Het NIP is nauw betrokken bij het programma Zorg voor de Jeugd. Dit programma heeft een mijlpaal bereikt door het lanceren van het gezamenlijke platform voordejeugd.nl door partners uit de jeugdzorg.
Zorg voor de Jeugd is een platform waarop beroepsverenigingen, jeugd(hulp)aanbieders, rijk en gemeenten en kennisinstellingen samen laten zien hoe zij werken aan verbetering van de zorg voor de jeugd. De zorg voor jeugd samen steeds beter maken. Dat is het doel waar professionals, jeugd(hulp)aanbieders, overheden en kennisinstellingen zich – onder de vlag van het programma Zorg voor de Jeugd (ZvdJ) – voor de komende jaren aan hebben gecommitteerd. Op het platform is te zien wat er de komende jaren gebeurt én wordt bereikt in de zorg voor de jeugd.
Zorg voor de jeugd |
Wat doet het NIP?
Het NIP draagt in het belang van kinderen, jongeren en gezinnen bij aan een lerend jeugdstelsel. Op de website is informatie te vinden over wat er in het land gebeurt.
Het NIP (Vera Naber) en de NVvP (Arne Popma) vertegenwoordigen elf beroepsverenigingen in de stuurgroep. Daarnaast participeren de beroepsverenigingen in verschillende werkgroepen van het programma Zorg voor de Jeugd.
Actueel
Op 23 november is de vijfde voortgangsrapportage (pdf) in de Tweede Kamer besproken. Hierin staan ontwikkelingen en goede voorbeelden op het gebied van onder andere wijkgericht werken, jeugdbescherming en professionals die samen steeds beter willen worden in het bieden van tijdige, passende hulp, zorg en ondersteuning aan kinderen en gezinnen.
Vierde voortgangsrapportage (pdf – mei 2020) en de Kamerbrief van ministers de Jonge en Dekker: Voortgang van de acties om de zorg voor jeugd te verbeteren (doc – 17 juni 2020, zie ook alle bijlagen op tweedekamer.nl).
In het programma Zorg voor de jeugd vertegenwoordigen Vera Naber (NIP) en Arne Popma (NVvP) samen tien beroepsverenigingen. Deze tien hebben samen input gegeven aan de ministers Dekker en de Jonge: ‘Naar een betere organisatie van Jeugdhulp & Jeugdbescherming’ (12 februari 2020)
In december 2019 vond een expertmeeting plaats over de rol van gedragswetenschappers in de gesloten jeugdhulp. De hele keten was vertegenwoordigd en het hele proces is opgetekend via een mindmap (inclusief dilemma’s en gouden kansen). Georganiseerd door NVO, NIP, Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd, STROOMop en het Ondersteuningsteam Zorg voor Jeugd.
Zelf aan de slag als jeugdprofessional?
Ook meehelpen de zorg voor jeugd beter te maken? Ga naar voordejeugd.nl en ontdek wat jij zelf kunt doen. De regiopagina’s tonen wat er in jouw regio in de jeugdsector gebeurt. Sluit aan bij workshops of werkateliers, geef je op voor een lerende bijeenkomst of neem contact op met een van de regioambassadeurs. Zij helpen je graag verder.
Via voordejeugd.nl kun je ook contact opnemen met het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd (OZJ). Zij zijn overal in het land beschikbaar om inzet en activiteit ter verbetering van de zorg voor jeugd te ondersteunen.
- Kijk op de website over investeren in vakmanschap
- Zelf communiceren over Zorg voor de Jeugd? Gebruik de Communicatie-Toolbox (met o.a. de Huisstijlgids)
Nieuwsbrief?
Meld je aan voor de nieuwsbrief Zorg voor de jeugd, voor iedereen die meedoet om deze zorg samen steeds beter te maken
- April 2021
- Maart 2021 II
- Maart 2021
- Februari 2021
- Januari 2021 II
- Januari 2021
- December 2020 II
- December 2020
- November 2020 II
- November 2020
- Oktober 2020 III
- Oktober 2020 II
- Oktober 2020
- September 2020 II
- September 2020
- Juli 2020
- Juni 2020
- Mei 2020
- Nieuwsflits: Jeugdbescherming-cafés gaan digitaal (april 2020)
- Maart 2020
- Februari 2020
- Januari-editie 2020
- December 2019
Wegwijzer Het dossier in de jeugdhulpverlening
Het hulpverleningsdossier is bedoeld om bij te dragen aan goede zorg. Maar misverstanden en onduidelijkheden over wat er wel en niet in een dossier thuis hoort en wie het mag inzien, kunnen die goede zorg ook in de weg staan.
In deze uitgebreide wegwijzer wordt ingegaan op het doel van het dossier, de privacyaspecten (toepassing van de AVG), en de inhoud; wat moet er wel en niet in, van wie is het, en wat te doen met bijvoorbeeld ruwe testgegeven of beeldmateriaal. Maar ook de rechten en rechtsbescherming van de cliënt komen aan bod.
De Wegwijzer voor psychologen, (ortho)pedagogen en jeugdhulpverleners is de tweede uit een lijn van beroepsethische producten die worden ontwikkeld vanuit het programma Zorg voor de Jeugd (lijn 6 Vakmanschap), waar het NIP trekker van is.
- Download de Wegwijzer Het dossier in de jeugdhulpverlening (pdf)
Wegwijzer Zorgvuldig handelen bij toestemming voor jeugdhulp
Deze wegwijzer gaat over wanneer je toestemming nodig hebt van ouders bij de inzet van jeugdhulp, in vrijwillig en gedwongen kader, en wat te doen als de toestemming er niet komt. Hij is gemaakt omdat de hulpverlening aan jeugdigen in de praktijk soms onnodig stagneert als een of beide ouders toestemming voor jeugdhulp of geneeskundige behandeling weigeren.
De Wegwijzer voor psychologen, (ortho)pedagogen en jeugdhulpverleners is de eerste uit een lijn van beroepsethische producten die worden ontwikkeld vanuit het programma Zorg voor de Jeugd (lijn 6 Vakmanschap), waar het NIP trekker van is.
- Download de Wegwijzer Zorgvuldig handelen bij toestemming voor jeugdhulp (pdf)
- Zie ook het bijbehorende stroomdiagram (pdf) van waaruit je direct naar de hoofdstukken van de Wegwijzer kunt klikken.
Praatplaat 'Wie je tegenkomt als het thuis niet goed gaat'
Meestal weten ouders en kinderen niet wat hen te wachten staat, wanneer zij in de Jeugdbeschermingsketen terechtkomen. Informatie over het proces kan dan rust en vertrouwen bieden.
De tekeningen en vragen op de praatplaat geven een (visuele) uitleg over de mogelijke routes die kinderen en ouders kunnen doorlopen in de Jeugdbeschermingsketen.
De praatplaat dient ter ondersteuning tijdens gesprekken tussen professionals, ouders en kinderen. Voor de verschillende professionals is het een handig hulpmiddel: in de gesprekken kunnen zij aan de hand van de praatplaat uitleggen wat hun specifieke rol is in het proces. De praatplaat is ontwikkeld samen met een vertegenwoordiging van kinderen en ouders en de partijen die actief zijn in de Jeugdbeschermingsketen.
Met alle betrokken partijen wordt nu gewerkt aan aanvullende praatplaten die aansluiten op de ‘basispraatplaat’.
Download de praatplaat
- Download de praatplaat met tekst
- Download de praatplaat zonder tekst
- Download de legenda
- Download de Beschermingstafel (oplegger)
Zie ook Voor de jeugd.nl