De Wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG) vormt het wettelijk kader voor de regeling van beroepen in de gezondheidszorg.
Doel Wet BIG
Bevordering en bewaking van de kwaliteit van de beroepsuitoefening en bescherming van de patiënt tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen door beroepsbeoefenaren. De wet doet dit onder meer door:
- Het vaststellen van de opleidingseisen en het deskundigheidsgebied van beroepen.
- Het bijhouden van een openbaar register van gekwalificeerde beroepsbeoefenaren.
- Titelbescherming: alleen geregistreerde beroepsbeoefenaren mogen de beroepstitels gebruiken.
- Wettelijk tuchtrecht.
- Het bepalen van voorbehouden handelingen: handelingen die alleen door bepaalde beroepsbeoefenaren mogen worden uitgevoerd, zoals het voorschrijven van receptmedicijnen.
- Periodieke herregistratie.
Acht beroepen
Onder de wet BIG vallen acht beroepen, waaronder dat van gezondheidszorgpsycholoog (gz-psycholoog) en psychotherapeut. Voor deze psychologische beroepen gelden bovengenoemde regelingen, met de volgende kanttekening: er zijn geen voorbehouden handelingen.
De Wet BIG onderscheidt twee niveaus van beroepsuitoefening in de gezondheidszorg: het basisniveau en het specialistisch niveau. In ontwikkeling is een tussenniveau: de profielen.
1. Basisberoep
Het deskundigheidsniveau van een basisberoep omvat de basiscompetenties om het beroep te kunnen uitoefenen. Deze competenties zijn gezondheidszorgbreed en generalistisch van aard. De competenties zijn vastgelegd in artikel 3 van de wet BIG. Op het gebied van de psychologische zorg zijn er twee basisberoepen:
2. Specialisme
Het deskundigheidsniveau van een specialisme omvat aanvullende deskundigheid op een erkend deelgebied van het basisberoep. De aanvullende competenties zijn generalistisch van karakter. Ze worden geregeld in artikel 14 van de Wet BIG. Het basisberoep van psychotherapeut heeft geen specialismen. Het basisberoep van gezondheidszorgpsycholoog heeft twee specialismen:
- Klinisch psycholoog
Download het beroepsprofiel (pdf) of vraag gratis de gedrukte versie op via secretariaat@psynip.nl (voor NIP-leden) - Klinisch neuropsycholoog
Download het beroepsprofiel (pdf)
3. Profielen
Profielen zijn specifieke en herkenbare vormen van beroepsuitoefening, veelal binnen een specifieke setting. Profielen vereisen een aanvullende deskundigheid bovenop de generalistische deskundigheid van het basisberoep. Voor de gezondheidszorgpsycholoog zijn drie profielen erkend:
- eerstelijnspsycholoog
- psycholoog in de ouderenzorg
- psycholoog in de verslavingszorg
De opleidingen voor deze taakdifferentiaties zijn in voorbereiding. Naar verwachting zullen in de toekomst nog enkele andere profielen worden erkend. Voor de psychotherapeut zijn profielen in voorbereiding.
Meer weten?
- Voor meer informatie over de Wet BIG zie het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- Zie ook bigregister.nl/contact
- Telefoonnummer BIG-register: 070 340 6600
Brexit en Wet BIG
- Werk je nu met een Brits diploma in Nederland?
Er verandert niets voor je. In een no-deal scenario blijven de vóór de Brexit afgegeven erkenningen van Britse diploma’s en BIG-registraties op grond van Britse diploma’s in stand. - Wil je met een Brits diploma na de Brexit in Nederland werken?
Lees meer op bigregister.nl/buitenlands-diploma. Via de advieswijzer kun je nagaan welke procedure voor jou geldt. Je kiest dan i.p.v. Verenigd Koninkrijk een derde land, bijvoorbeeld de Verenigde Staten. - Wil je met een Nederlands diploma na de Brexit in het VK werken?
Het Verenigd Koninkrijk bepaalt welke procedure voor jou geldt. Je moet waarschijnlijk de in het VK geldende procedure van diploma-erkenning volgen (met vakinhoudelijke beoordeling). Als je er vóór de Brexit ook al werkzaam was met een Nederlands diploma, bepaalt het Verenigd Koninkrijk welke rechten je hebt en welke acties je mogelijk moet nemen.
– Raadpleeg de websites van de bevoegde autoriteiten in het VK.