Het NIP is er voor alle psychologen in ieder werkveld: of je nu sociaal psycholoog bent, gz-psycholoog of ouderenpsycholoog, in het Huis van de Psychologie is er voor ieder vakgebied een kamer. Deze secties vormen het hart van de vereniging. Zij organiseren bijeenkomsten, delen kennis en zetten zich in voor jouw belangen. Naast de secties zijn er centrale commissies. Nog geen NIP-lid? Sluit je snel aan bij de grootste vereniging van psychologen.
Weinig vakgebieden kennen zoveel uiteenlopende disciplines als de psychologie. Hoe ziet het werk van uw collega’s eruit en waarom kozen zij voor die specifieke richting?
- Lees hun verhalen: De psycholoog in de spotlight
Arbeid & Organisatie
Werk verandert. Dat is van alle tijden. In het digitale tijdperk gaat deze verandering echter sneller dan ooit. Dat heeft impact op organisaties, werk en mensen. Van hiërarchie naar netwerk van teams. Van statische functies naar rollen met diverse relaties. Van een statisch beroep naar duurzame inzetbaarheid. Dat stelt eisen aan de veranderkracht van mensen. Jezelf opnieuw uit kunnen vinden. Voortdurend. Maar het stelt ook eisen aan de Registerpsycholoog NIP: van expert naar professional met toegevoegde waarde. Een professional die gebruik maakt van wetenschappelijk gefundeerde methoden en van de nieuwste technologie, zoals Artificiële Intelligentie. Wetenschap, techniek en praktijk gaan daarbij dus hand in hand. High touch, high science en high tech.
Het is de visie van de sectie Arbeid & Organisatie om deze continue wisselwerking tussen wetenschap, technologie en praktijk te stimuleren en te borgen. Onze missie is om te werken aan de ‘Corporate psychological responsibility’, het kracht geven aan de kwaliteit van mensen in organisaties. Wij versterken u als werkende, uw team, uw organisatie en de maatschappij vanuit de psychologie.
Forensische Psychologie
De sectie Forensische Psychologie heeft het doel psychologen te verbinden, te versterken en te positioneren m.b.t de dagelijkse beroepsuitoefening in de instellingen en m.b.t de wetenschappelijke doorontwikkeling van de forensische psychologie. Taken: behartiging van de belangen, op peil houden en bevordering van de deskundigheid en kennis, bewaken van de beroepsethiek, positionering van de forensische psychologie in de samenleving en woordvoering in de media. De stip op de horizon (2021): Groei van het aantal leden, operationeel instellingsnetwerk van psychologen, succesvolle studiedagen, bekend bij de media en bijdragen tot het beleid en verhogen van de kwaliteit van de forensische zorg.
Geestelijke Gezondheidszorg
De sectie GGZ vertegenwoordigt alle psychologen die werkzaam zijn op het brede terrein van de GGZ. De missie van de sectie GGZ omvat het behartigen van de belangen van alle psychologen in dit werkveld: psychologen met verschillende niveaus van registratie en in verschillende werksettings, van vrijgevestigd tot werkzaam in grote instellingen. Voor het behartigen van de belangen van onze leden, is verbinding met de leden van essentieel belang. Verbinding kan worden bereikt door zichtbaar te zijn voor de leden, hen te informeren over belangrijke ontwikkelingen en hen te betrekken bij werkzaamheden van de sectie GGZ. Verbinding komt ook tot stand door samen te werken met de andere secties, het bureau en het Algemeen Bestuur.
Ook door het Algemeen Bestuur van het NIP worden verschillende GGZ-dossiers opgepakt: zie het overkoepelende NIP-jaarplan en het Meerjarenbeleidsplan (voor leden).
Jeugd
De sectie Jeugd richt zich op een combinatie van kwaliteitsbevordering en -bewaking en belangenbehartiging. Dat betekent dat we zo veel mogelijk kinder- en jeugdpsychologen ondersteunen bij het behalen van een hoog niveau van vakbekwaamheid, en dit niveau onder de aandacht brengen van werkgevers, zorgverzekeraars, en collega’s uit andere disciplines.
Bij de sectie Jeugd zijn ruim 3000 leden aangesloten. Onder de sectie Jeugd vallen vijf werkgroepen: Het Jonge Kind, Schoolpsychologen, Jeugdhulp, Werkgroep Aangaande Gehoor en communicatieve beperkingen en het Crisis Interventie Netwerk Schoolpsychologen.
