NIP-webinars

Het NIP ontwikkelt ieder jaar diverse webinars voor leden over actuele thema’s. De meeste NIP-webinars worden exclusief en gratis aan NIP-leden aangeboden.

Advies Beroepenstructuur psychologische zorg

Wat kwam er kijken bij de totstandkoming van het ‘Advies beroepenstructuur psychologische zorg’ en welke keuzes liggen aan het advies ten grondslag? Voorzitters Hans de Veen (NIP) Rudolf Ponds (NVGzP) en Kirsten Hauber (NVP) vertellen hier meer over.

Kijk het webinar van 10 november 2020 terug

 

 

Marketing en Personal Branding

Wil jij als zelfstandig gevestigde psycholoog meer weten over hoe je marketing en personal branding kunt inzetten? Een webinar met Karen Oldhoven van Brand New Personal.

Kijk het webinar van 10 september 2020 terug

 

 

Ethiek: Informatie delen met derden: wie, wat en hoe?

Mag u informatie over uw cliënt geven als Veilig Thuis, de politie of de huisarts u belt? Rosalinde Visser, senior beleidsmedewerker ethiek, geeft duidelijkheid.

Kijk het webinar terug (YouTube)

 

 

 

Ethiek: behandeling en onderzoek bij minderjarigen

Heb ik als psycholoog altijd toestemming van beide ouders nodig? Deze en andere veel gestelde vragen komen ter sprake op het webinar over behandeling en onderzoek van minderjarigen.

Kijk het webinar terug (YouTube)

 

 

Ethiek: De betrokkenen van de psycholoog

Mag u informatie over uw cliënt geven als Veilig Thuis, de politie of de huisarts u belt? Rosalinde Visser, senior beleidsmedewerker ethiek, geeft duidelijkheid.

Lees meer en kijk het webinar terug

 

 

Hoe overtuig je HR-managers van het belang van wetenschappelijk bewezen interventies? – Een sceptische blik op HR

Hoe komt het dat onze klanten toch nog zo vaak gebruik maken van ongefundeerde kleurentestjes en dergelijken? Hoe overtuig je als psycholoog je doelgroep van het belang van Evidence-Based interventies? Een NIP-webinar door auteur en voorzitter van Evidence Based HRM Patrick Vermeren.

Kijk het webinar van 5 februari 2021 terug

 

NIP-webinar: De verslaafde psycholoog: wat nu?

Hoe ga je om met een collega of medewerker met verslavingsproblematiek? Een interactief vervolg op het webinar ‘Maak jij het middelengebruik van je collega of client bespreekbaar?’

Kijk het webinar van 4 februari 2021 terug

 

 

Maak jij het middelengebruik van je collega of cliënt bespreekbaar?

Maak jij het bespreekbaar als je problematisch middelengebruik bij een collega vermoedt? Hoe maak je dit bespreekbaar? Wat helpt wel en niet? En als je als psycholoog met deze problematiek te maken krijgt bij een collega of cliënt, kan de beroepscode je daar dan bij ondersteunen?

Kijk het webinar van 22 oktober 2020 terug

 

De kunst van het interveniëren

Tijdens dit webinar wordt stilgestaan bij de theorie en praktijk van interveniëren. Aan de hand van het boek ‘De kunst van het interveniëren’ geven auteurs Barbara van Kesteren, Hanneke Laarakker en Willem de Wijs zicht op de onderliggende opvattingen, modellen en theorieën.

Kijk het webinar van 16 oktober 2020 terug

 

 

Werken met coachingstool SpotlightPROFILE

Ben jij als psycholoog toe aan een nieuwe, frisse profiling- & coachingstool, met zowel een praktische insteek en een sterke wetenschappelijke basis? Bekijk dit webinar over SpotlightPROFILE.

Kijk het webinar van 28 augustus 2020 terug

 

 

Balans vinden in Corona-tijd

Hoe zorg je ervoor dat je efficiënt en effectief blijft in je werk? Timothy Koning en Thijs Wagenaar van YAAP sport- en prestatiepsychologen bieden antwoorden vanuit hun vakgebied.

Kijk het webinar van de sectie A&O (19 mei 2020) terug

 

 

Lezing Pim Haselager (AI congres sectie A&O – 2019)

Pim Haselager vertelt tijdens het congres over mensgericht denken in tijden van AI, en de psychologie die hierbij noodzakelijk is. Hij geeft zijn visie op de haalbaarheid van de inzet van robots.

Bekijk de lezing (1 november 2019) en zie ook de terugblik voor meer informatie over het AI-congres

 

Recidive na forensische zorg

De recidivemonitor van WODC brengt al jaren de recidive van de tbs-maatregel en overige forensische zorg in kaart. Wat zijn de belangrijkste bevindingen? En waarom kan uit recidivecijfers niet automatisch een conclusie getrokken worden over de effectiviteit van de forensische zorg?

