2
feb

Organisaties presenteren plan hoe scholen weer open zouden kunnen

Ruim 2 weken geleden riepen ruim 40 organisaties, waaronder het NIP, het kabinet op om de belangen van kinderen centraal te stellen in de besluitvorming rondom de scholensluiting. Het ’10 puntenplan’ is een vervolg op deze oproep.

Onder leiding van Unicef en Jantje Beton, zijn er 10 punten uitgewerkt die het mogelijk zouden moeten maken voor basis- en middelbare scholen om een ‘middenweg’ te vinden tussen volledig dicht en open. Inmiddels heeft het kabinet besloten om vanaf maandag 8 februari de basisscholen en de kinderopvang te openen, maar dit geldt nog niet voor het voortgezet onderwijs. Het advies aan het kabinet om deze tien punten mee te nemen in de overwegingen en het beleid geldt daarom nog steeds.

Zo pleiten de organisaties bijvoorbeeld voor wekelijkse persoonlijke contactmomenten voor alle kinderen en jongeren en meer aandacht voor het betrekken van kinderen in de besluitvorming. Ook wordt de suggestie gedaan voor een verlenging van de subsidieregeling voor het onderwijs. Het gebruik maken van alternatieve ruimten – bijvoorbeeld leegstaande eventlocaties – zou ook nader onderzocht moeten worden. Hulp inschakelen van deskundige jeugdprofessionals kan ook bijdragen aan het heropenen van de scho­len.

Het 10 puntenplan is vrijdag 29 januari gedeeld met minister Slob en met het kabinet, in de hoop dat er creatiever en uitgebreider wordt nagedacht over hoe scholen wél open kunnen.