16
nov

StroomOP, de podcast – nieuwe aflevering

In acht afleveringen vertellen bevlogen jeugdhulpverleners hoe volgens hen de jeugdhulp beter kan. De vierde aflevering is inmiddels te beluisteren.

Hoe kunnen we kinderen met complexe problemen de juiste steun en begeleiding geven, waardoor ze stevig in het leven kunnen staan? Wat is ervoor nodig om complexe problemen zo veel mogelijk vóór te blijven? Dat wordt onderzocht in deze nieuwe podcastserie, gepresenteerd door wetenschapsjournalist Malou van Hintum.

 

Afl.1 ‘Hoe minder JeugdzorgPlus, hoe beter. Kinderen en jongeren moeten zo thuis mogelijk opgroeien’

Hoe ontredderd, boos of onaangepast jongeren zich ook gedragen, ze horen niet achter gesloten deuren. De beste JeugdzorgPlus is een JeugdzorgPlus die niet meer bestaat, zeggen Suzan Terweij (Parlan) en Joost Richards (Via Jeugd) in deze eerste aflevering. Kleinschalig wonen of een behandelbus voor de voordeur zijn betere opties. En wat morgen al beter kan: zet in op relationele veiligheid, laat de controle los, durf te verliezen.

 

Afl.2 ‘Voor veilig opgroeien bestaat geen recept’

Besef als hulpverlener dat je werk doet waarin maakbaarheid een illusie is en veiligheid veel definities heeft, zeggen Sanne Eggen (Team Jeugd gemeente Brunssum) en Anita Kraak (Nederlands Jeugdinstituut) in aflevering 2. Wat daarbij niet helpt: uit angst voor je eigen veiligheid de boel op papier dichttimmeren. Wat veiligheid in gezinnen wel helpt: met lef inzetten op verbinding en vertrouwen.

 

Afl.3 ‘Hulp op maat geef je samen’

In deze aflevering spreekt Malou van Hintum met Maya Hofhuis (orthopedagoog-generalist bij KOOS Utrecht, specialistische jeugdhulp) en Janine de Winkel (procesregisseur Jeugdwet gemeente Nijkerk) over netwerkhulp in de praktijk.

 

Afl. 4 ‘Vroegsignalering en vroeghulp kunnen ontwikkelingsproblemen voorkomen’

Malou van Hintum spreekt in deze aflevering met gz-psycholoog en onderzoeker Iris Servatius van Karakter, Nijmegen, zij is tevens initiatiefnemer van het Landelijk Netwerk Autisme en het jonge kind, en Anne-Riet van Haaren, regionaal ambassadeur Integrale Vroeghulp voor Brabant en Limburg.

 

Afl. 5 ‘Elk kind verdient een thuis’

Jongeren die worden doorgeschoven van de ene naar de andere jeugdinstelling, verdienen een plek waar ze onvoorwaardelijk mogen blijven. Waar ze boos, moeilijk en vervelend mogen zijn, zonder risico op straf of overplaatsing. Alleen zo kunnen ze vertrouwen opbouwen in de buitenwereld en zichzelf, en zelfstandig worden. Dat zeggen Karen de Ruiter (GZ-psycholoog en gedragskundige, Parlan) en Alex de Bokx, (oprichter van de Dushi-huizen).

 

Afl. 6 ‘Kinderen en ouders behandel je samen’

Het heeft zelden zin om kinderen los van hun ouders te behandelen, zeggen Femy Wanders-Mulder (klinisch psycholoog, behandelaar bij Accare) en Jessica Vervoort-Schel (orthopedagoog-generalist bij Koraal en onderzoeker). Want kinderen met problemen hebben vaak ouders die ook hulp kunnen gebruiken. Samen en gelijktijdig behandelen, dus. Zo mogelijk thuis, zo nodig in een instelling. Dat laatste gebeurt bij de behandelmethode KINGS, Kind In Gezond Systeem.

 

Beluister de podcast via:

 

Over StroomOP

StroomOp is een netwerk van jeugdhulp- en onderwijsprofessionals die streven naar eerdere, snellere en beter passende hulp voor jongeren en hun ouders. In een omgeving die liefdevol, stabiel en veilig is, en waar de hulp het liefst thuis geboden wordt. Samen werken we stroomopwaarts aan een lerend jeugdhulpstelsel. Het netwerk van professionals uit jeugdhulp en onderwijs geeft uitvoering aan het Actieplan Best Passende Zorg voor Kwetsbare Jongeren (BGZJ).

 

StroomOploop congres

De StroomOP podcast wordt gemaakt door StroomOP samen met BGZJ (Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd) in aanloop naar de StroomOPloop, het gratis hybride congres voor jeugdhulpprofessionals die verder willen kijken en dieper willen graven om de jeugdhulp te verbeteren (10 december 2020). Met inspiratietalks vanuit een centrale studio. In regionale ‘pop-uprestaurants’ met live-verbinding kijk en praat je mee, samen met andere jeugd- en onderwijsprofessionals. Verbinding, inspiratie en stroomopwaarts leren en verbeteren staan centraal.

De StroomOPloop is een samenwerking tussen StroomOP, Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd, Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie, Landelijk Kenniscentrum LVB en het Nederlands Jeugdinstituut.