Ervaringsverhaal: De Startende Psycholoog

klappen rond

SPS-NIP bereidt je zo goed mogelijk voor op je toekomst als psycholoog. Maar hoe moet je straks verder na je studie? Wat doe je nou eigenlijk als je klaar bent met studeren? Nikki van de Loo geeft een kijkje in het leven van een student na een masteropleiding.

 

Was je lid van SPS-NIP?

Ja, ik ben in mijn studententijd lid geweest van SPS-NIP. Allereerst omdat ik vond dat ze interessante activiteiten organiseerden en mij op die manier een kijkje gaven in het werkveld. Op die manier wist ik beter welke richting ik interessant zou vinden. Daarnaast ben ik zelf actief lid geweest bij de Landelijke Excursie Commissie (LEC), waarbij we excursies naar bedrijven binnen alle richtingen van de psychologie hebben georganiseerd. Dat was een ontzettend gezellig en leerzaam jaar!

 

Wat was voor jou de grootste uitdaging van de transitie van een studentenleven naar een werkend leven?

Dit begon voor mijn gevoel al bij het vinden van een stage. Dit was het allereerste waar ik tegenaan liep. Het vinden van een stage heeft voor mij enige tijd geduurd. Ik had het geluk dat ik na mijn stage kon blijven werken als psycholoog, maar ik hoorde genoeg verhalen over de moeilijkheid van het vinden van een baan, gezien de eisen met betrekking tot werkervaring.

 

In welke richting werk je en wat voor werk doe je?

Ik werk als psycholoog in de klinische richting. Mijn eerste baan was bij mijn stagebedrijf, waar ik veel diverse problematiek tegenkwam. In het begin was dit natuurlijk erg spannend, tijdens mijn studie had ik nog nooit echt iemand behandeld. Bij mijn werk kreeg ik de mogelijkheid om de basiscursus cognitieve gedragstherapie te volgen, waardoor ik meer houvast kreeg in mijn behandelingen. Momenteel werk ik bij een grotere instelling, ook als psycholoog.

 

Heb je al voor ogen wat je in de toekomst nog zou willen?

Voor nu ligt mijn doel bij de GZ-opleiding. Omdat ik weet dat het lastig is om een plek hiervoor te bemachtigen, probeer ik op andere manieren kennis op te doen. Zo heb ik ook de basiscursus EMDR gedaan. Daarnaast zijn er ook andere cursussen/opleidingen waar ik erg in geïnteresseerd ben. Omdat ik nu cognitief gedragstherapeut in opleiding ben, zijn er meer mogelijkheden om deze ook daadwerkelijk te kunnen volgen.

 

Wat is de grootste uitdaging waar je nu tegen aanloopt?

De grootste uitdaging is om mezelf te blijven ontwikkelen, ook zonder de GZ-opleiding. Er zijn niet heel veel GZ-opleidingsplaatsen, maar dit betekent niet dat ik stil hoef te zitten. Ook loop ik als starter tegen het feit aan dat veel bedrijven tijdelijke contracten geven en soms niet de mogelijkheid hebben om je een vast contract aan te bieden.

 

Heb je al veel aan de NIP Starters?

Het NIP en de sectie Startende Psychologen hebben zeker al veel voor mij betekend. Ik raad anderen aan om actief lid te worden bij het NIP, bij bijvoorbeeld een bestuur of Commissie, om op de hoogte te blijven van wat er in het werkveld speelt. De sectie Startende Psychologen heeft mij daarnaast geholpen door informatie te bieden, bijvoorbeeld over hoe de toewijzing van de GZ-opleidingsplaatsen gaat. Hierdoor kreeg ik meer inzicht in het feit dat het niet zo makkelijk is om ‘gewoon maar meer GZ-plaatsen toe te wijzen’. Daarnaast zijn de activiteiten die de sectie organiseert ook zeer leerzaam, bijvoorbeeld over ethiek, of een workshop

 

Van student naar starter? Krijg korting!

Als lid van de Sectie Startende Psychologen van het NIP betaal je twee jaar lang 202 euro per jaar. Dit betekent dat je meer dan 50% korting hebt op een NIP-lidmaatschap (ter waarde van 406 euro). Terwijl je van alle voordelen van een volledig NIP-lidmaatschap kan genieten. Dit tarief van 202 euro is tot twee jaar na je afstuderen geldig, voordat je overgaat naar een NIP-lidmaatschap van een werkend psycholoog (406 euro).

Krijg korting als SPS-NIP lid! Als je als student jouw lidmaatschap van SPS-NIP omzet naar een lidmaatschap van de Sectie Startende Psychologen, dan betaal je voor het lidmaatschap van de Startende Psychologen slechts 95 euro. Dit houdt in dat je in de eerste 2 jaar nadat je afgestudeerd bent, van een NIP-lidmaatschap kan genieten met meer dan 75% korting. In de daaropvolgende 2 jaar kan je van een gereduceerd lidmaatschapstarief gebruik maken van 202 euro. Oftewel, als je jezelf nu inschrijft, hoef je pas na 4 jaar het volledige NIP lidmaatschapsgeld te betalen.

** Deze actie is geldig voor studenten die tussen juni 2017 en 31 mei 2018 hun studie psychologie hebben afgerond en lid worden van de Sectie Startende Psychologen. Mogelijk zal deze actie verlengd worden, dus houd de website in de gaten **

Kosten van het lidmaatschap kunnen teruggevraagd worden bij de werkgever (kijk in je cao en vraag je werkgever) en opgegeven worden bij de belasting.

Studenten-lidmaatschap

Studeer jij psychologie? Word dan nu lid van SPS-NIP. Het lidmaatschap biedt studenten talloze voordelen.
Word lid

Stage psychologie?

Als lid van SPS-NIP
heb je exclusief toegang
tot het volledige
stage overzicht met
misschien wel jouw
droomstage!

Meer weten?