Binnen de neuropsychologie wordt neurowetenschappelijke kennis toegepast voor een betere diagnostiek en behandeling van de cognitieve, emotionele en psychosociale gevolgen van hersendisfuncties. Lidmaatschap is gekoppeld aan het abonnement van het Tijdschrift voor Neuropsychologie (zowel per post als online). De kosten hiervan (€ 41.73 per jaar regulier en € 31.73 voor studenten) worden verwerkt in het contributietarief. Sectie-lidmaatschap is mogelijk naast lidmaatschap van andere secties zoals Ouderenpsychologie, Revalidatie of Psychologen in Algemene Ziekenhuizen. De sectie streeft naar een samenwerking met collega-psychologen in de gezondheidszorg.
- Meer informatie over het lidmaatschap NIP of meld je aan voor deze sectie via de ledenadministratie
Neuropsychologie expertise gebundeld in Coronadossier
De huidige omstandigheden vragen veel van de mensen die als gevolg van alle maatregelen hun gedrag moeten aanpassen. Neuropsychologen zijn de expert op dit gebied. In het Neuropsychologie coronadossier delen collega’s (wetenschappelijke) kennis en ervaringen. Heb je ook een bijdrage? Aarzel niet en stuur deze toe via info@psynip.nl.
Algemenere informatie rondom o.a. regelgevingen voor zelfstandigen, informatie vanuit de EFPA en psychologen in het nieuws, vind je in het NIP themadossier over corona.
Volg ons op Instagram of maak een connectie met de sectie op LinkedIn. Zie ook het Sectiereglement sectie Neuropsychologie (pdf)



Missie
De missie van de sectie Neuropsychologie is het bevorderen van de kwaliteit van de klinisch neuropsychologische beroepsuitoefening.
De sectie Neuropsychologie zet zich in voor het waarborgen van de kwaliteit van neuropsychologische diagnostiek, behandelcompetenties en het aandeel neuropsychologie in de GZ-opleiding. Ook het monitoren van de kwaliteit van de opleiding tot Klinisch Neuropsycholoog is een van de speerpunten. Ontwikkeling en verspreiding van monodisciplinaire en multidisciplinaire richtlijnen en het organiseren van een geaccrediteerd jaarcongres maken deel uit van de activiteiten.
Om de belangen van de (klinisch) neuropsychologen te behartigen, wordt geparticipeerd in landelijke gremia en wordt o.a. een bijdrage geleverd aan de Hersenletsel Alliantie.
- Zie ook het Jaarplan 2020 (pdf) en de Begroting 2020 (excel)
Beroepsprofiel Klinisch neuropsycholoog
De klinisch neuropsycholoog is deskundig op het gebied van de hersenen en het effect van hersendisfuncties op gedrag. De klinische neuropsychologie is als tweede specialisme van de gezondheidszorgpsychologie erkend.
Brochure Neuropsycholoog
‘Wat kan een neuropsycholoog voor u betekenen?’ Als neuropsycholoog kun je deze flyer gebruiken om cliënten te informeren.
- Download de brochure als pdf
- Download de brochure als word-bestand
Dit bestand kun je naar eigen inzicht aanpassen voor specifieke situaties
Neuropsychologie Nieuws
Nieuwsbrieven
Dossier tijdschrift De Psycholoog: Cognitieve neurowetenschappen
Hoe worden mentale processen gegenereerd door het (menselijke) brein? De artikelen gaan in op functies als aandacht, geheugen, ‘executieve functies’, emotie, aansturing van motoriek, en hun onderlinge relaties.
Expertise-onderzoek en Richtlijnen
Deze richtlijnen zijn er om de kwaliteit van neuropsychologische expertises te verbeteren en te kunnen toetsen. Een neuropsychologische expertise kan alleen valide zijn, wanneer de expert vertrouwd is met neurologische ziektebeelden, zowel door eigen praktische ervaring als door literatuurstudie. Daarnaast dient de neuropsycholoog kennis te hebben van de psychopathologie omdat ook psychiatrische stoornissen tot cognitieve disfuncties kunnen leiden.
De richtlijnen (uitgebracht door de sectie) hebben instemming ontmoet bij de Nederlandse Vereniging voor Neuropsychologie, de Adviesgroep Neuropsychologie van het NIP, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie.
- Richtlijn Neuropsychologische revalidatie
- Richtlijn traumatisch hersenletsel
- Richtlijn NP expertise
- Richtlijn voor een kort neuropsychologisch onderzoek bij patiënten met een beroerte
- Monodisciplinaire richtlijn Neuropsychologisch Onderzoek bij Licht Cognitieve Stoornissen (MCI) en dementie
- Richtlijn Neuropsychologie wakkere resecties
De richtlijn bij MCI/dementie is voor NIP-leden ook gratis verkrijgbaar als gedrukte versie. Op te vragen via info@psynip.nl.
