26
jun

Einde bezoekregeling verpleeghuizen: weer ruimte voor balans tussen veiligheid en kwaliteit van leven

“Nu het aantal besmettingen fors lager ligt, is er geen reden meer om bezoek te beperken of bewoners binnen te houden”, zei minister De Jonge woensdagavond 24 juni tijdens de persconferentie. 

Het NIP is blij dat door de minister is besloten tot het verder openstellen van de verpleeghuizen voor bezoek.

Voor mensen met dementie en andere kwetsbare ouderen is het onderhouden van contact met familie en vrienden essentieel voor een goede kwaliteit van leven. Het inperken van bezoek in de verpleeghuizen heeft helaas geleid tot somberheid, angst, eenzaamheid en soms zelfs gedragsproblemen. Het is daarom positief dat op elke verpleeghuislocatie zonder besmettingen vanaf 1 juli weer bezoek zonder specifieke beperking in tijd en aantal mogelijk is en mensen weer naar buiten kunnen. Uiteraard zolang er géén besmettingen zijn, en iedereen de 1,5 meter en handhygiëne respecteert.

 

Amy van Doormaal, voorzitter sectie Ouderenpsychologie NIP, licht toe:

“We hebben de afgelopen periode door de maatregelen omtrent COVID-19 veel ervaring opgedaan en gezien dat het ontzettend belangrijk is om aandacht te blijven houden voor de juiste balans tussen kwaliteit van leven en veiligheid. Voor ons als psychologen houdt het nu dus niet op met deze versoepelingen, en wij blijven actief meedenken in de komende periode. Wij adviseren in ieder geval om met elkaar in gesprek te blijven. Wat is mogelijk en wat zijn de risico’s? Maak die afweging met zijn allen.”

 

Waarom is het NIP blij met de versoepeling van de maatregelen?

In de afgelopen periode heeft het NIP zijn expertise en deskundigheid ingezet door bij te dragen aan het beleid rondom de handreiking (versoepeling) bezoekregeling verpleeghuizen. Het NIP heeft hier vanaf het begin benadrukt dat het juist in deze periode belangrijk is om aandacht te blijven houden voor de kwaliteit van leven, zoals eigenlijk heel gewoon is in de ouderenzorg. Daarbij is maatwerk – dus de zorg multidisciplinair afstemmen op de individuele behoeftes van de cliënt – essentieel. Laagdrempelige, mentale ondersteuning mag niet vergeten worden. Want de afgelopen periode was zwaar voor bewoners, hun dierbaren en het zorgpersoneel.

Amy van Doormaal: “Ook in de toekomst blijven dit belangrijke pijlers. Nu is het tijd om de schrik in de benen, waar minister de Jonge het over had, kwijt te raken en weer rust te vinden in het hoofd.”

Meer informatie