Tips voor jouw sollicitatiebrief

Altijd al willen weten of je sollicitatiebrief alle onderdelen bevat die het zou moeten bevatten en benieuwd naar wat je nog kan verbeteren aan je brief? Beroepscoach Ellen de Graaf heeft de beste tips hieronder voor je op een rijtje gezet.

 

 1. Het is erg belangrijk om te zorgen voor een foutloze brief. Fouten in spelling, grammatica of typefouten doen af aan de kracht van je brief en kunnen in soms al reden zijn voor afwijzing!
 2.  

 3. Schrijf bondige zinnen en maximaal 1 kantje (A4). Verder is het belangrijk om niet te veel tekst op te schrijven: denk aan 3 alinea’s met 4 regels tekst per alinea. Dit omdat de lezer anders ‘afgeschrikt’ kan worden door de hoeveelheid tekst. De meeste mensen aan wie je schrijft zullen weinig tijd hebben en daardoor geen zin om lange brieven te moeten lezen.
 4.  

 5. Let op de structuur van je brief; zorg dat de dingen die je schrijft die over hetzelfde gaan, bij elkaar in dezelfde alinea staan. Een goede opbouw is bijvoorbeeld:
   
  Begin jouw eerste alinea inleidend.
  Hierin geef je gelijk aan waarom je solliciteert: waarom voor die functie en bij die organisatie?
   
  Ga in de tweede alinea in op jouw kwaliteiten en ervaring.
  Hierin geef je aan waarom jij een geschikte kandidaat bent voor de functie
   
  Gebruik de derde alinea als afronding.
  Hierin geef je bijvoorbeeld nog wat praktische voordelen aan om met jou verder te gaan en kun je aangeven dat je hoopt op een vervolg.
 6.  

 7. Zet alleen dingen die relevant zijn in de brief. Het kan verleidelijk zijn om eventueel gebrek aan relevante kennis en ervaring te compenseren met voorbeelden van andere ervaringen, maar hier prikt de lezer vaak zó door heen en het kan overkomen alsof je niet goed hebt begrepen waar het in de functie daadwerkelijk om gaat. Geef dan aan dat je bijvoorbeeld gemakkelijk leert, dingen snel oppikt en/of ontzettend gemotiveerd bent en geef ook een voorbeeld waaruit dit blijkt.
 8.  

 9. Breng je enthousiasme goed naar voren. Het is erg belangrijk dat de lezer overtuigd raakt van jouw enthousiasme over de functie!

SPS-NIP organiseert wel 30 excursies per jaar!

homepage super klein Meer weten?