Studiegidsen

Hoe maak ik een goede masterkeuze binnen het uitgebreide aanbod in Nederland? En welke vakken zijn er eigenlijk allemaal te volgen als psychologiestudent? Speciaal voor alle psychologiestudenten bieden wij drie verschillende studiegidsen aan. Een Master studiegids waarin er een overzicht wordt gegeven van alle psychologie Masters in Nederland, een studiegids met verschillende vakken gerelateerd aan interculturalisatie en een studiegids met verschillende vakken gerelateerd aan seksualiteit en diversiteit. Deze gidsen kunnen jou helpen bij de keuzes die je moet maken binnen jouw studie!

 

Master studiegids

Het kiezen van een master Psychologie kan lastig zijn. Enerzijds wordt de keuze groter en anderzijds worden de ingangseisen strenger. Per universiteit verschillen de regelingen rondom masters. Zo is het bij de Universiteit van Amsterdam alleen mogelijk om zonder voorafgaand schakeljaar een master Psychologie te volgen als je daar ook je bachelor hebt behaald. Bij de Universiteit van Utrecht is dit wel mogelijk. Een ander voorbeeld van een ontwikkeling binnen masteropleidingen is de selectieve masteropleiding gezondheidspsychologie bij de Radboud Universiteit in Nijmegen. Om een overzicht te geven van alle masters Psychologie en de bijbehorende toelatingseisen stelt de Stichting Studieverenigingen Psychologie van Nederland psychologiestudenten in Nederland (SSPN) jaarlijks een Mastergids samen.

Alle psychologiemasters zijn door de Stichting Studieverenigingen Psychologie Nederland overzichtelijk op een rij gezet, dus bekijk hem snel!

 

Europese mastergids

Wil jij een stap buiten Nederland zetten voor je master? Met informatie van de organisatie EFPSA, waar wij lidorganisatie van zijn, hebben wij een mastergids samengesteld van masters in heel Europa! Wil jij naar  het nabije Duitsland, het zonnige Spanje of toch liever naar het Noorden?

Kijk dan hier voor de Europese mastergids!

 

Wat past bij jou?

  • Onze Stedelijke Besturen organiseren ieder jaar Experience your Future dagen. Deze zijn er speciaal voor jou om je meer informatie te geven over masters en de kanten die jij op kunt binnen de psychologie. Meer weten over deze dagen? Ga naar onze Stedelijke Besturen.
  • Ook een goede manier om erachter te komen of een specialisatie bij je past, is door het bezoeken van onze andere bijeenkomsten. Onze agenda staat wekelijks vol met interessante lezingen en workshops op verschillende terreinen (ook buiten jouw eigen universiteit). Het biedt een goede gelegenheid om te snuffelen aan een specifiek gebied.
  • Ben je lid van SPS-NIP? Dan kan je ook meekijken binnen een van onze secties. Bijvoorbeeld als SiS’er. Dat staat voor; Student in Sectie. Je leert niet alleen meer over een bepaalde sectie, maar komt ook in contact met professionals uit het werkveld. Meer weten over de SiS’ers? Klik hier.
  • Verder hebben we onze Beroepscoaches. Dit zijn bij het NIP aangesloten, werkende professionals die jou als lid van SPS-NIP graag op weg helpen. Dus heb je een vraag over een specialisatie? Stel deze eens aan een Beroepscoach! Lees hier meer over.

 

Interculturalisatie studiegids 

Nederland wordt vaak benoemd als een ‘multiculturele samenleving’. Binnen deze verschillende culturen zijn er mensen betrokken bij het geven en ontvangen van psychologische zorg. Vanuit het NIP zet de sectie Interculturalisatie zich in voor het vergroten van de interculturele en diversiteitcompententies van psychologen in alle werkvelden. Veel studenten zijn niet op de hoogte van het feit dat interculturaliteit ook een belangrijk onderwerp is binnen de psychologie, en dat interculturalisatie ook een richting binnen de psychologie is die je later kunt kiezen. Omdat er nog weinig bekend is over deze richting hebben de Studenten in Sectie Interculturalisatie speciaal voor jullie een studiegids opgesteld. Deze gids bevat alle vakken van de universiteiten in Nederland gericht op interculturalisatie.

Vind jij interculturaliteit een interessant onderwerp? Download dan dit bestand om te bekijken welke vakken er te volgen zijn binnen het onderwerp interculturaliteit! Van deze gids is ook een verkorte versie beschikbaar dit jaar.

 

Seksuologie studiegids

De belangstelling voor de onderwerpen seksualiteit en seksuele diversiteit neemt toe en op universiteiten worden er steeds meer cursussen aangeboden over seksualiteit, seksuele diversiteit en gender. Niet alleen binnen de sociale wetenschappen, maar ook de geesteswetenschappen, gezondheidswetenschappen en de geneeskunde. Deze studiegids is ontwikkeld om een overzicht te geven van alle cursussen omtrent seksualiteit en diversiteit die de universiteiten van Nederland aanbieden in het studiejaar 2017-2018.

In deze studiegids zijn 79 verschillende cursussen, 8 minor en 1 mastertrack opgenomen. Deze zijn ingedeeld in 7 thema’s: Seksualiteit; Seksualiteit in psychologische en medische hulpverlening; Seksuele diversiteit; Gender, diversiteit en seksualiteit; Seksualiteit en gender in cultuur, religie en media; Geschiedenis van de Seksualiteit; en Minoren en mastertracks omtrent seksualiteit en diversiteit. Per thema zijn de cursussen gerangschikt per universiteit op alfabetische volgorde.

Vind jij seksuologie een interessant onderwerp? Download dan dit bestand om te bekijken welke vakken er te volgen zijn binnen het onderwerp seksualiteit en diversiteit!

 

Afgestudeerd en dan?

SPS-NIP leden kunnen na hun studie direct voor een sterk gereduceerd tarief doorstromen naar de Startende Psychologen. Meer weten? Ga naar de website van de Startende Psychologen. Als je van dit tarief wilt profiteren, en op dit moment nog student bent, kun je je hier aanmelden voor een studentlidmaatschap. Ook kun je kijken naar een post-masteropleiding en het is belangrijk in de gaten te houden welke registraties je moet behalen. Daarom kun je nu hier een factsheet vinden over beide!

Studenten-lidmaatschap

Studeer jij psychologie? Word dan nu lid van SPS-NIP. Het lidmaatschap biedt studenten talloze voordelen.
Word lid

Stage psychologie?

Als lid van SPS-NIP
heb je exclusief toegang
tot het volledige
stage overzicht met
misschien wel jouw
droomstage!

Meer weten?