7
jul

Zet je kennis als psycholoog in voor klimaatverandering

Een nieuwe werkgroep binnen de EFPA houdt zich bezig met het thema klimaatverandering. Ook op andere thema’s kun je actief worden op Europees niveau!

Klimaatverandering kan psychische problemen veroorzaken bij mensen die bang zijn voor mogelijke gevolgen, of daarmee op mondiaal niveau al daadwerkelijk geconfronteerd worden (bijvoorbeeld klimaatvluchtelingen).

Tegelijk kan psychologie ook een rol spelen in het oplossen van klimaatverandering, bijvoorbeeld door wetenschappelijke inzichten in te zetten voor gedragsverandering die nodig is om de klimaatdoelstellingen te halen. Een veelzijdig onderwerp dat ook kansen biedt voor NIP-leden!

Het NIP is de grootste beroepsvereniging van psychologen in Nederland, en vertegenwoordigt als enige vereniging de Nederlandse psychologie op Europees niveau binnen de EFPA (European Federation of Psychologist Associations). De EFPA pakt komende jaren dit actuele maatschappelijke vraagstuk op, diverse leden hebben zich aangemeld om hier een bijdrage aan te leveren.

 

Actief worden op andere domeinen?

Door het NIP-lidmaatschap van de EFPA beschikken we over een breed internationaal netwerk onder vakgenoten en zijn we als eerste op de hoogte van internationale ontwikkelingen. Psychologen binnen een vakgebied treffen elkaar regelmatig in ‘standing commitees’. Binnen de boards worden overkoepelende thema’s besproken zoals beroepsethiek.

Als NIP-lid kun je je inzetten binnen verschillende boards en standing commitees. Onze leden die dat nu doen halen veel voldoening uit deze internationale contacten en krijgen geregeld hiervoor het podium binnen en buiten het NIP.

Er staan verschillende vacatures open voor de commissies waarin we actief zijn. De Standing Committee Psychology in education buigt zich over hoe psychologie in het onderwijs kan bijdragen aan veerkracht onder jongeren, stimuleert onderzoek op dit gebied en brengt kennis bij elkaar. Wegens vertrek van onze huidige afgevaardigden zoeken we een NIP-lid met kennis van psychologie in het onderwijs. Participeren in een EFPA-commissie op een ander terrein kan natuurlijk ook!