31
jan

NIP: Rambam toont aan dat meer bewustzijn nodig is over de professionele grenzen van coaches

Donderdag 30 januari 2020 vroeg Rambam in een uitzending aandacht voor de keerzijde van coaching. Het NIP herkent het geschetste beeld: door het groeiende aantal coaches is het voor mensen die hulp of begeleiding zoeken steeds lastiger om in te schatten of zij het beste te rade kunnen gaan bij een coach of bij een psycholoog. Wat het NIP betreft is het essentieel dat mensen die hulp bieden de eigen professionele grenzen kennen en bewaken.

De uitzending is momenteel alleen nog terug te zien via een NPO Start Plus account.

 

NIP: grenzen van deskundigheid zijn leidend

Het NIP vindt dat er binnen en buiten de beroepsgroep debat moet worden gevoerd over vakbekwaamheid in relatie tot serieuze en complexe werkgerelateerde kwesties, zoals burn-out. Dat draagt bij aan meer bewustwording hierover bij zowel behandelaren als mensen die hulp zoeken. Een brede publieke bewustzijnscampagne leidt ook tot meer alertheid van coaches en coachees.

Het NIP heeft in zijn beroepscode specifiek bepaald dat de grenzen van deskundigheid leidend zijn. Dat betekent dat een professional geen opdrachten aanneemt waarvoor hij of zij deskundigheid mist; in dat geval moet er doorverwezen worden. Alle NIP-leden en alle psychologen die zich in het NIP-register hebben geregistreerd moeten zich aan deze beroepscode houden.

 

A&O psychologen hebben de gewenste kennis en expertise

Paul Kop, voorzitter sectie Arbeid & Organisatie bij het NIP licht toe:

“Bij serieuze en complexe onderwerpen zoals burn-out en team-functioneren, die in de uitzending van Rambam voorbij kwamen, zijn het bij uitstek de A&O psychologen die geschikt zijn om dit type kwesties te begeleiden en te coachen. Zij bieden specifieke dienstverlening gericht op het welbevinden op het werk: motivatie, vitaliteit, effectiviteit, productiviteit en werkplezier.”

“Zij kijken ook naar de volledige context, met name naar belemmerende werk- en privé omstandigheden, en versterken daarmee het individu. Bovendien zijn alle A&O psychologen van het NIP gecommitteerd aan de beroepscode, dus kun je er altijd op vertrouwen dat zij de grenzen van hun kennis en expertise niet overschrijden. Binnen de beroepsgroep A&O psychologie is er een groep Arbeids- en Gezondheidspsychologen die uiterst gekwalificeerd is om vooral met burn-out kwesties om te gaan.”