Verslaving is na depressie en angst de meestvoorkomende psychiatrische stoornis in Nederland (Nemesis, 2010). Dit maakt verslaving een belangrijk aandachtsgebied voor psychologen. Verslavingspsychologen richten zich op stoornissen in het gebruik van diverse middelen: soft- en harddrugs, nicotine en alcohol. Ook internet- gameverslaving en medicatieverslaving hebben onze aandacht. Volgens schatting is ong. 10 % van de Nederlandse bevolking verslaafd aan een middel (excl. nicotine).
Verslavingsexpertise gebundeld in Verslavingszorg Coronadossier
In het Verslavingszorg coronadossier bundelen verslavingszorg collega’s hun krachten en delen zij (wetenschappelijke) kennis en ervaringen. Heb je ook een bijdrage? Aarzel niet en stuur deze toe via info@psynip.nl.
Algemenere informatie rondom o.a. regelgevingen voor zelfstandigen, informatie vanuit de EFPA en psychologen in het nieuws, vind je in het NIP themadossier over corona.
- Lid worden? Lees meer over het NIP-lidmaatschap of meld je aan voor de sectie via de ledenadministratie
- Sectiereglement sectie Verslavingspsychologie (pdf)
- Interview sectievoorzitter Peter Greeven (De Psycholoog, maart 2018)
- Check ook onze Facebookpagina en LinkedIn!
Maak kennis met de sectie
Bekijk het filmpje met sectievoorzitter Peter Greeven op onze Facebook-pagina:
Of lees het interview met sectievoorzitter Peter Greeven (De Psycholoog, maart 2018)
Actueel - Uit het werkveld
- Uit een groot langlopend onderzoek blijkt nu dat het gebruik van cannabis op jonge leeftijd zorgt dat het IQ gemiddeld 6 punten daalt, en ook dat dit permanent is. Lees meer… (desleutel.be)
- Terugblik symposium ‘Tabak van!’ – 15 november 2019
- Verslag Symposium Verslavingspsychologie 2018 met o.a. Dr. Arnt Schellekens en Dr. David van den Berg
Verslaving: belangrijk aandachtsgebied voor psychologen
In 2007 onderstreepte Prof Gerard Schippers dit belang door een betoog te houden over de praktijk van de verslavingspsycholoog. Hij geeft aan dat de psychologie van de verslaving een belangrijke bijdrage levert aan de behandeling van verslaving.
Het blijkt dat de meest succesvolle behandelingen voor verslaving afkomstig zijn vanuit de psychologie. Ook Neurobiologisch onderzoek (bijvoorbeeld hersenonderzoek naar craving, het intense verlangen naar een middel) en onderzoek naar determinanten en effectieve interventies in de verslavingszorg zijn afkomstig uit de psychologische hoek.
Gameverslaving
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkent vanaf 2018 gameverslaving als een officiële verslaving. Het is de eerste grote gezondheidszorg instantie die dat doet. Toch is er nog veel discussie: want ben je verslaafd als je veel gamet? In de WHO criteria (vergelijk met de DSM-5) staat het volgende:
6C51 Gaming disorder
Gaming disorder is characterized by a pattern of persistent or recurrent gaming behaviour (‘digital gaming’ or ‘video-gaming’), which may be online (i.e., over the internet) or offline, manifested by: 1) impaired control over gaming (e.g., onset, frequency, intensity, duration, termination, context); 2) increasing priority given to gaming to the extent that gaming takes precedence over other life interests and daily activities; and 3) continuation or escalation of gaming despite the occurrence of negative consequences. The behaviour pattern is of sufficient severity to result in significant impairment in personal, family, social, educational, occupational or other important areas of functioning. The pattern of gaming behaviour may be continuous or episodic and recurrent. The gaming behaviour and other features are normally evident over a period of at least 12 months in order for a diagnosis to be assigned, although the required duration may be shortened if all diagnostic requirements are met and symptoms are severe.
Niet iedereen kan zich vinden in de classificatie van de WHO. Een groep wetenschappers, onder wie ook verslavingsdeskundige dr. Tony van Rooij van het Trimbos Instituut, – waarmee NK onderzoek heeft gedaan naar gedrags- en gameverslaving. Volgens de wetenschappers is het nog te vroeg om gameverslaving op de lijst te zetten: er moet meer onderzoek komen. “Voor je zoiets doet, wil je er zeker van zijn dat het bijdraagt aan het oplossen van het vraagstuk”, schrijft Van Rooij (Trimbos.nl).
Voorlopig is gaming disorder nog een voorgenomen stoornis in DSM-5 termen, en zijn er via Verslavingskunde Nederland gesprekken met de zorgverzekeraars over de vergoeding van de zorg die de verslavingszorginstellingen bieden.
- Voor meer informatie: laura.de.fuentes@novadic-kentron.nl of peter.greeven@novadic-kentron.nl
Stoppen met roken - Toolkit voor psychologen
Met deze toolkit kunnen verslaafden onder de beroepsgroep zelf aan de slag om hun verslaving aan te pakken. De toolkit is ook behulpzaam voor psychologen die verslavingsproblematiek signaleren bij collega’s. Maar ook psychologen die hier meer over willen leren vinden hier informatie, tips en materialen.
Toolkit voor psychologen met problematisch middelengebruik en verslaving
Missie
De missie van de NIP sectie Verslavingspsychologie is profilering en professionalisering van het vakgebied door:
- stimuleren van ontwikkeling en implementatie van bewezen effectieve (evidence based) psychologische interventies;
- verzamelen en uitdragen van kennis uit het (internationale) vak en onze leden daarover up to date te houden;
- de aandacht voor de verslavingspsychologie in de GGZ vergroten;
- een bijdrage leveren aan het onderwijs omtrent verslavingspsychologie;
- het stigma rondom verslaving verminderen;
- in te zetten op actuele thema’s in de verslavingszorg.
Sectiebestuur
- Peter Greeven – Sectievoorzitter
- Abigael Lucy Herschberg – Secretaris en penningmeester
- Ranne de Waart
- Rolf Panjer
- Hendrik Roozen
- Suzan Kalmijn
- Monique Staats
- Mila Ivanova
- Annick de Groot – Student in Sectie (SIS)
Kom jij ons bestuur versterken? Zie de vacature voor Algemeen Bestuurslid sectie Verslavingspsychologie (pdf)
Het sectiebestuur onderhoudt contact met relevante andere organisaties en organen, zoals andere beroepsverenigingen en de Raad voor Bekwaamheidsontwikkeling (RvBO).
Bestuurswerkgroepen
- Bestuurswerkgroep Richtlijnen
- Bestuurswerkgroep Communicatie
- Bestuurswerkgroep Beroepsprofiel en -opleiding

Exclusief voor leden
Webinars terugkijken
- Diagnostiek bij middelengebruik (17 december 2021)
- CRA, ACRA en CRAFT bij problematisch middelengebruik (24 maart en 25 mei 2021)
- De verslaafde psycholoog: wat nu? (4 februari 2021)
- Maak jij het middelengebruik van je collega of cliënt bespreekbaar? (22 oktober 2020)
- (De)stigmatisering van verslaving en andere psychische aandoeningen (18 juni 2020)
Bestuursvergaderingen
Het sectiebestuur vergadert iedere zes weken in het NIP-gebouw in Utrecht. Wil je een vergadering bijwonen? Meld je aan via verslaving@psynip.nl.
Op 5 september 2021 vond de ALV plaats voor onze leden. Er werd gesproken over het afgelopen jaar, het komende jaar, de speerpunten van de sectie en de acties die zijn gedaan en worden gedaan.