In het tuchtrecht wordt niet gesproken van een straf maar van een maatregel. Dat komt omdat een tuchtmaatregel geen strafmaatregel is maar correctie beoogt van professioneel gedrag om herhaling van onzorgvuldig handelen in de toekomst te voorkomen.
In artikel 2.4.1 en 3.3.2 van het Reglement voor het Toezicht (pdf) staan de maatregelen die het College van Toezicht en het College van Beroep aan psychologen kunnen opleggen limitatief vermeld.
1. Waarschuwing
De lichtste maatregel. De waarschuwing is corrigerend en voorlichtend van aard.
2. Berisping
Een zwaardere maatregel. Een berisping heeft een verwijtende en veroordelende strekking.
3. Schorsing van het NIP-lidmaatschap en/of van de inschrijving in een NIP-register
Een nog zwaardere maatregel. Kan opgelegd worden gedurende ten hoogste één jaar en kan gecombineerd worden met de hierboven beschreven maatregelen onder 1. en 2. Ingevolge artikel 7.9 van de Statuten van het NIP betekent een schorsing dat de aan het lidmaatschap verbonden rechten niet kunnen worden uitgeoefend. De verplichtingen van het lid blijven tijdens de schorsing wel onverkort in stand.
4. Ontzetting uit het NIP-lidmaatschap en/of doorhaling van de inschrijving in een NIP-register
De zwaarste maatregel. De psycholoog heeft zozeer gehandeld in strijd met de Beroepscode, dat hij/zij niet meer in de vereniging of de verenigingsregisters thuishoort.
Geen maatregel opgelegd
De Colleges kunnen ook een klacht gegrond verklaren zonder een maatregel op te leggen. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer wel de Beroepscode is overtreden maar dat de psycholoog niet kan worden verweten.
Proeftijd
Maatregelen kunnen worden gecombineerd met een proeftijd. Ook kunnen voorwaarden worden opgelegd, bijvoorbeeld supervisie.
Publicatie op ledennet
Tenslotte kunnen de Colleges bepalen dat de naam van de aangeklaagde en de opgelegde maatregel op het ledennet worden gepubliceerd. In de praktijk gebeurt dit alleen in zeer ernstige en zeldzame gevallen.