28
jun

Versoepeling coronabeleid: nieuwe adviezen in richtlijn GGZ en corona

Op zaterdag 26 juni zijn nieuwe versoepelingen ingegaan. Wat betekent dat voor de adviezen in de richtlijn GGZ en corona met betrekking tot het houden van afstand en het dragen van een mondkapje?

De richtlijn GGZ en corona volgt de regels en voorschriften van de overheid:

  • De hulpverlener probeert de 1,5 meter regel te handhaven totdat de overheid ook deze regel wijzigt.
  • De hulpverlener en de patiënt dragen een mondkapje wanneer de 1,5 meter niet is te handhaven en het nabije, intensieve, contact langer duurt dan een kort moment.
  • Het is aan de hulpverlener om de situatie te beoordelen en op geleide daarvan een besluit over het gebruik van een mondkapje te nemen.

Lees meer in de paragraaf Voorkomen van besmetting (ggzstandaarden.nl)

 

Vaccinaties en behandeling

Steeds meer mensen in Nederland zijn gevaccineerd. Je laten inenten tegen corona is een vrijwillige keuze. Dat betekent ook dat een zorginstelling patiënten niet kan verplichten om zich te laten inenten om een behandeling te krijgen.

 

Over de richtlijn GGZ en corona

De richtlijn GGZ en corona is een levend document. Zodra beleidswijzigingen of andere ontwikkelingen daar aanleiding toe geven, komt de werkgroep weer bijeen om te inventariseren of aanpassing van de richtlijn nodig is. In het versiebeheer bij de richtlijn kun je alle wijzigingen van de richtlijn teruglezen.