Ben je als psycholoog werkzaam in de neuropsychologie? In dit dossier verzamelt het NIP speciaal voor jou informatie, tips en links. Mis je iets? Laat het ons weten via info@psynip.nl.
In het licht van de huidige coronamaatregelen zijn de eerdere NIP aanbevelingen vanuit de sectie Neuropsychologie m.b.t. afname van neuropsychologisch onderzoek komen te vervallen. We raden je aan de landelijke richtlijnen en het instellingsbeleid te volgen.Neuropsychologisch onderzoek in coronatijd
De sectie Neuropsychologie heeft aanbevelingen opgesteld voor doen van neuropsychologisch onderzoek in een anderhalve-meter-samenleving. Om het testonderzoek veilig face to face uit te kunnen voeren moeten er aanpassingen gedaan worden.
Oplossingen zullen uiteraard ook lokaal beïnvloed en bepaald worden, door de omstandigheden en locatie. Het document bevat daarom algemene aanbevelingen voor de afname van een NPO in coronatijd, die in verschillende settingen van toepassing zijn. De aanbevelingen zijn gebaseerd op de RIVM-richtlijnen, adviezen van het NIP, en de richtlijn GGZ en Corona.
Corona en patiëntencontacten op afstand - sectie Neuropsychologie
Voor veel psychologen, ook binnen het werkveld van de neuropsychologie, is het werk in de huidige corona-crisis drastisch veranderd. De patiënten/clientenzorg is afgeschaald en er vindt voor een deel van de psychologen een verschuiving plaats naar de ondersteuning van collega’s in zorginstellingen waar mensen met Covid-19 worden behandeld danwel verzorgd.
Vanuit de sectie Neuropsychologie sluiten wij ons aan bij adviezen van de sectie Revalidatie, PAZ, GGZ, maar ook de LVMP en NVGzP over het de mogelijkheden voor patiëntencontacten op afstand. Wat betreft de neuropsychologische diagnostiek adviseren wij zeer grote terughoudendheid. Een neuropsychologisch onderzoek op afstand is voor diagnostiekdoeleinden onvoldoende valide en betrouwbaar om conclusies te kunnen trekken. Voor screening is de TICS-M beschikbaar, waarbij het dan ook alleen gaat om het signaleren dat er iets aan de hand zou kunnen zijn. Het is zeker geen (differentiaal) diagnostisch instrument.
- Download: Telefonisch interview voor cognitieve status (TICS-M) (pdf – Erasmus MC)
- Zie ook het artikel: The telephone interview for cognitive status: Relation with a comprehensive neuropsychological assessment (pdf – Journal of Clinical and Experimental Neuropsychology – 2012)
Informatie, links en tips
- Coronavirus kan ook hersenen aantasten – Interview revalidatiearts (Eenvandaag, 20 april 2020)