Tips voor netwerken & LinkedIn

Wist je dat 70% van de banen wordt vergeven via netwerken? Zeker voor afgestudeerde psychologen die merken dat het aanbod van geschikte opleidingsplekken, banen en stages momenteel beperkt is, kan netwerken het verschil maken.

Je zoekt immers niet in je eentje, maar de mensen die je kent helpen jou om die ideale baan of stage te bemachtigen! Beroepscoach Ilse Reijs heeft hieronder wat handige informatie en tips voor je op een rijtje gezet.

Vergroot je sollicitatiekansen door te netwerken:

  1. Wat is netwerken precies?
   Netwerken is contacten leggen en onderhouden met mensen die je verder kunnen helpen, zowel online als offline. Je kan denken aan deelnemen aan (discussies van) een Linkedin groep van je beroepsvereniging, maar ook aan je real life netwerk. Je deelt contacten, kennis en informatie.

 

  1. Je netwerk is groter dan je denkt.
   Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze niet zoveel mensen kennen. Bedenk dan dat jouw netwerk niet alleen bestaat uit medestudenten, maar ook je buurvrouw, collega’s van je bijbaan, neef of sportvriendin behoren daartoe. Hulp komt vaak uit onverwachte hoek. Je moet hen alleen wel laten weten dat je zoekt en wat je zoekt. Liefst zo concreet mogelijk. Ook hoor ik mensen zeggen dat ze anderen niet lastig willen vallen met hun wensen. Maar echt, mensen zijn enorm bereid om wat voor je te doen. Dat geeft hen ook een goed gevoel.

 

  1. Denk goed na over wat je netwerk precies voor je kan betekenen.
   Wie weet kent iemand uit je netwerk wel iemand die al bij de organisatie werkt waar jij graag wil werken. Je hebt dan een ‘andere ingang’. Dan kan die persoon je inseinen als er een plek vrijkomt. Of je kan hem/ haar eens bellen om jouw vragen te stellen waardoor jij informatie hebt waarmee je jouw sollicitatie overtuigender maakt. Als je kan refereren aan het persoonlijk contact dat je met een medewerker van de organisatie hebt gehad heb je overigens altijd een streepje voor.

 

 1. Netwerken is geven en nemen.
  Onthoud goed dat netwerken geven en nemen is. Je doet het voor jezelf en voor elkaar. Als iemand je heeft geholpen, bedank hem dan altijd voor de moeite en laat weten hoe het gesprek of proces is verlopen. Ook kan je vragen of je wat terug kan doen. Dan is iedereen blij en geholpen.

 

LinkedIn als sollicitatiemiddel

LinkedIn wordt tegenwoordig voor werkdoeleinden gebruikt. Zorg er daarom dus voor dat je jouw profiel goed inricht, zodat jouw kansen op een baan of stage worden vergroot. Maak gebruik van de volgende tips om jouw profiel te optimaliseren!

 • Upload een professionele foto waarop je lacht; mensen nodigen graag iemand uit die er een vriendelijk uitziet. Die foto kan je meteen ook gebruiken voor je CV.
 • Schrijf onder ‘samenvatting’ je persoonsprofiel. Daarin vermeld je wat je kernkwaliteiten zijn, jouw relevante werkervaring en jouw ambitie.
 • Vermeld je vorige werkgevers en maak een korte beschrijving van je werkervaring. Recruiters zoeken op LinkedIn naar geschikte mensen via zoektermen.
 • Benoem de vaardigheden die je beheerst. De mensen in je netwerk zullen bij het openen van hun pagina gevraagd worden of jij over deze vaardigheden beschikt. Zo word je erkent in wat je kan.
 • Vraag iemand die jou hoog heeft zitten een recommandation of aanbeveling over je te schrijven. Dit wordt vrijwel altijd gelezen.
 • Gebruik je LinkedIn actief! Nodig zelf de mensen uit die je kent, privé en zakelijk.
 • Sluit je aan bij groepen die relevant zijn, zoals je beroepvereniging of professionals van jouw specialisatie (bijvoorbeeld klinische psychologen). Dan sla je twee vliegen in een klap; door het lezen en deelnemen aan de discussies leer je veel en tegelijkertijd komen er regelmatig voor jou wellicht interessante vacatures voor een functie of stage voorbij.

Studenten-lidmaatschap

Studeer jij psychologie? Word dan nu lid van SPS-NIP. Het lidmaatschap biedt studenten talloze voordelen.
Word lid

Stage psychologie?

Als lid van SPS-NIP
heb je exclusief toegang
tot het volledige
stage overzicht met
misschien wel jouw
droomstage!

Meer weten?