De positie van psychologen versterken, dát wil het NIP. Daarom zet het NIP zich op collectief en individueel niveau in voor haar leden. Het NIP werkt veel samen met andere organisaties en netwerken om de belangen van psychologen zo goed mogelijk te behartigen.

P3NL
Het NIP heeft samen met acht wetenschappelijke en beroepsverenigingen P3NL opgericht. Deze belangenorganisatie in de ggz vertegenwoordigt ruim 36.000 psychologen, psychotherapeuten en pedagogen zijn aangesloten, die dagelijks aan de slag zijn op het gebied van zorg, jeugdhulp en ondersteuning. Zij dragen eraan bij dat zoveel mogelijk mensen deelnemen aan het arbeidsproces, onderwijs en sociale leven.
P3NL werkt onder meer samen met overheden, zorgverzekeraars, patiëntenorganisaties, beroepsverenigingen en branches in zorg, ondersteuning en onderwijs, kennisinstituten en het Netwerk Kwaliteitsontwikkeling ggz.

NVO
Met de beroepsvereniging voor pedagogen en onderwijskundigen werkt het NIP intensief samen in het jeugdveld. Ook werken zij samen in de sectie Zorg voor Mensen met een Verstandelijke Beperking (ZMVB).

TOP-opleidingsplaatsen
TOP heeft als kerntaak het vaststellen van het toewijzingsprotocol en het maken van een voorstel voor verdeling van de beschikbare opleidingsplaatsen.
Het NIP vormt samen met andere vertegenwoordigers van praktijkopleidingsinstellingen, brancheverenigingen en beroepsverenigingen het bestuur van TOP.

Partnerschap Overgewicht Nederland (PON)
Het NIP is lid van het Partnerschap Overgewicht (PON) en levert een afgevaardigde, die namens het NIP tijdens de PON-vergaderingen input levert. Het PON en Care for Obesity (C4O) werken aan het verbeteren van de zorg voor mensen met overgewicht en obesitas. De Zorgstandaard Obesitas (uitgangspunt voor de activiteiten) vormt een noodzakelijke stap voor het mogelijk maken van vraaggestuurde, toegankelijke, passende en bekostigde ondersteuning en zorg voor kinderen en volwassenen met àlle niveaus van overgewicht en obesitas.
Vanuit het PON heeft het NIP meegewerkt aan het Nationaal Preventieakkoord. Liesbeth van Rossum van het PON sprak op 25 november 2018 bij Buitenhof over het akkoord.

Pijn Alliantie in Nederland (P.A.i.N.)
Namens het NIP hebben Han Samwel en Gert-Jan Prosman zitting in het Algemeen Bestuur van P.A.i.N. Anja van den Hout is vervanger. Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de P.A.i.N.? Meld u aan bij sectie-coördinator Nicole Janssen (Nicole.Janssen@psynip.nl).
- Factsheet PA!N (pdf – 2020)
- Lees meer over de PA!N

Long Alliantie Nederland (LAN)
De Long Alliantie Nederland (LAN) is de federatieve vereniging op het gebied van chronische longaandoeningen. Binnen de LAN bundelen partijen uit het longenveld, zoals patiëntenverenigingen beroepsverenigingen, zorgverzekeraars en bedrijven hun krachten. Ook het NIP is lid van de LAN. Doel is preventie en het verbeteren van de zorg voor longpatiënten.

NJR
Doel van de NJR is de deelname van jongeren op alle niveaus van de samenleving te stimuleren en ondersteunen; zorgen dat jongeren hun kracht kennen, ontwikkelen en inzetten voor een betere toekomst voor zichzelf en anderen. SPS-NIP is namens het NIP lid en zet zich op deze manier in voor jongeren.

EFPA
Het NIP heeft als enige Nederlandse beroepsvereniging een samenwerkingsverband met de EFPA, de Europese koepel van psychologieverenigingen, omdat het NIP de meeste psychologen (in de volle breedte van het vak) representeert. Vanwege deze unieke positie kan men alleen via NIP beschikken over het Europsy-certificaat dat toegang biedt tot de zorgmarkt in heel Europa. Verschillende NIP-leden zijn actief binnen de EFPA. In 2017 organiseerde het NIP samen met de Belgische Federatie van Psychologen het EFPA- congres: het European Congress of Psychology (ECP) in Amsterdam.
Meer weten over de EFPA en de samenwerking met het NIP?
Neem contact op met Monique Rook (monique.rook@psynip.nl). Zie ook:

EACLIPT
De European Association of Clinical Psychology and Psychological Treatment (EACLIPT, 2017) zorgt internationaal voor de bevordering van onderzoek, opleiding en de verspreiding van wetenschappelijke kennis op het gebied van:
- Diagnose en classificatie
- Psychologische en psychobiologische mechanismen van ziekte en gezondheid
- Behandelmethoden, psychotherapie
- Preventie en revalidatie
- Mentale gezondheid
- Verspreiding en implementatie evidence-based behandelingen
Het NIP ondersteunt EACLIPT met driemaal een jaarlijkse donatie. NIP-lid Claudi Bockting is namens het NIP betrokken bij EACLIPT.
Zie ook:
- Internationale samenwerking: EACLIPT en EFPA
- Clinical Psychology in Europe – The Official Journal of EACLIPT.
- Nieuwsbericht: ‘Het NIP ondersteunt internationaal samenwerkingsverband EACLIPT’
Meer weten? Neem contact op met Monique Rook (monique.rook@psynip.nl).

FGzPt
De Federatie van Gezondheidszorgpsychologen en Psychotherapeuten (FGzPt) is het overkoepelend orgaan voor de basisberoepen gezondheidszorgpsycholoog en psychotherapeut en de specialismen klinisch psycholoog en klinisch neuropsycholoog, op het gebied van opleiding, erkenning, registratie en toezicht.
De FGzPt fungeert voor deze beroepen als aanspreekpunt voor de overheid. De vereniging FGzPt heeft vier leden:
- Het NIP
- De Nederlandse Vereniging voor Gezondheidszorgpsychologie en haar specialismen (NVGzP)
- De Nederlandse Vereniging van pedagogen en Onderwijskundigen (NVO)
- De Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP)

TopGGz
In de adviesraad van TOPGGz werkt het NIP mee aan een zo goed mogelijk functionerende TOPGGz waar patiënten optimaal nut van hebben. TOPGGz is hoogspecialistische patiëntenzorg in combinatie met wetenschappelijk onderzoek, innovatieve behandelingen en kennisverspreiding.
Psychologen kunnen een beroep doen op TOPGGz afdelingen als zij er als professional niet uit komen met een cliënt. Voor consultatie of om iemand door te sturen voor een second opinion. Of als u iemand wilt verwijzen voor een innovatieve behandeling of meer informatie wilt over hoe u eventueel zelf innovaties kunt invoeren op uw afdeling.