10
feb

E-health: koude techniek voor warme zorg?

De sectie ggz van het NIP interviewde twee psychologen, een wetenschapper en een cliënt over e-health in de ggz. 

Zien zij e-health als verrijking van het zorgaanbod? Kun je goede zorg bieden via een scherm? Of is face-to-face contact beter? In de film komen verschillende perspectieven daarop voorbij.

 

Sectie ggz NIP voegt nieuwe film toe aan Etalagereeks

De ontwikkeling van nieuwe technologie biedt veel mogelijkheden in de ggz: online therapiesessies, apps, games, virtual reality. Helpen deze vernieuwingen behandelaars om betere zorg te verlenen en efficiënter te werken? Of komt hiermee de therapeutische relatie in het gedrang?

 

Perspectieven

  • Voor cliënt en ervaringsdeskundige Jasper Wagteveld is e-health een uitkomst. Dat je gebruik kunt maken van e-health op het moment dat jóu past, noemt hij een enorm voordeel.
  • Tex de Vroom, psycholoog bij GGz Eindhoven, behandelt cliënten uitsluitend online.  Hij ervaart dat  hij ook via een scherm een persoonlijke band met mensen kan opbouwen.
  •  GZ-psychologe Anneke Vinke beschouwt persoonlijk contact en fysieke presentie juist als elementair voor een goede relatie tussen therapeut en cliënt.
  • Heleen Riper, hoogleraar e-mental Health, vertelt over wetenschappelijke bevindingen rondom zorg via een scherm. Zij noemt de eerste onderzoeksresultaten robuust en veelbelovend.

 

Meedenken over e-health?

De sectie ggz van het NIP gaat via de Etalage het gesprek aan met leden over de ontwikkelingen in de ggz. Etalage-films belichten dilemma’s in de ggz vanuit verschillende invalshoeken.

Kijk naar de film over e-health en laat je reactie achter in de enquête.

Over de sectie ggz

De sectie ggz is de grootste sectie van het NIP en zet zich in voor het brede werkveld van de geestelijke gezondheidszorg.