Kijk het webinar van 2 maart 2021 terug

 

 

Kwaliteitsstandaarden GGZ

Akwa GGZ ontwikkelt en beheert de kwaliteitsstandaarden binnen de GGZ. De NIP sectie Forensische Psychologie organiseerde een webinar over deze kwaliteitsstandaarden met sprekers Dominique Vijverberg en Astrid Partouns van Akwa GGZ.

Kijk het webinar van 16 juni 2020 terug

 

 

Effectiviteit van de Forensisch Psychiatrische behandeling

Jaarlijks krijgen tienduizenden mensen in Nederland een behandeling opgelegd door de strafrechter. Hoe kan de effectiviteit van deze interventies onderzocht worden? En welke interventies zijn wetenschappelijk onderbouwd?

Kijk het webinar van 15 december 2020 terug

 

Een toekomstbestendig stelsel Forensische Zorg

Het huidige stelstel forensische zorg moet structureel versterkt worden. Maar hoe pak je dat aan? Frank Candel (programmadirecteur) en Cedric Furr (senior beleidsmedewerker) praten je bij over het Programma Forensische Zorg van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Kijk het webinar van 27 oktober 2020 terug

 

 

Risicotaxatie in de praktijk

Werk jij als psycholoog binnen de Forensische Zorg met risicotaxaties of wil je hier mee gaan werken? Vivienne de Vogel bespreekt de ontwikkelingen op gebied van risicotaxatie en deelt praktische tips aan de hand van sprekende voorbeelden.

Kijk het webinar van 10 november 2020 terug

 

 

Delictanalyse en delictscenario in de Forensische Zorg (samen met VGCT)

Het kader van de richtlijn Delictanalyse KFZ wordt vanuit de CGT besproken en worden drie dilemma’s uit de praktijk vanuit de CGT uitgelicht m.b.v. rollenspellen.

Kijk het webinar van 15 september 2020 terug

 

 

Werken aan kwaliteit binnen de Forensische Zorg

Als psycholoog binnen de forensische psychologie kun je veel nuttige kennis halen bij het Expertisecentrum Forensische Psychologie (EFP). Wat houdt dat in en wat kunnen zij voor je doen?

Kijk het webinar van 12 mei 2020 terug

 

 

NIP-webinar Forensische schematherapie: Praktijk en nieuwe ontwikkelingen

Werk jij als psycholoog binnen de Forensische Zorg met schematherapie of wil je hier mee gaan werken? Bekijk dan dit webinar van GZ-psycholoog, supervisor en leertherapeut dr. Truus Kersten.

Kijk het webinar van 2 februari 2021 terug

 

Psychologie in Mediation

Tijdens dit webinar van de sectie Mediation bekijken we twee thema’s die je als mediator tegen kunt komen: Scheiden en Pesten op het werk.

 

Kijk het webinar van 25 maart 2021 terug

 

SEP Najaarscongres #winning

Wat gaat er op dit moment niet goed op het gebied van gedragsbeïnvloeding? Hierover ging de sectie Sociale en Economische Psychologie in gesprek met Michael Vliek en Denise de Ridder tijdens hun online najaarscongres over #winning.

Kijk het congres van 13 november 2020 terug

 

 

‘Wat is een effectieve gedragsinterventie?’

Hoe zorgen we dat de anderhalvemetersamenleving kan functioneren? Met andere woorden: hoe weten we welke gedragsinterventies effectief zijn?

Kijk het webinar van 29 mei 2020 terug

NIP-webinar: CRA, ACRA en CRAFT bij problematisch middelengebruik

Wil jij als psycholoog meer weten over de Community Reinforcement Approach (CRA) als therapeutische toepassing bij problematisch middelengebruik? Bekijk dan dit eerste deel van een serie van twee webinars.

Kijk het congres van 24 maart 2021 terug

Corona en medische psychologie I – Ervaringen van collega’s

Het NIP, de LVMP en de NVGzP organiseerden een webinar over corona en medische psychologie. Collega’s uit diverse ziekenhuizen uit het zuiden van het land spraken over hun ervaringen met het corona-virus tot nu toe. Zij kunnen de collega’s in de rest van het land behulpzaam zijn.

Kijk het webinar van 27 maart 2020 terug

 

Corona en medische psychologie II – Nazorg COVID-19

Het NIP, de LVMP en de NVGzP organiseerden een tweede webinar over corona en medische psychologie. Diverse facetten van de nazorg werden belicht: richtlijnen, medisch psychologische nazorg, psychische nazorg, onderzoek, regionale spreiding en ontslagtraject.

Kijk het webinar van 1 mei 2020 terug

 

 

Positieve psychologie in crisistijd

In dit webinar bespreekt dr. G.J. Kloens zijn artikel over de positieve impact van COVID-19 en vijf voorbeelden hoe we COVID-19 kunnen inzetten als mogelijkheid om te groeien.

