6
okt

Jonge psychologen popelen om aan de slag te gaan

Psychologie is een van de meest populaire studies in Nederland. De psychologen die ieder jaar afstuderen hebben vaak grote moeite om een baan te vinden. Werkgevers klagen juist over het grote tekort aan gz-psychologen. Wat gaat daar mis? Het NIP vroeg het aan startende psychologen.

Psychologen die in de ggz aan de slag willen, vinden maar moeilijk een eerste baan. Sommige starters gaan zelfs onbetaald aan de slag: een werkervaringsplaats. Pas na twee jaar werkervaring kom je namelijk in de race voor een opleidingsplaats. Ook dan is de concurrentie groot. “Zelfs met prachtig cv lukt het niet altijd om er tussen te komen”, vertelt Willemijn. Zij werkt al jaren in een oudereninstelling en had dit jaar het geluk dat er een andere kandidaat uitviel. Zo kreeg zij eindelijk die felbegeerde opleidingsplaats.

 

In de rij voor gz-pschologen

Zodra je gz-psycholoog bent, staan werkgevers voor je in de rij. Grote instellingen ervaren grote schaarste op de arbeidsmarkt. Zij hebben vaak tientallen vacatures, die ze maar niet ingevuld krijgen. GGZ Friesland stelde deze zomer zelfs een aanbrengpremie in om nieuw personeel te vinden. De conclusie is eenvoudig: er moeten meer mensen worden opgeleid om in de ggz aan de slag te kunnen. Maar hoe?

 

Wat doet het NIP?

De sectie Startende Psychologen zet zich in voor de belangen van psychologen met 0-5 jaar werkervaring. Het NIP vraagt aandacht voor de situatie op de arbeidsmarkt, via praktijkverhalen van starters. Wil je ook je verhaal doen? Mail kort jouw situatie aan webredactie@psynip.nl. Deze input is goed bruikbaar voor de officiële wegen waar het NIP de wens voor meer opleidingsplaatsen inbrengt. Bijvoorbeeld via TOP, waar zij samen met de beroepsverenigingen NVO, NVP en NVGzP en praktijkopleidingsinstellingen het bestuur vormt. Vorig jaar resulteerde dit al in meer plaatsen. En bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waar de sectie Startende Psychologen gesprekken voert over werkervaringsplaatsen.

 

Lees wat het NIP nog meer doet: