Uitslag Sindbad- en Sherazade uitreiking 2017 bekend!

De feestelijke uitreiking van de Sherazade- en Sinbad-onderscheiding vond plaats op donderdag 15 juni 2017 in het Academiegebouw in Utrecht. Het was een warme avond, waardoor de ontvangst in de koele binnentuin van het authentieke Academiegebouw als uiterst aangenaam werd beleefd. Na de hartelijke ontvangst met hapjes en drankjes begaven de aanwezigen zich richting de Belle van Zuylenzaal, waarna de avond kon beginnen.

De secretaris van de sectie Interculturalisatie, Maryanne Breijer, opende de avond met een introductie van het programma en legde uit dat de Sinbad-onderscheiding jaarlijks wordt uitgereikt aan een professional die op wetenschappelijk gebied en/of in het werkveld een bijzondere bijdrage heeft geleverd op het gebied van interculturalisatie. Vervolgens gaf zij het woord aan de Sinbad-winnaar van vorig jaar, dr. Victor Kouratovsky. De aanwezigen luisterden aandachtig naar de interessante State-of-the-art lezing getiteld ‘Cultuur en Individu: een benadering vanuit neuroscience’. Dr. Victor Kouratovsky bracht eerst bevindingen uit de neurowetenschap naar voren en koppelde deze daarna aan het fenomeen cultuur, waarmee hij een verband toonde tussen het lichaam, de cultuur en de omgeving. Daarnaast werd gesteld dat cultuur als buffer tegen stress kan fungeren. Voor de praktijk van diagnostiek en therapie zijn veranderingen nodig, zodat cultuur een gepaste plaats gaat krijgen. De veranderingen zijn inmiddels in gang gezet, maar er ligt nog steeds een opgave hoe dit optimaal kan worden toegepast in de praktijk. Dr. Victor Kouratovksy benadrukte hierbij het belang van vorming, onderwijs en training.

Na een korte pauze met versnaperingen was het hoog tijd om de Sherazade- en Sinbad-winnaar bekend te maken. De voorzitter van de sectie Interculturalisatie, Cristina Vellinga, lichtte met mooie woorden de gedachte achter de onderscheidingen toe. “Ons eigen geluk is afhankelijk van de glimlach van de ander.” Door open te staan voor anderen, leert men elkaar beter begrijpen en kan men zich identificeren met anderen. De Sherazade-onderscheiding is een aanmoedigingsprijs voor studenten en voor gevorderden is de Sinbad-onderscheiding een oeuvreprijs voor de geleverde bijdragen. De student-in-sectie, Madelinde Daane, kreeg hierna het woord en vertelde het verhaal van de scherpzinnige Sherazade. Hierop aansluitend werden de originele invalshoeken en creatieve ideeën over de vraagstelling en methodiek van de winnaar van de Sherazade-onderscheiding geprezen. Het onderzoek past volgens de jury zeer goed in de huidige politieke en maatschappelijke context.

De student die de beste scriptie heeft geschreven en de Sherazade-onderscheiding van 2017 heeft ontvangen is Marieke Hordijk. De scriptie met de titel “From Vulnerable Victims to Strong Citizens: Approaches to and experiences of a separate LGBT-shelter for asylum seekers in Amsterdam” werd door Marieke Hordijk op heldere wijze toegelicht in een presentatie. De aanwezigen waren onder de indruk van het onderzoek; er ontstond veel interactie in de zaal. De winnares kreeg een bos bloemen, een oorkonde en een geldprijs van €250,- overhandigd, en zij werd uitgenodigd om volgend jaar plaats te nemen in de jury.

sinbad4Het laatste deel van de avond stond in het teken van de Sinbad-onderscheiding. De professional die door de jury tot winnaar van 2017 werd verkozen, is dr. Jeroen Knipscheer. De mentor en leermeester van dr. Jeroen Knipscheer, prof. Rolf Kleber, beaamde het belangrijke werk dat is verricht in de afgelopen jaren en complimenteerde hem voor zijn prestaties. De afgelopen 20 jaar heeft dr. Jeroen Knipscheer een grote bijdrage geleverd op het gebied van diversiteit en de interculturele psychologie en psychiatrie. Het is sprekend dat de uitreiking van de Sinbad-onderscheiding samenvalt met de oprichting van het Arq Kenniscentrum Migratie, waar dr. Jeroen Knipscheer tevens een belangrijke rol in speelt. Ten slotte beloofde dr. Jeroen Knipscheer volgend jaar de state-of-the-art lezing te zullen. De avond werd gezamenlijk afgesloten met een borrel in de binnentuin.

 


Geschreven door: Sara el Abbassi, student-in-sectie

Zie ook de eerdere berichtgeving over dit onderwerp:

Sindbad onderscheiding naar Dr. Jeroen Knipscheer

Sherazadeprijs naar Marieke Hordijk