Kijk het webinar van 30 april 2020 terug

 

 

Probleemgedrag: angst en apathie in tijden van Corona

CCE, de NIP sectie Ouderenpsychologie en de PGD Psychologische expertise voor de ouderenzorg slaan de handen ineen zodat probleemgedrag in zorginstellingen in deze periode beter herkend, begeleid en behandeld wordt.

Kijk het webinar van 19 november 2020 terug

 

 

COVID-19 Nazorg in de Ouderenpsychologie

Nu langzaamaan de grootste piek van Corona-besmettingen achter ons lijkt te liggen komen andere vragen naar voren. Hoe kan het leven weer zijn normale gang vinden na de afgelopen periode?

Kijk het webinar van 23 juni 2020 terug

 

 

Corona en Ouderenpsychologie

Wat zijn de ervaringen rondom corona in de praktijk van een verpleeghuis in Brabant, wat speelt er rondom dementie en corona en welke ethische dilemma’s spelen er?

Kijk het webinar van 23 april 2020 terug

 

 

Behandeling van cognitieve en psychische klachten bij het Post Intensive Care Syndroom na COVID-19

Hoe kun je als psycholoog patiënten met het Post Intensive Care Syndroom (PICS) ondersteunen en behandelen? En wat doe je bij psychische klachten van de naasten van deze patiënten?

Kijk het webinar van 29 juni 2020 terug

 

 

Balans vinden in Corona-tijd

Hoe zorg je ervoor dat je efficiënt en effectief blijft in je werk? Timothy Koning en Thijs Wagenaar van YAAP sport- en prestatiepsychologen bieden antwoorden vanuit hun vakgebied.

Kijk het webinar van de sectie A&O (19 mei 2020) terug

 

 

Ben jij als psycholoog benieuwd hoe je Emotion-Focused Therapy (EFT) toepast in de praktijk? En op welke theorie deze therapie is gestoeld? Leer meer over deze therapievorm van klinisch psycholoog-psychotherapeut Juliette Becking.

Kijk het webinar van 8 april 2021 terug

 

 

 

EMDR en Imaginair Exposure bij veteranen

Ben jij als psycholoog benieuwd hoe je EMDR of Imaginair Exposure toepast bij de doelgroep veteranen? En hoe je rekening houdt met complicerende factoren zoals verslaving of middelengebruik, emotie- of agressieregulatie of persoonlijkheidsproblematiek?

Kijk het webinar van 11 maart 2021 terug

 

 

Positieve psychologie en je cliënten laten floreren

Tijdens dit webinar leer je wat floreren precies is en hoe je tijdens je behandelingen jouw cliënten vanuit de positieve psychologie meer kan laten floreren. Dr. Marijke Schotanus-Dijkstra geeft je een aantal praktische tips die je meteen kan gaan inzetten.

Kijk het webinar van 11 februari 2021 terug

 

 

Kwaliteit en diversiteit – de Generieke Module Diversiteit

Wanneer kun je spreken van een inclusieve GGZ en welke culturele competenties zijn van belang voor psychologen? Dit webinar gaat in op de betekenis van de Generieke Module Diversiteit voor psychologen werkzaam in de zorg.

Kijk het webinar van 3 december 2020 terug

 

 

Diagnostiek bij mensen met een cognitieve beperking

De BAPD-commissie NIP start dit jaar met Diagnostiekmiddagen (in 2020 in de vorm van een webinar). Het thema: ‘Diagnostiek bij mensen met een cognitieve beperking vanuit de praktijk’. Met Anika Bexkens en Hans Kruikemeier.

Kijk het webinar van 11 december 2020 terug

 

 

NIP-webinar: De verslaafde psycholoog: wat nu?

Hoe ga je om met een collega of medewerker met verslavingsproblematiek? Een interactief vervolg op het webinar ‘Maak jij het middelengebruik van je collega of client bespreekbaar?’

Kijk het webinar van 4 februari 2021 terug

 

 

Maak jij het middelengebruik van je collega of cliënt bespreekbaar?

Maak jij het bespreekbaar als je problematisch middelengebruik bij een collega vermoedt? Hoe maak je dit bespreekbaar? Wat helpt wel en niet? En als je als psycholoog met deze problematiek te maken krijgt bij een collega of cliënt, kan de beroepscode je daar dan bij ondersteunen?

Kijk het webinar van 22 oktober 2020 terug

 

Psychisch welzijn in het vluchtelingenkamp op Lesbos

Welke invloed hebben de omstandigheden in vluchtelingenkampen op het psychisch welzijn van de inwoners en wat kunnen psychologen hieraan bijdragen? Marijke Menninga (Stichting Bootvluchteling) neemt ons mee in de veel geziene klachten in het kamp.

