Sollicitatie tips

Tips voor een goed sollicitatiegesprek
Heb jij nu al de zenuwen voor het gesprek dat je moet voeren voor het krijgen van je eerste ‘grote mensen baan’? Of heb je eigenlijk geen idee hoe je een sollicitatiegesprek moet aanpakken? Geen paniek! In deze blog geven wij een aantal handige tips voor een sollicitatiegesprek zodat je zo goed mogelijk voorbereid bent.

 

 1. Zorg dat je er verzorgd uitziet
  Bij welke organisatie je ook een sollicitatiegesprek hebt, zorg dat je er verzorgd uitziet. Dit betekent niet dat je per se in pak of op hoge hakken hoeft aan te komen, maar een joggingbroek of slobbertrui zijn niet gewenst. De eerste indruk kan best wel bepalend zijn dus kijk even in de spiegel voordat je gaat. Zo voorkom je vieze vlekken of een vreemde geur en voel je je ook nog eens een stuk zelfverzekerder.
 1. Verdiep je in de organisatie
  De kans is groot dat er tijdens het sollicitatiegesprek wat vragen worden gesteld over de organisatie waar je solliciteert. Verdiep je daarom van tevoren goed in wat ze precies doen. Neem een bezoekje aan de website, snuffel rond op LinkedIn en typ de bedrijfsnaam in op Google voor het laatste nieuws. Tip: vergeet ook niet de naam van diegene met wie je een gesprek hebt!
 1. Denk na over goede en slechte eigenschappen
  Het is goed om van tevoren even na te denken over hoe het gesprek zal verlopen. Waarschijnlijk vraagt je gesprekspartner naar je goede maar ook slechte eigenschappen. Door dit voor te bereiden is de kans minder groot dat je tijdens het gesprek onhandige dingen zegt. Zo kun je wat betreft slechte eigenschappen het beste spreken over verbeterpunten of zaken die je nog graag wilt ontwikkelen.
 1. Loop je cv na
  Als sollicitant kun je verwachten dat jouw cv goed wordt bestudeerd door de werkgever. Waarom zitten er gaten tussen je eerdere banen in? Waarom ben je weggegaan bij een bedrijf of ben je onvrijwillig weggegaan? Het antwoord op dit soort vragen kun je goed voorbereiden. Wees eerlijk en bedenk hoe je hiermee jouw motivatie voor de huidige vacature kunt versterken.
 1. Informeer over de voortgang
  Tot slot is het aan het einde van het gesprek verstandig om te informeren over de voortgang van de sollicitatieprocedure. Mocht je de baan graag willen, informeer dan naar de volgende gespreksronde. Spreek een datum af waarop je weer met elkaar in contact komt. Zo weet je wat er van jou wordt verwacht en voorkom je onnodig wachten. Vergeet ook niet je gesprekspartner te bedanken voor zijn of haar tijd en blijf beleefd, ook als het gesprek niet ging zoals je had gehoopt.

  Veel succes!


Bas Klein Geltink, Sollicitego

Met jarenlange ervaring als recruiter weet Bas Klein Geltink, oprichter van Sollicitego, als geen ander waar bedrijven naar zoeken en hoe jij je als sollicitant kunt onderscheiden. Hij is altijd van mening dat je moet doen wat je gelukkig maakt. In zijn geval mensen helpen door het overdragen van zijn kennis. Met Sollicitego heeft hij het grootste trainingsbureau op het gebied van solliciteren in Nederland.

 

Studenten-lidmaatschap

Studeer jij psychologie? Word dan nu lid van SPS-NIP. Het lidmaatschap biedt studenten talloze voordelen
Word lid
 

Stage psychologie?

Als lid van SPS-NIP heb je exclusief toegang tot het volledige stage overzicht met misschien wel jouw droomstage!
Meer weten?