Psychologen zijn opgeleid om gedrag van mensen te bestuderen. Een psycholoog die NIP-lid is heeft in ieder geval een universitaire opleiding in de psychologie afgerond. Veel psychologen behandelen en helpen cliënten om beter te worden of ze coachen (begeleiden) cliënten in hun eigen ontwikkeling. Daarnaast zijn er psychologen die advies geven op het gebied van arbeidssituaties of ondersteuning bieden in werving en selectie.
Psychologen kunnen werken als docent, onderzoeker of adviseur. Maar ook in de reclamewereld werken psychologen. Eigenlijk werken psychologen overal waar kennis nodig is over het gedrag van mensen.
Hoe doe ik een beroep op psychologische zorg?
Voelt u zich al een hele tijd somber, bent u angstig of heeft u een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt? Heeft u problemen op uw werk, relatieproblemen, gezins- en/of opvoedingsproblemen? Er kunnen veel verschillende redenen zijn waarom u behoefte kunt hebben aan een bezoek aan een psycholoog.
Wanneer u denkt psychologische hulp nodig te hebben, is het raadzaam contact op te nemen met uw huisarts. De huisarts kan bepalen of en welke psychologische zorg u nodig hebt en zorgt voor de juiste doorverwijzing. Informatie over psychische aandoeningen vindt u ook op de volgende sites:
- Huisarts: thuisarts.nl
- Psychowijzer: psychischegezondheid.nl
Samen met u bekijkt de psycholoog wat het probleem is (hulpvraag en diagnose). Daarna wordt bekeken wat er aan gedaan kan worden (behandeling). Om te kijken of de behandeling werkt, kijkt u samen met de psycholoog regelmatig terug op de behandeling (evaluatiemomenten).
Bij dringende psychische nood kunt u de huisarts bellen of (’s avonds en in het weekend) de huisartsenpost. De huisarts kan de crisisdienst inschakelen. Iedere regio in Nederland heeft een crisisdienst die 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar is.
Het Fonds Psychische Gezondheid biedt een hulplijn aan via de stichting MIND Korrelatie. Psychologen en maatschappelijk werkers zitten voor u klaar om u van dienst te zijn. U kunt contact opnemen door te bellen, mailen of chatten.
U kunt ook (desgewenst anoniem) bellen, mailen of chatten met de dag en nacht bereikbare telefonische hulpdienst Sensoor.
MIND - belangenbehartiger van cliënten in de ggz
Ruim 40 procent van de Nederlanders heeft ooit psychische klachten gehad. U kunt er zelf mee te maken hebben, of als partner, ouder, kind, vriend, hulpverlener, buurman…
MIND brengt u in contact met mensen met dezelfde soort ervaringen. U vindt er informatie, inspiratie, en steun. U kunt zelf ook uw verhaal vertellen, een bijeenkomst of sponsorloop organiseren of zelf sponsoren.
Heeft u ideeën over hoe dingen in Nederland geregeld zouden moeten zijn? MIND zorgt ervoor dat uw wensen bij de politiek terecht komen.
- MIND zorgt voor meer begrip en openheid, kijk voor meer informatie op wijzijnmind.nl