De werkgroep Jeugd GGZ valt onder de Sectie Jeugd en is tevens vertegenwoordigd binnen het bestuur van de Sectie Jeugd. De werkgroep zet zich in voor psychologen werkzaam in het werkveld van de Jeugd GGZ. Door o.a. het organiseren van webinars en bijeenkomsten waarin relevante en actuele thema’s aan bod komen, willen wij bijdragen aan het vergroten van de deskundigheid van K&J-psychologen binnen dit werkveld.
- Wil je graag een thema of onderwerp aandragen of een actieve bijdrage leveren aan een van onze activiteiten? Neem contact op met SectieJeugd@psynip.nl
- Lees meer over het NIP-lidmaatschap of meld u aan voor deze werkgroep via de ledenadministratie.
Werkgroep Jeugd GGZ
Marga Jonkman
Kinder en jeugdpsycholoog NIP (SKJ)
E-mail: mjonkman@jeugdpsycholoogapeldoorn.nl
Morwenna Döll
Ontwikkelingspsycholoog
E-mail: SectieJeugd@psynip.nl
Jeske Schouten
Psycholoog
E-mail: schouten.jeske@gmail.com
Activiteiten
Op 10 mei heeft de werkgroep Jeugd GGZ haar eerste Webinar georganiseerd over autisme bij meisjes. Het is de eerste in een reeks webinars/bijeenkomsten over onderwerpen die leven in het Jeugdveld. Op deze manier hopen wij tegemoet te komen aan de behoeften die onze K&J psychologen in de Jeugd GGZ hebben. Voor het aanmelden van onderwerpen, zie elders op de website.
Het webinar was druk bezocht; rond de 100 deelnemers waarvan uiteraard een groot aantal NIP-leden. Zij werd gegeven door dr. Els Blijdt-Hoogewijs en Marrit Buruma. Beiden zeer deskundig op dit vlak. De reden dat er juist aandacht is voor meiden met autisme is, omdat deze diagnose bij hen vaak niet onderkend wordt. Meisjes hebben de neiging om hun autisme te camoufleren en zijn vaak in hoge mate gemotiveerd om zich aan te passen aan hun sociale omgeving. Zij krijgen als ze jonger zijn regelmatig een andere diagnose als ADD, sociale angst, hoogsensitiviteit of zelfs borderline persoonlijkheidsstoornis.
Het autisme valt pas op als de tactieken die zij gebruiken te veel energie gaan kosten. Zij raken dan vaak overprikkeld. Daarnaast zijn de aangeleerde vaardigheden meestal wat technisch van aard. In de behandeling is er aandacht voor onderwerpen als: psycho-educatie, ondertiteling, hersteltijd, sociale time-out nemen en een balans vinden tussen camouflagetechnieken gebruiken en jezelf zijn.
Els en Marrit publiceren regelmatig artikelen en boeken over autisme. Zij ontwikkelden tevens een vragenlijst (de M-ASD), die gericht is op autismesymptomen die meer aansluiten bij het vrouwelijk fenotype. In de loop van dit jaar komt de vragenlijst waarschijnlijk via een open source beschikbaar.
Met veel positieve reacties over deze avond kijken we uit naar onze volgende webinar! Houdt de website/sectie jeugd in de gaten voor meer informatie.