13
nov

‘Minder werkstress door betere aansluiting werk bij talenten’

‘Mensen weten vaak niet goed wat hun talenten nu precies zijn. Als hun werk daar niet goed op aansluit ondervinden ze stress,’ zegt Katja Mosmans, lid van het NIP en Psycholoog Arbeid en Gezondheid NIP.

 

Mosmans heeft een eigen praktijk opgericht; Mosmans sport- en bedrijfspsychologie. Samen met een compagnon heeft ze daarnaast het bedrijf Happiness@work opgericht. Ze heeft duizenden uren gesprekken gevoerd met werknemers, werkgevers en ondernemers.

 

Week van de werkstress

Van 13 tot en met 16 november is de Week van de werkstress. Het is beroepsziekte nummer 1. In het hele land organiseren bedrijven activiteiten om werkstress aan te pakken en het werkplezier te vergroten. Het NIP heeft hiervoor een toolbox werk en psychische klachten online gezet met praktische tools voor zowel werknemers als werkgevers.

 

Psychologen zien het hele jaar door werknemers in hun praktijk die te maken hebben met stress. Psychologen die de titel Psycholoog Arbeid en Gezondheid NIP voeren voldoen aan de vakbekwaamheidsnorm. Ze hebben na een universitaire opleiding tot psycholoog ook nog minimaal een tweejarig postmaster traject gevolgd en houden hun kennis bij. Ook zijn ze gebonden aan de beroepscode van het NIP. Hierdoor is het voor de cliënt en psycholoog duidelijk wat ze wel en niet kunnen verwachten. Dit moet ervoor zorgen dat de cliënt beschermd is tegen mogelijk onzorgvuldig handelen van een psycholoog. Alle psychologen Arbeid en Gezondheid NIP zijn te vinden via Vind een psycholoog. Of lees in deze brochures op de NIP-website eerst meer over de deskundigheid van de Psycholoog Arbeid en Gezondheid NIP.

 

‘Een coachingstraject bij stress is maatwerk. Gezamenlijk kijken we wat heeft deze persoon nodig om weer met plezier aan de slag te gaan en sterker zijn werk te doen? Bij de één gaat het om kunnen relativeren, de ander leert de grenzen aangeven en met weer een ander kijk ik naar een verandering van werk of werkomgeving. Ik baseer me daarbij op wetenschappelijke inzichten. Deze kennis gebruik ik om te bepalen wat in deze situatie bij deze persoon geschikt is,’ aldus Mosmans.