Kijk het webinar van 5 november 2020 terug

 

 

Seksualiteit bespreekbaar maken – door prof. dr. Ellen Laan

Hoe maak je seksuele problemen bespreekbaar? Welke basiskennis over hoe seks ‘werkt’ heb je nodig in de spreekkamer? Dit en meer leer je tijdens deze lezing van Ellen Laan, georganiseerd door de secties GGZ en Seksualiteit & Diversiteit.

Kijk de online donderdagbijeenkomst van 8 oktober 2020 terug

 

Klinisch (neuro)psychologen in de medische staf

De NVGzP en het NIP vinden dat de klinisch psycholoog en de klinisch neuropsycholoog, naast psychiaters en andere (medisch) specialisten, deel moeten uitmaken van de medische staf. Wil jij aan de slag met jouw positionering als psycholoog specialist in jouw instelling?

Kijk het webinar van 8 oktober 2020 terug.

 

 

Functiebeschrijving en -waardering klinisch psycholoog en klinisch neuropsycholoog

Zijn jouw functiebeschrijving en -waardering up-to-date? Kun jij het brede profiel van je beroep artikel 14 BIG psychologisch specialisme goed tot zijn recht laten komen in jouw instelling? Een NIP/NVGzP-webinar over de FWG (het functiewaarderingssysteem voor de zorg).

Kijk het webinar van 3 juli 2020 terug

 

(De)stigmatisering van verslaving en andere psychische aandoeningen

Tijdens dit webinar van de sectie Verslavingspsychologie van het NIP bespreken prof. dr. Arjan Bos (Open Universiteit) en Luca Koppen en Roy Leunen (Samen Sterk zonder Stigma) het stigma rondom psychische aandoeningen.

Kijk het webinar van 18 juni 2020 terug

 

Kwaliteitsstandaarden GGZ

Akwa GGZ ontwikkelt en beheert de kwaliteitsstandaarden binnen de GGZ. De NIP sectie Forensische Psychologie organiseerde een webinar over deze kwaliteitsstandaarden met sprekers Dominique Vijverberg en Astrid Partouns van Akwa GGZ.

Kijk het webinar van 16 juni 2020 terug

 

 

Burn-out bij startende psychologen

Herken de eerste signalen en voorkom erger! Een NIP- Webinar door GZ-psycholoog en Buitenpsycholoog Karin van Maurik.

Kijk het webinar van 2 juni 2020 terug

 

 

 

Slaap

Hoe onderscheid je als psycholoog gezonde slaap van verstoorde slaap? En wat zijn de diagnostiek- en behandelmogelijkheden bij slaapstoornissen? Kijk of luister terug.

Kijk het webinar van 9 april 2020 terug

 

 

Zindelijkheid, als het niet vanzelf gaat…

Werkgroep Het Jonge Kind van de sectie Jeugd organiseerde i.s.m. de DAIMH een webinar over zindelijk worden en allerlei andere factoren die in dat proces meespelen, vooral als dit niet vanzelf gaat.

Kijk het webinar van 7 december 2020 terug

 

 

 

Psychologie op de Middelbare School II

We slaan de brug van wetenschap naar praktijk en lichten de effecten van psychologische kennis en vaardigheden op ontwikkeling en gedrag van middelbare scholieren toe, samen met betrokken hoogleraren.

Kijk het webinar van 28 oktober 2020 terug

 

 

Psychologie op de middelbare school I

NIP-leden Else Treffers en Paul Westerman gingen in op dit thema en Dominique Warmerdam, oprichter Psychologie in het Onderwijs, presenteerde haar visie.

Kijk het webinar van 9 juni 2020 terug

 

 

Verlegenheid en de relatie met angst bij jonge kinderen

Een webinar van de werkgroep Het Jonge Kind (sectie Jeugd). Bij kinderen die van nature verlegen zijn, kan deze verlegenheid een factor zijn voor de ontwikkeling van problematische angst.

Kijk het webinar van 9 februari 2021 terug

 

 

NIP/NVO-Webinar Actualisatie functiebeschrijving gedragswetenschappers in het primair onderwijs

Dit webinar van de NVO en het NIP gaat over alles wat je moet weten over (voorbeeld)functiebeschrijvingen, relevante processtappen, betrokkenen en een effectief gesprek.

Kijk het webinar van 26 mei 2020 terug

 

 

Webinar Richtlijn Scheiding

Wil je meer weten over de herziene richtlijn Scheiding, de belangrijkste aanpassingen en de toepassing van deze richtlijn in de praktijk? Dit webinar is een initiatief van de beroepsverenigingen NIP, NVO en BPSW en het Programmateam Richtlijnen Jeugdhulp en jeugdbescherming.

Kijk het webinar van 8 oktober 2020 terug