëren!

Na de lunch keer ik terug naar onze ‘kantoortuin’ in Zoom. Deze online kantoortuin geeft ons, ondanks dat we niet fysiek bij elkaar zijn, het gevoel samen te werken en maakt het makkelijk om snel iets aan elkaar te vragen. Ik beantwoord een vraag van Meike en ik geef feedback op een mail van Jesse aan ‘zijn’ actieve leden. Vervolgens ga ik met mijn eigen taken aan de slag, waaronder het schrijven van een aantal stukjes voor de nieuwsbrief. In de afgelopen maanden leerde ik dat ik me graag met tekst bezighoud; een nieuw inzicht in mijn interesses en talenten! Omdat ik een overuur in kan zetten van afgelopen week, ben ik vandaag om 16.00u klaar. Eerst eens even een frisse neus halen en dan gezellig eten met vriendinnen.

Dinsdag 

Na de dinsdag rustig opgestart te hebben, begint om 10.00 een ‘afstemmingsoverleg’ met een aantal medewerkers van het NIP-bureau. Dit keer bespreken we het onderwerp inclusie. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat élke psychologiestudent zich bij SPS-NIP welkom en gehoord voelt? Ik vind het interessant dat ik allerlei actuele maatschappelijke thema’s terugzie in mijn bestuurswerk. Deze thema’s komen bijvoorbeeld ook terug tijdens ons maandelijkse ‘beleidsdagdeel’, dat in het teken staat van brainstorming, evaluatie en discussie. Ik start vandaag met het uitvragen van input bij mijn bestuursgenoten en leg de eerste hand aan de agenda. Al snel is het 13.00u en tijd voor een online lunch met mijn vriend in Zwitserland.

Deze middag zal ik onze gezamenlijke bestuurs-evaluatie leiden. We bespreken bijvoorbeeld hoe onze samenwerking efficiënter kan en hoe het met ieders werkdruk en motivatie is gesteld. Ook geven we elkaar persoonlijke feedback. Dit helpt ons om het maximale uit ons bestuursjaar te halen! Mijn coachende rol komt overigens ook naar voren in de persoonlijke gesprekken die ik om de paar maanden met iedereen voer. Ik help mijn bestuursgenoten dan om hun doelen te verscherpen en om te reflecteren op hetgeen ze hebben geleerd. Zelf voer ik regelmatig een persoonlijk gesprek met de secretaris, die tevens vicevoorzitter is. Om 17.00u besluit ik alle indrukken van deze dag te laten bezinken in de herfstzon; het terras op!

Woensdag

Op naar Utrecht! Sinds kort vergaderen we weer wekelijks op woensdag op het kantoor van het NIP. Door de coronacrisis was dat lange tijd niet mogelijk, dus alle bestuursleden zijn blij dat het weer kan. Dat ik om 07.00u in de trein vanuit Groningen zit, mag de pret niet drukken. Onderweg start ik mijn werkdag met het beantwoorden van mails en appjes. Eenmaal op kantoor staat de koffie al klaar en is het tijd voor wat meer actie. Ik zit de vergadering voor, waarbij ik check hoe het met iedereen gaat, de voortgang van onze werkzaamheden in het oog houd, de discussies leid en eventuele knopen doorhak als er beslissingen gemaakt moeten worden. Hierbij houd ik het beleid en de visie en missie van de sectie in mijn achterhoofd.

Om 13.00u is het tijd voor een gezamenlijke lunch. Sara heeft lekkere broodjes voor ons gehaald; het voelt nog steeds feestelijk dat we weer op kantoor aan de keukentafel kunnen zitten. Na de lunch maken onze financieel coördinator Daan en ik een wandeling, waarbij we brainstormen over bedrijven die we willen benaderen voor een samenwerking. Eenmaal terug op kantoor bereiden we ons voor op een acquisitiegesprek dat volgende week gepland staat. Daarnaast nemen we de begroting door. Zo blijf ik, als tweede verantwoordelijke, betrokken bij de financiën. Al snel is het 17.00u. We besluiten de dag niet alleen af te sluiten met een gezamenlijke borrel, maar ook met een diner. De grote vraag: wordt het sushi of pizza?

Donderdag

Omdat woensdag een intensieve dag was, besluit ik vandaag wat langer te slapen en om 10.00u te beginnen. Fijn dat we de mogelijkheid hebben om flexibel te werken! In de Zoom tref ik Eveliene, de secretaris, met wie ik me over het nieuwe jaarplan buig. Tijdens het schrijfproces stippelen we stap voor stap de koers van de sectie uit. Omdat we hard hebben gewerkt, is er ook nog tijd voor belangenbehartiging. Binnen ons bestuur is er altijd ruimte voor het uitwerken van nieuwe ideeën en dat resulteert vaak in mooie projecten. Het lijkt mij tof als we vanuit SPS-NIP aan de slag gaan met de Sustainable Development Goals. Kunnen we op dat gebied leren van de Nationale Jeugdraad, waarvan SPS-NIP lidorganisatie is?

Om 14.00u besluit ik, voor wat extra concentratie, weer buiten Zoom aan de slag te gaan. Er staan nog flink wat taken op mijn to-do list en de week gaat snel! Onder het genot van goede muziek en een kop thee stort ik me op mijn taken. Ik neem onder andere de notulen van de evaluatie en vergadering door, verwerk een aantal verzoeken tot vrije dagen en controleer of de werving van nieuwe bestuursleden nog volgens plan verloopt. Zo vliegt de middag voorbij. De dag eindigt echter niet om 17.00u, want vanavond woon ik een vergadering bij waarin de nieuwe plannen rondom de aansluiting tussen master en GZ-opleiding worden besproken. Interessant om daarbij het perspectief van de student te mogen vertegenwoordigen!

Vrijdag

De week is voorbijgevlogen en het weekend staat alweer voor de deur. Dat betekent dat deze dag in het teken staat van zowel afronden als vooruitkijken. Ik zorg ervoor dat mijn mailbox weer op orde is en maak de taken af die eerder zijn blijven liggen. Ook neem ik de agenda voor de volgende week alvast door. Welke afspraken staan gepland? Wat moet ik daarvoor voorbereiden? Wie is daar nog meer bij betrokken? Om 12.45u starten we de ‘weekafsluiting’ en kletsen we in Zoom gezellig over onze weekendplannen. Daarna zet ik mijn werktelefoon uit en sluit ik mijn laptop af. Tijd om van het welverdiende weekend te genieten!