Het lichaam verdient expliciete aandacht binnen de psychologie. Lichamelijke ervaringen, beweging en lichaamsbewustzijn spelen een rol bij psychologische problematiek. Het NIP zet zich in voor psychologen die deze aspecten van wezenlijk belang achten in hun werk. Het maakt niet uit in welke setting je werkzaam bent. Als het werken met lichaams- of bewegingsgerichte interventies je interesseert, is de sectie LWP iets voor jou. Wij ondersteunen je graag in het vinden van passende (na)scholing en informeren je over recente wetenschappelijke inzichten op dit gebied. GZ-psychologen die zich willen onderscheiden en specialiseren op dit gebied, kunnen zich registreren als Lichaamsgericht Werkend Psycholoog NIP.
Coronadossier – impact voor jou als psycholoog
De huidige omstandigheden vragen om duidelijkheid en kennis op het gebied van psychologie. In het Coronadossier bundelen collega’s hun krachten en delen zij (wetenschappelijke) kennis en ervaringen. Heeft u ook een bijdrage? Aarzel niet en stuur deze toe via info@psynip.nl. De informatie in dit dossier wordt dagelijks aangevuld.
Over de sectie LWP
- Sectiebestuur
- LWP Commissies
- Sectiereglement sectie LWP (pdf)
- Nieuwsbrief
- Missie en visie sectie LWP
- Activiteiten en thema’s
Contact: lwp@psynip.nl
Doelstellingen
- De samenhang tussen lichaam en geest als behandelstrategie in de gezondheidszorg en opleiding zichtbaar en toegankelijk maken.
- Belangenbehartiging van leden van de sectie LWP.
- Het entameren van wetenschappelijk onderzoek en creëren van een leerstoel met betrekking tot de lichaamsgerichte psychologie in Nederland.
De samenhang tussen lichaam en geest wordt binnen de psychologie algemeen erkend en staat centraal in de lichaamsgerichte psychologie. Psychologen die deze samenhang in hun werk als uitgangspunt hebben, zijn met ongeveer 750 leden verenigd in de sectie LWP. Kenmerkend voor de manier van werken van een LWP’er is het methodisch en verantwoord hanteren van interventies naast psychologisch gefundeerde en psychotherapeutische gesprekstechnieken.
Voordelen lidmaatschap of belangstellend lid zijn:
- Een ontmoetingsplek en een netwerk van (gekwalificeerde) lichaamsgericht werkende psychologen en belangstellenden o.a. uit het veld van gezondheidszorg. Dit ervaren onze leden als verrijkend voor de professionele en maatschappelijke ontwikkeling.
- Kwaliteitshandhaving en -bevordering van het vak.
- Vakinhoudelijke lezingen, bijeenkomsten, congressen, symposia en workshops.
- Inschrijving registratiereglement LWP.
- De kans om een bijdrage te leveren aan de wetenschappelijke erkenning van lichaamsgericht werken en de profilering hiervan in de maatschappij.

Jaarplan en begroting
Zet je ook in voor het NIP
Heb je ervaring met Lichaamsgericht werken en wil je inzetten voor je vak? De sectie LWP van het NIP is altijd op zoek naar enthousiaste bestuursleden.
Als actief lid kun je invloed uitoefenen op de ontwikkeling van je vakgebied vanuit jouw praktijkervaring. En zo je stempel drukken op het mooie vak psychologie. Zoals Amy, Bart, Esther, Maud, Anna, Seline, Marga en Narish. Zij maken het verschil. En hebben impact op de psychologie.
Ben jij een startende psycholoog en heb jij affiniteit met het integreren van een lichaamsbewuste benadering in onderwijs en gezondheidszorg? Wil je voor een verdere ontwikkeling hiervan jouw steentje bijdragen?
Folders
1. Cliëntenfolder
De cliëntenfolder (pdf) Voor een goede Balans tussen lichaam en geest is bedoeld voor in uw praktijk en bevat informatie over lichaamsgerichte therapie:
- wat is het?
- hoe werkt een lichaamsgericht werkende psycholoog?
- hoe weet men of de psycholoog professioneel is?
- hoe vindt men een lichaamsgericht werkende psycholoog?
2. Folder voor verwijzers
‘De lichaamsgericht Werkende Psychologen van het NIP’. Deze folder heeft enige overlap met de cliëntenfolder, maar is uitgebreider.
- De folder wordt momenteel geactualiseerd
2. Ledenwerf-folder voor aankomende sectieleden
‘De sectie Lichaamsgericht Werkende Psychologen, het platform voor kwaliteit en belangenbehartiging’
- Download de folder (pdf).