Lichaamsgericht Werkende Psychologen
De samenhang tussen lichaam en geest wordt binnen de psychologie algemeen erkend en staat centraal in de lichaamsgerichte psychologie. Psychologen die deze samenhang in hun werk als uitgangspunt hebben, zijn verenigd in de sectie Lichaamsgericht Werkende Psychologen (LWP). Kenmerkend voor de manier van werken van een LWP’er is het methodisch en verantwoord hanteren van interventies naast psychologisch gefundeerde en psychotherapeutische gesprekstechnieken.
Doelstellingen:
- De samenhang tussen lichaam en geest als behandelstrategie in de gezondheidszorg en opleiding zichtbaar en toegankelijk maken.
- Belangenbehartiging van leden van de sectie LWP.
- Het entameren van wetenschappelijk onderzoek en creëren van een leerstoel met betrekking tot de lichaamsgerichte psychologie in Nederland
Mediation
In de visie van de sectie Mediation heeft de psycholoog-mediator een nadrukkelijke plek in het diverse werkveld van mediation, waarin zowel potentiele cliënten als andere betrokkenen in het veld bekend zijn met de expertise en onderscheidende positie van de psycholoog-mediator.
Neuropsychologie
De missie van de sectie Neuropsychologie is het bevorderen van de kwaliteit van de klinisch neuropsychologische beroepsuitoefening. De sectie zet zich in voor het waarborgen van de kwaliteit van neuropsychologische diagnostiek, behandelcompetenties en het aandeel neuropsychologie in de GZ-opleiding. Ook het monitoren van de kwaliteit van de opleiding tot Klinisch Neuropsycholoog is een van de speerpunten. Ontwikkeling en verspreiding van monodisciplinaire en multidisciplinaire richtlijnen en het organiseren van een geaccrediteerd jaarcongres maken deel uit van de activiteiten die de sectie verricht om de kwaliteit te waarborgen. Om de belangen van de (klinisch) neuropsychologen te behartigen, wordt geparticipeerd in landelijke gremia en wordt o.a. een bijdrage geleverd aan de Hersenletsel Alliantie.
Ouderenpsychologie
De sectie Ouderenpsychologie is er voor NIP-leden die werkzaam zijn met ouderen en ouderdomsgerelateerde problematiek. De sectie zet zich o.a. in voor de rol van de psycholoog in de ouderenzorg en het vergroten van de kwaliteit van het beroep.
In 2020 werkt de sectie aan het verhogen van het aantal GZ-opleidingsplaatsen, de rol van de psycholoog in de extra-murale behandeling beter zichtbaar maken en de implementatie van de Wet Zorg en Dwang vertalen naar de praktijk van de ouderenpsycholoog.
Psychologen Algemene Ziekenhuizen PAZ
De sectie PAZ (Psychologen in Algemene Ziekenhuizen) is de sectie voor leden die zich bezighouden met hulpverlening aan patiënten in de somatische gezondheidszorg. Het gaat over de zorg aan poliklinische en klinische patiënten van perifere, academische en categorale ziekenhuizen.
In 2020 richt de sectie PAZ zich op het vergroten van de kennis over de opleiding medische psychologie en de kwaliteit van het vak.
Psychologiestudenten
SPS-NIP is de sectie Psychologiestudenten van het NIP en bestaat uit ruim 3100 leden. SPS-NIP is opgericht om alle psychologiestudenten in Nederland te helpen weloverwogen en zelfbewust de stap van student naar het werkveld te zetten. Met deze missie kunnen wij bijdragen aan de visie van het NIP; de kwaliteit van leven verhogen door gebruik te maken van de kennis en kunde van kwalitatief hoogwaardige professionals in de psychologie. Om dit te kunnen bereiken, dragen wij bij aan de volgende idealen:
- Alle psychologiestudenten weten wat hun mogelijkheden zijn in het werkveld en hoe ze deze kunnen bereiken.
- Alle psychologiestudenten staan optimaal in contact met professionals uit het werkveld.
- Alle psychologiestudenten hebben handvatten om zich professioneel te ontwikkelen en mogelijkheden deze professionele vaardigheden toe te passen in het werkveld.
