Het NIP werkt samen met andere partijen aan zorgstandaarden, richtlijnen en grote psychologie thema’s. NIP-leden staan middenin het werkveld en zijn daardoor goed op de hoogte van de ontwikkelingen. Uw deskundigheid kunnen wij goed gebruiken bij deze projecten. Daarom doen wij regelmatig oproepen voor ondersteuning bij diverse projecten. De oproepen zijn onderverdeeld in:
-
Richtlijnen en Generieke Modules: help mee met het ontwikkelen van richtlijnen
-
Klankbordoproepen: denk mee en verspreid uw expertise
-
Divers: breng uw onderzoek, project of workshop onder de aandacht
-
Call for abstracts: lever uw aandeel aan een congres of conferentie
Word actief voor het NIP: Iedere bijdrage, klein of groot, is waardevol!
Als actief lid kun je invloed uitoefenen op de ontwikkeling van je vakgebied vanuit jouw praktijkervaring. En zo je stempel drukken op het mooie vak psychologie. Zoals Amy, Bart, Esther, Maud, Anna, Seline, Marga en Narish. Zij maken het verschil. En hebben impact op de psychologie. Volg hun voorbeeld en word ook actief!
Oproepen Richtlijnen en Generieke Modules
Het ontwikkelen van richtlijnen kan niet zonder de expertise van u op de onderwerpen van richtlijnen of specifieke deelgebieden daarvan.
Psycholoog gezocht voor aanpassing van richtlijnen Jeugdhulp & Jeugdbescherming
Als Programma Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming willen we de richtlijnen zo actueel mogelijk houden (‘dynamische herziening’). Uitgangspunten zijn dat het eigenaarschap zoveel mogelijk bij het veld (praktijk/wetenschap/cliënten) ligt en we snel kunnen reageren op feedback.
Om deze uitgangspunten vorm te geven richten we een proces in waarbij het programmateam een voorsorterende en deels uitvoerende rol vervult en waarbij een Werkgroep Actualisatie Richtlijnen (WAR-J) betrokken is. Deze bestaat uit een kerngroep die een brede bijdrage levert aan de herziening en uit een flexibele schil die op een thema inzetbaar is.
De kerngroep bestaat uit:
- Leden met brede kennis van wetenschappelijke en praktijkontwikkelingen rond richtlijnthema’s, bij voorkeur met kennis van richtlijnontwikkeling.
- Cliëntvertegenwoordiging.
- Jeugdprofessionals: bijdrage vanuit de beroepsverenigingen (NIP, NVO, BPSW).
Voor hun bijdrage ontvangen de leden een vacatievergoeding. De WAR-J komt ongeveer drie keer per jaar bij elkaar. Per keer zal de samenstelling van de flexibele schil verschillen, aan de hand van de richtlijnen of thema’s die centraal staan.
We starten met de Richtlijn Pleegzorg en de Richtlijn Multiprobleemgezinnen. Daarom nodigen we voor de eerste vergadering ook experts uit die goed bekend zijn met deze richtlijnen (ontwikkeling en/of praktijk).
Wil je deel uitmaken van de kerngroep, óf ben je expert op het gebied van deze twee richtlijnen (of ken je een collega die dit interessant zou vinden), laat het ons weten! Mail naar richtlijnen@psynip.nl met een korte motivatie, je functie en expertise op het onderwerp.
Care for Obesity (C4O)
Opgericht om de implementatie van de Zorgstandaard Obesitas voor kinderen te faciliteren. Binnen C4O werken we aan het opleveren van een landelijk model om de ketenaanpak obesitas te verbeteren. Uit eerder internationaal onderzoek is namelijk gebleken dat professionals uit het zorg- en sociale domein het soms lastig vinden om in gesprek te gaan over deze potentieel gevoelige onderwerpen.
Met een vragenlijst onderzoeken we hoe professionals in Nederland hierover denken. Hoe zeker voelen ze zich over hun kennis en vaardigheden omtrent het bespreken van gewicht en leefstijl en welke barrières worden hierbij ervaren? Ook wordt onderzocht hoe wenselijk of onwenselijk professionals bepaalde woorden vinden, in gesprek met kinderen en ouders over het gewicht van het kind. In een parallel onderzoek wordt ook onderzocht hoe kinderen en ouders over bepaalde woorden denken, die door professionals gebruikt worden. Uw mening wordt erg op prijs gesteld!
- Vul de vragenlijst in (5 minuten)
Knelpunteninventarisatie Slikproblemen in de Langdurige Zorg
In de langdurige zorg voor ouderen en mensen met een verstandelijke beperking zijn slikproblemen een veelvoorkomend probleem. De Stichting Kwaliteitsimpuls Langdurige Zorg (SKILZ) is gestart met de ontwikkeling van een kwaliteitsinstrument dat zorgverleners en patiënten/cliënten kan ondersteunen in de zorg en besluitvorming rondom dit thema.
Een belangrijke eerste stap bij het ontwikkelen van een kwaliteitsinstrument is het inventariseren van actuele problemen, oftewel knelpunten, die ervaren worden in de praktijk. Eén van de manieren waarop we dat doen is door het versturen van een digitale vragenlijst. Deze knelpunten worden door de toekomstige werkgroep gebruikt voor het opstellen en prioriteren van uitgangsvragen voor de ontwikkeling van het kwaliteitsinstrument.