Accreditatieprocedure voor FESN en/of INS
De sectie Neuropsychologie verzorgt en bekostigt standaard jaarlijks de accreditatieaanvraag herregistratie KP/KNP voor de FESN en de INS Midyear Europa als exclusieve dienst voor de NIP-leden. Accreditatieaanvragen voor andere congressen kunnen onder bepaalde voorwaarden op aanvraag worden gedaan. Zie de spelregels:
- Bent u NIP-lid, aanwezig bij FESN en/of het INS Midyear europa congres en wilt u in aanmerking komen voor accreditatie? Geef minimaal vijf weken voorafgaand aan het congres via neuropsychologie@psynip.nl uw aanwezigheid door, zodat we u op de NIP-deelnemerslijst kunnen vermelden. Belangrijk: teken de NIP-deelnemerslijst tijdens het congres! ! Mocht u op het laatste moment aansluiten, zorg er dan zelf voor dat u tijdens het congres nog op de lijst komt.
- U kunt na afloop van het congres niet meer in aanmerking komen voor accreditatie wanneer u de NIP-deelnemerslijst niet heeft getekend tijdens het congres.
- Wilt u in aanmerking komen voor accreditatie voor een ander congres dan de FESN of INS midyear europa? Laat dit minimaal vijf weken voorafgaand aan het congres weten via neuropsychologie@psynip.nl. Bij minimaal vier verzoeken van NIP-leden voor hetzelfde congres, dienen we de accreditatie-aanvraag in. Spoor uw NIP-collega’s die naar hetzelfde congres gaan dus aan om ook een verzoek in te dienen.
- Deze service wordt exclusief aangeboden aan NIP-leden.
Afgelopen jaren is accreditatie aangevraagd voor de volgende congressen:
- FESN: 2018, Milaan in 2019
- INS: Praag in juli 2018, New York in februari 2019 (op aanvraag gedaan), Wenen in juli 2020 (digitaal)
- NIP: Brein in de steigers 2017, E-brain 2018 en Symposium Richtlijn diagnostiek bij dementie 2019
Corona en patiëntencontacten op afstand
Voor veel psychologen, ook binnen het werkveld van de neuropsychologie, is het werk in de huidige corona-crisis drastisch veranderd. De patiënten/clientenzorg is afgeschaald en er vindt voor een deel van de psychologen een verschuiving plaats naar de ondersteuning van collega’s in zorginstellingen waar mensen met Covid-19 worden behandeld danwel verzorgd.
Vanuit de sectie Neuropsychologie sluiten wij ons aan bij adviezen van de sectie Revalidatie, PAZ, GGZ, maar ook de LVMP en NVGzP over het de mogelijkheden voor patiëntencontacten op afstand. Wat betreft de neuropsychologische diagnostiek adviseren wij zeer grote terughoudendheid. Een neuropsychologisch onderzoek op afstand is voor diagnostiekdoeleinden onvoldoende valide en betrouwbaar om conclusies te kunnen trekken. Voor screening is de TICS-M beschikbaar, waarbij het dan ook alleen gaat om het signaleren dat er iets aan de hand zou kunnen zijn. Het is zeker geen (differentiaal) diagnostisch instrument.
- Download: Telefonisch Interview voor Cognitieve Status (TICS-M) (pdf – Erasmus MC)
- Zie ook het artikel: The telephone interview for cognitive status: Relation with a comprehensive neuropsychological assessment (pdf – Journal of Clinical and Experimental Neuropsychology – 2012)
Actief worden voor de sectie?
Als actief lid kun je invloed uitoefenen op de ontwikkeling van je vakgebied vanuit jouw praktijkervaring. En zo je stempel drukken op het mooie vak psychologie.
Laat je inspireren door de verhalen van deze boegbeelden en word ook actief!
Wil jij je expertise inzetten in het belang van collega-neuropsychologen en als eerste op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in het psychologenveld? Dan kan de functie van algemeen bestuurslid van de sectie Neuropsychologie NIP een leerzame, interessante en dynamische uitdaging voor je zijn: Bekijk de vacature (pdf)
Bestuur
- Anne Buunk (voorzitter)
- Marleen Gerritsen (secretaris)
- Daniëlle Boelen (penningmeester)
- Joke Spikman (algemeen bestuurslid)
- Frank Jonker (algemeen bestuurslid)
- Alex Knipping (algemeen bestuurslid)
- Vera van Stek (algemeen bestuurslid)
- Vienna Kooijman (SPIN)
- Niels Walraven (Student in Sectie)
Contact: neuropsychologie@psynip.nl