- Alle psychologiestudenten worden vertegenwoordigd en gehoord in hun behoefte ten aanzien van de stap naar het werkveld.
Revalidatie
De sectie Revalidatie is gericht op psychologen die werkzaam zijn in de revalidatie of daar anderszins mee te maken hebben. Het doel van de sectie is:
- de kwaliteit bevorderen van de revalidatiepsychologie in Nederland
- de positie versterken van de revalidatiepsychologen werkzaam in revalidatie-instellingen in Nederland
- een platform zijn voor alle psychologen met belangstelling voor revalidatiepsychologie.
Seksualiteit & diversiteit
De sectie Seksualiteit & diversiteit zet zich in om de handelingsbewaamheid op het gebied van seksualiteit in de diverse domeinen in de samenleving waar gedragswetenschappers werkzaam zijn te vergroten. Hiertoe organiseren zij o.a. diverse themabijeenkomsten voor leden van de sectie, en andere belangstellenden.
Sociale & Economische Psychologie
De sectie Sociale & Economische Psychologie (SEP) richt zich op dé psycholoog anno nu. De psycholoog die werkt aan positieve gedragsbeïnvloeding en -verandering in wetenschap, profit en/of non-profit organisaties. De psycholoog die – vaak met digitale middelen – het gedrag en geluk van grotere groepen mensen onderzoekt en positief beïnvloedt. Denk daarbij aan aandachtsgebieden als sociale psychologie, economische psychologie, consumentenpsychologie, gedragsbeïnvloeding, mediapsychologie, behavioural data science, behavioural economics, culturele psychologie, toegepaste cognitieve psychologie en artificial intelligence.
Startende Psychologen
De sectie Startende Psychologen is de sectie voor psychologen met 0-5 jaar werkervaring. De sectie ondersteunt je graag in je ontwikkeling naar een kritische en goed opgeleide professional. Het behalen van de titel Psycholoog NIP zou voor alle afgestudeerde psychologen een logische eerste stap moeten zijn in het onderscheiden en presenteren van jezelf op de arbeidsmarkt.
Daarnaast zouden alle leden op de hoogte moeten zijn van de mogelijkheid vragen te stellen aan een ervaren beroepscoach uit het beroepscoaches bestand. Het aanbieden van verschillende scholingsmogelijkheden met fikse kortingen, waaronder de cursus cognitieve gedragstherapie, staat tevens op de agenda.
Studentenpsychologen
De sectie studentenpsychologen bestaat uit (GZ) psychologen die werkzaam zijn bij universiteiten en hogescholen op het gebied van de begeleiding en verwijzing van studenten. Daarnaast hebben de studentenpsychologen een consultatie/ondersteuningsfunctie voor docenten en andere studentbegeleiders binnen de instellingen.
Onze missie is zo goed mogelijke begeleiding van studenten op onderwijsinstellingen om studie uitval en studievertraging tegen te gaan en een bijdrage te leveren aan studentenwelzijn. Onze deskundigheid ligt op het gebied van jong volwassene problematiek. Brug tussen hoger onderwijs en de GGZ.
Verslavingspsychologie
De sectie Verslavingspsychologie is gericht op psychologen die werkzaam zijn in de verslavingszorg en daarbuiten. Onze missie: psychologische kennis over verslaving verspreiden onder vakgenoten en in de media.
De sectie heeft zich hard gemaakt voor de verhoging van de leeftijd waarop jongeren alcohol mogen kopen naar 18 jaar en zich actief aangesloten bij de lobby tegen de tabaksindustrie. Een van de doelstellingen van de sectie is namelijk om het stigma rondom verslaving te bestrijden.
Voor 2020 wordt ingezet op het thema ‘arbeid en verslaving’, een zwaar onderschat maatschappelijk probleem, waar we ook in ons jaarlijkse symposium aandacht aan besteden.
Zorg voor Mensen met Verstandelijke Beperking
De sectie Zorg voor Mensen met Verstandelijke Beperking (ZMVB) richt zich op de ontwikkeling en verbetering van de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en behartigt de belangen van haar leden door zich actief in te zetten voor de professionals in dit werkveld.
ZMVB is onderdeel van een samenwerkingsverband van psychologen en pedagogen (NIP en NVO).