31
mei

Wereld Niet Roken Dag 2021: Toolkit voor psychologen

Vandaag is Wereld Niet Roken Dag. Aanleiding voor de sectie Verslavingspsychologie NIP om een toolkit over dit thema samen te stellen voor collega’s.

De Wereld Niet Roken Dag is in 1987 is in het leven geroepen door de World Health Organization (WHO) om aandacht te schenken aan de gevaren van roken. Ook onder de beroepsgroep psychologen zijn er nog veel mensen die kampen met deze verslaving waar ze graag van af zouden willen komen.

Met deze toolkit kunnen ze zelf aan de slag om hun verslaving aan te pakken. De toolkit is ook behulpzaam voor psychologen die verslavingsproblematiek signaleren bij collega’s. De richtlijnen en informatie bieden handvatten om verslavingsproblematiek onder psychologen bespreekbaar maken. Maar ook psychologen die meer over deze verslaving willen leren vinden hier wetenschappelijke informatie, tips en materialen.

Iets meer dan 20% van de volwassenen rookte in 2020. Ruim 1 op de 3 heeft in 2020 een serieuze stoppoging gedaan. Dit blijkt uit gegevens van de Gezondheidsenquête van de Leefstijlmonitor 2020. De doelstellingen uit het Nationaal Preventieakkoord worden daarmee niet gehaald.