3
jul

Handreiking voor herstelzorg COVID-19

De Long Alliantie Nederland (LAN) heeft een handreiking opgesteld voor de zorg aan patiënten die klachten en beperkingen hebben overgehouden aan een corona-infectie. In het herstelproces is samenwerking tussen verschillende disciplines van groot belang. Het NIP is lid van de Long Alliantie en heeft meegewerkt aan de handreiking.

In de handreiking zijn kennis, ervaringen en voorkeuren van patiënten meegenomen, verkregen via www.coronalongplein.nl. Er is ook een patiëntenversie van de handreiking in de maak.

 

COVID-19 Associated Syndrome

Na een corona-infectie houden mensen soms lange tijd klachten, zoals longschade, last van vermoeidheid, benauwdheid, druk op de borst, duizeligheid en spierpijn. COVID-19 Associated Syndrome (CAS) is een verzamelnaam voor deze klachten. Bij het herstelproces is het belangrijk dat verschillende disciplines met elkaar samenwerken.

 

Handreiking

De handreiking is opgesteld door de Long Alliantie Nederland (LAN) in opdracht van ZonMw. Het Longfonds (namens patiënten) en een groot aantal beroepsverenigingen heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de handreiking waaronder kaderhuisartsen longziekten, fysiotherapeuten, verpleegkundigen, apothekers, longartsen en psychologen.