NIP Jaarcongres: het Brein

Thema jaarcongres: het Brein

Het NIP houdt psychologen graag op de hoogte van de innovatieve en baanbrekende wetenschappelijke inzichten van het brein. Drie vooraanstaande sprekers delen hun kennis graag met u.

Hersenonderzoek gaat het denken over de mens en het vakgebied van de psychologie steeds meer beïnvloeden. Van de vorming van relaties en verbindingen in de eerste levensfase, via het zelf sturen van onze aandacht, tot gedragsbeïnvloeding via management of marketing. Tijdens het NIP-congres over het brein gaan we het hele spectrum langs.

Sabine Hunnius neemt ons mee naar het allereerste begin. De aanleg van de basisstructuren van de hersenen begint al voor de geboorte. In de eerste levensfase groeien elke seconde meer dan 1 miljoen nieuwe zenuwverbindingen in het brein. Daarna verdwijnen verbindingen weer volgens het principe use it or loose it. De allereerste relaties die baby’s opdoen hebben invloed op hoe het brein zich ontwikkelt en daarmee op de rest van het leven. Juist daarom is kennis daarover van groot belang.

Stefan van der Stigchel laat zien hoe aandacht en visueel bewustzijn onze perceptie van de wereld beïnvloeden, en hoe we daar zelf gebruik van kunnen maken. Stefan beschrijft verschillende technieken waarmee je aandacht kunt sturen en concentratie langer vast kunt houden. Dat is belangrijk om creatief en productief te kunnen werken, maar kan zelfs een zaak zijn van leven of dood.

Maar als we aandacht zelf kunnen sturen, wat kunnen we dan nog meer sturen? Zijn wij zelf de baas over ons brein, of worden we beïnvloed door anderen? En hoe kunnen we met deze kennis zelf anderen beïnvloeden? Victor Lamme neemt u mee in een zoektocht door het brein, om deze vragen te beantwoorden.

Tijdens de ontvangst, tijdens de pauze en borrel is er gelegenheid om een drankje te drinken en de informatiemarkt te bezoeken.

 

Programma

12.45 uur          Inloop én bezoek informatiemarkt

13.30 uur          Opening dagvoorzitter: Anouschka Laheij, politicoloog en psycholoog en een  gedreven en mensgerichte dagvoorzitter, moderator en (team-) coach

13.35 uur          Lezing Sabine Hunnius, hoogleraar Developmental Cognitive Neuroscience aan de Radboud Universiteit en directeur van het Baby and Child Research Center en hoofd van de BabyBRAIN-groep van het Donders Institute

14.05 uur          Vragen

14.15 uur          Lezing Stefan van der Stigchel, hoogleraar cognitieve psychologie aan de Universiteit Utrecht en hoofd van het AttentionLab 

14.45 uur          Vragen / debat

14.55 uur          PAUZE én bezoek informatiemarkt

15.30 uur          Uitreiking Scriptieprijs sectie Forensische Psychologie

15.45 uur          Lezing Victor Lamme, hoogleraar en hersenonderzoeker bij de afdeling Psychologie van de Universiteit van Amsterdam 

16.15 uur          Vragen

16.25 uur          Paneldiscussie

17.00 uur          Afsluiting door dagvoorzitter

17.15 uur          Borrel én bezoek informatiemarkt (tot uiterlijk 18.00 uur)

Einde jaarcongres 2020

 

Locatie

Congrescentrum 1931 – Den Bosch

 

Accreditaties

Accreditatie wordt aangevraagd bij alle NIP registers en FGzPt. ( NIP A&O/ A&G 2 pnt  –  NIP Eerstelijnspsychologie 3,5 pnt)

 

Entree

NIP leden  €50,-
Niet leden €150,-
Studenten (SPS lid) €25,-
Startende psychologen €35,-

 

 

 

 

Sponsoren/ standhouders

   Fivoor www.fivoor.nl 

   www.akwaggz.nl  

     ’s Heeren Loo   www.sheerenloo.nl

     NIFP   www.nifp.nl

 

   AXON leertrajecten www.axonleertrajecten.nl

 

        King Nascholing  www.kingnascholing.nl                                                             

        Rughuis in Balans   én           PHI  www.hetrughuis.nl  en www.phi-med.nl

 

   PI Vught                                                                                                

 

 

 

Organisatie: NIP
Locatie: 1931, Oude Engelenseweg 1. 5222 AA Den Bosch