Werk je in de zorg voor ouderen en/of voor mensen met een verstandelijke beperking? Ben je vertegenwoordiger van cliënten in de ouderenzorg of verstandelijk gehandicaptenzorg? Of werk je voor een organisatie of instantie die zich op een andere manier bezighoudt met de zorg voor ouderen en/of mensen met een verstandelijke beperking?
Klik op deze link om de vragenlijst te starten.
Het invullen duurt ongeveer 5 à 15 minuten en de vragenlijst kan ingevuld worden tot 13 december 2021.
Alvast dank voor je deelname!
Voor vragen of opmerkingen kun je terecht bij de procesbegeleider Marscha Engelen (m.engelen@skilz.nu)
Klankbordoproepen
Meedenken en uw expertise verspreiden? Dat kan. Regelmatig doen het NIP en andere organisaties in het werkveld een beroep op u.
Onderzoek: wat doet corona met je gedrag en gemoedstoestand?
Maastricht University doet onderzoek naar de relatie tussen het coronavirus, gedrag en gemoedstoestand. Onderzoekers Dennis Hernaus (lid van de redactieraad van tijdschrift De Psycholoog) en Conny Quaedflieg vragen belangstellenden een korte online enquête in te vullen. Invullen duurt niet langer dan 10 minuten.
Het onderzoek richt zich op de situatie rondom COVID-19, en specifiek op hoe mensen zich voelen, hoeveel contact ze hebben met anderen en hoe zij omgaan met de nationale richtlijnen rondom verspreiding van het coronavirus. Deelnemers wordt gevraagd de vragenlijst meerdere keren in te vullen, gedurende een periode van 5 dagen.
Enquête over over tests en testgebruik
Waar heb jij als psycholoog behoefte aan als het gaat om tests en testgebruik? De Commissie Testaangelegenheden Nederland (COTAN) heeft samen met de Europese federatie van psychologenverenigingen (EFPA) een enquête opgesteld. Jouw input wordt gebruikt voor nieuwe initiatieven of maatregelen om het testgebruik in ons land en internationaal te verbeteren.
Diverse oproepen
Wilt u een onderzoek, project of workshop onder de aandacht brengen? Of uw expertise delen met collega-psychologen? Wilt u helpen organiseren?
Hoe denkt u over de risico’s van cannabis op de psychische gesteldheid?
Voor een uitzending van De Monitor wordt onderzocht hoe zorgverleners denken over de risico’s van THC in cannabis op de psychische gesteldheid. Wat is volgens u het verband tussen cannabis en psychose?
- Vul de vragenlijst in (3 minuten)
(Ont)Regel de Zorg: deel jouw mening via de enquête
In 2019 is de ervaren regeldruk in kaart gebracht. Om te meten of het actieplan (Ont)Regel de Zorg effect heeft, is er nu een tweede meting. Heb jij als professional gemerkt dat de regeldruk minder wordt? Deelname aan de eerste meting is geen vereiste voor deelname aan deze tweede meting.
Laat uw stem horen via De Nationale (Ont)Regelmonitor
In welke mate ervaart u als psycholoog regeldruk in hun werk? Waar komen deze regels vandaan en wat is het effect op uw werkplezier en de verleende zorg? Doe mee met De Nationale (Ont)Regelmonitor. Minimaal twee keer per jaar wordt via de monitor de status van de regeldruk volgens zorgverleners (waaronder psychologen) in beeld gebracht.
- Meedoen? Ga naar ontregelmonitor.nl
Vragenlijst eetstoornissen
Voor haar Global Health Masteronderzoek naar het verloop van Orthorexia Nervosa is Emma Douma op zoek naar psychologen of psychotherapeuten, die ervaring hebben met het behandelen van eetstoornissen (niet per se orthorexia) voor het invullen van een questionnaire. Elke ingevulde questionnaire helpt het onderzoek verder. Voor vragen of opmerkingen, mail naar orthorexiaresearch@gmail.com.
- Vul de vragenlijst in (5 – 10 minuten)
Stageplek aanbieden
Wilt u een stage onder de aandacht brengen bij gemotiveerde psychologiestudenten? Voor psychologiestudenten is het vaak lastig om een geschikte stageplek te vinden. Via de stagebank van SPS-NIP bereikt u zo’n 3.000 enthousiaste studenten.
Vrijdagmiddagbijeenkomsten
De vrijdagmiddagbijeenkomsten van de sectie A&O zijn erg succesvol. De reacties van de deelnemers zijn positief, zeker over de gekozen onderwerpen. Daarom nodigen wij alle NIP-leden uit – ook uit andere disciplines – om hun expertise te delen bij deze bijeenkomsten. Heeft u interesse om een vrijdagmiddagbijeenkomst te organiseren?
- Mail naar bijeenkomstennip@psynip.nl
Call for abstracts
Deze congressen of conferenties zijn op zoek naar uw abstract.
The 2022 ESCAP Congress ‘Networks in Child and Adolescent Psychiatry’ 19 – 21 juni 2022
De afdeling Kinder- en JeugdPsychiatrie van de NVvP organiseert samen met de Europese organisatie ESCAP het congres ‘Networks in Child and Adolescent Psychiatry’. Dit congres is met name interessant voor gz-psychologen en klinisch psychologen werkzaam in het jeugdveld.
Het indienen van abstracts is verlengd tot 17 januari. Hiervoor zijn de volgende formats beschikbaar: Individual Oral Presentation; Symposium; Clinical perspectives; Trainee Case Presentations; Poster; Workshop.
Vragen? Neem contact op met het Congres Secretariaat via helpdesk@klinkhamergroup.com