Maak kennis met – De haptotherapeut

Myriam Hoornick is psychotherapeut, haptotherapeut en relatietherapeut.

‘Na mijn studie psychologie miste ik iets als behandelaar. Ik merkte dat mensen dingen soms wel cognitief begrijpen maar niet van binnen ervaren. Patiënten zeiden bijvoorbeeld: ‘Ik moet minder gaan werken, want dat is beter voor mij’, maar ze bleken niet te kunnen voelen wanneer ze moe waren. Of ze gaven aan dat ze niet boos waren, terwijl je aan alles kon zien dat er van binnen iets in verzet kwam. Met haptotherapie – nee, het is geen massagetherapie, maar aanraken is wel het middel – leer ik mensen om contact te maken met wat ze voelen.

Is mindfulness daar niet een geschikt middel voor?
Ik ben natuurlijk geen specialist op dat gebied, maar wat ik tijdens de kennismaking met mindfulness  heb ervaren is dat er wordt geprobeerd om je stil laten staan bij wat je waarneemt in jouw lichaam. Maar het kan lastig zijn om daadwerkelijk te ervaren wat je voelt of om woorden te vinden voor wat je van binnen voelt. Woorden schieten soms tekort. Met haptotherapie zoek je de verbinding met het lijf. Mensen die minder goed in contact met hun lichaam staan reageren meer vanaf de buitenkant en missen hun eigen kompas. Een haptotherapeut kan iemand helpen de binnenwereld te verkennen.

Kunt u benoemen welke technieken u gebruikt?
Ik laat mensen ervaren hoe het van binnen voelt als ik dichtbij of juist ver weg sta. Zo leren ze te ervaren wat de omgeving en de ruimte om zich heen met ze doet. Of ik raak mensen aan om ze te laten voelen of ze naar de aanraking toe bewegen of juist niet. Als iemand op de behandelbank ligt, kan ik bijvoorbeeld zeggen: ‘ik ga je aanraken bij je flank, heb je enig idee hoe je gaat reageren?’ Vaak blijkt de voorspelling niet te kloppen. Mensen die alles vanuit hun hoofd proberen te doen, hebben minder zicht op hun eigen gevoelsreacties. Ik zorg ervoor dat ze zich weer in hun eigen lijf thuis gaan voelen en, in bredere zin, ook ervaren hoe zíj in het leven staan.

Voelt u zich thuis in uw lichaam?
Ja. Ik neem de tijd om stil te staan bij hoe ik me voel, hoewel dat niet wil zeggen dat ik altijd rustig ben of me comfortabel voel. Maar ik weet heel goed hoe ik opsta, naar mijn werk ga of hoe ik in de auto zit. Ik hoorde laatst van een bestuurslid van het NIP: ‘Jullie hapto’s staan met beide benen stevig op de grond.’ Volgens mij klopt dat wel.

U combineert haptotherapie met relatietherapie. Op welke manier?
Relaties verzanden vaak in ruzies. Maar met kleine ervaringsgerichte oefeningen kan ik iemand laten inzien dat ze soms dingen zeggen die niet overeenkomen met zoals zij het daadwerkelijk van binnen voelen. Daarna kan ik die persoon verantwoordelijkheid voor dat gevoel van binnen laten nemen, zodat er wordt uitgesproken: ‘Ik doe het nu zo, maar ik wil dat veranderen, want ik wil wel contact met mijn partner.’

Heeft u veel huwelijken gered?
Haha! Dat is niet de insteek. Soms hoor ik na afloop van een behandeling: ‘We hebben nog nooit zulke intieme gesprekken gehad en nog nooit zo goed begrepen dat we níet bij elkaar passen‘. Dat is ook een mooi resultaat. Met name als er kinderen in het spel zijn, is het belangrijk dat ouders echt contact met elkaar hebben en er geen ruziënde sfeer hangt.

Bent u trots op een specifieke prestatie?
Ik vind het heel belangrijk om de haptotherapie en de psychotherapie samen te brengen. De bundeling van die twee invalshoeken versterkt het effect van een behandeling enorm. Ik ben specialistisch docent aan de Academie voor haptonomie en bestuurslid van het NIP LWP en probeer in die hoedanigheid beide beroepsgroepen met elkaar te verbinden. En als psychotherapeut werk ik zeer intensief samen met een haptotherapeut en daarnaast ben ik nog een dag in de week werkzaam als haptotherapeut. Ik ben trots op de samenwerking die nu steeds meer lijkt te ontstaan.