Het NIP werkt samen met organisaties op internationaal niveau, bijvoorbeeld binnen de EFPA en de EACLIPT. Met deze samenwerking beschikt het NIP als enige beroepsvereniging van psychologen in Nederland over een groot netwerk op Europees niveau met andere beroepsverenigingen.
European Federation of Psychologists' Associations (EFPA)
De EFPA is de Europese koepel van psychologieverenigingen en heeft als missie de promotie, ontwikkeling, verspreiding toepassing van psychologie in al haar vormen en en bij te dragen aan een menselijke samenleving in Europa en daarbuiten op basis van psychologische kennis.
Wat doet het NIP binnen de EFPA?
Het NIP heeft als enige Nederlandse beroepsvereniging een samenwerkingsverband met de EFPA. Het NIP vertegenwoordigt dan ook als enige de psychologie in de volle breedte van het vakgebied. Vanwege deze unieke positie kan men alleen via NIP beschikken over het Europsy-certificaat dat toegang biedt tot de zorgmarkt in heel Europa.
De EFPA kent in totaal 38 lidverenigingen die gezamenlijk 300.000 psychologen vertegenwoordigen. De executive council vormt het dagelijks bestuur dat wordt aangesteld en gecontroleerd door de General Assembly. Het NIP heeft daar een plaats in en is jaarlijks aanwezig bij de algemene vergadering.
De EFPA organiseert tweejaarlijks het ECP, het Europees Congres van Psychologen. In 2019 vond dit congres plaats in Moskou. In 2017 organiseerde het NIP samen met de Belgische Federatie van Psychologen het ECP in Amsterdam. In 2022 organiseert de EFPA het ECP in Ljubjana.
- Lees de EFPA NewsMagazines in de kiosk
Boards en Standing Commitees binnen de EFPA
Op Europees niveau worden thema’s binnen de psychologie besproken die hun impact hebben op het beleid van de aangesloten beroepsverenigingen in de EU-lidstaten. Dit vindt op thema plaats in de verschillende boards en standing commitees van de EFPA. Het NIP heeft afvaardiging in de volgende overlegorganen. Verschillende NIP-leden zijn actief binnen de EFPA.
- Board of Ethics: o.a. belast met de metacode voor beroepsethisch handelen van de beroepsverenigingen. Henk Geertsema is voorzitter van deze board namens het NIP.
- Educational Affairs: gericht op de kwaliteit van opleiden van psychologen. Van 25 t/m 27 september 2019 organiseerde zij een conferentie hierover in Utrecht.
- Human Rights and Psychology: werkt aan de bewustwording van psychologen van het belang van Mensenrechten voor hun werk en aan de bijdrage die psychologen kunnen leveren aan Mensenrechten. Bij het 70-jarig bestaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (1948-2018) organiseerde de BHR&Psy een online college over de UVRM. De BHR&Psy heeft onder andere een speciaal nummer Mensenrechten en Psychology (pdf) verzorgd van de European Psychologist; met behulp van o.a. het NIP organiseerde de BHR&Psy een expert-meeting Human rights education for psychologists en er is een boek verschenen: Human Rights Education for Psychologists. Polli Hagenaars is lid van deze board namens het NIP.
– Human rights in a time of Corona EFPA Board Human Rights and Psychology - Psychology in education: De EFPA Standing Committee Psychology, Sc PiE, bestaat uit vertegenwoordigers van Psychologen Beroepsverenigingen, zoals het NIP, uit 35 Europese landen. Het werk van Sc PiE kent verschillende doelen:
1. het stimuleren van professionele ontwikkeling en samenwerking tussen de leden van de Sc PiE en schoolpsychologen in Europa.
2. De expertise van schoolpsychologen beschikbaar stellen voor maatschappelijke en politieke beleidsmakers.
3. Bijdragen aan een optimale leeromgeving voor alle leerlingen in Europa waarbij een belangrijk thema inclusief onderwijs is. - Standing Committee Crisis, Disaster and Trauma Psychology: over de psychologische effecten van rampen en trauma’s. Rond dit thema organiseerde het NIP op 23 mei 2019 een symposium onder leiding van Magda Rooze, convenor van deze SC.
- Board of assessment: over de testontwikkeling en testgebruik op Europees niveau.
- Board of promotion and prevention: gericht op het stimuleren en promoten van preventie van psychische stoornissen en klachten.
- Nieuw: Psychologie en klimaatverandering: Wil jij je inzetten voor klimaatverandering binnen de EFPA? Een nieuwe werkgroep houdt zich bezig met dit thema. Ook op andere thema’s kun je actief worden op Europees niveau! Klimaatverandering kan psychische problemen veroorzaken bij mensen die bang zijn voor mogelijke gevolgen, of daarmee op mondiaal niveau al daadwerkelijk geconfronteerd worden (bijvoorbeeld klimaatvluchtelingen).
– Zie de oproep: Zet je kennis als psycholoog in voor klimaatverandering (NIP, 7 juli 2021)
Wat doet het NIP voor de EACLIPT?
Het NIP ondersteunt internationale samenwerking op het gebied van onderzoek, educatie en verspreiding van wetenschappelijk vakkennis. Om die reden subsidiëren wij de European Association of Clinical Psychology and Psychological Treatment, voor een periode van 3 jaar.
Nieuws over internationale samenwerkingen
- ‘Psychological care and knowledge can save lifes’ (10 oktober 2019)