Nieuwsbrief

Jouw SPS-NIP nieuws januari – Goede voornemens

Would you like to read the newsletter in English?

 

Beste SPS’er,

Welkom in 2022! Een nieuw jaar! Betekend dat ook een nieuwe jij?

Goede voornemens worden elkaar weer genomen en de populairste zijn natuurlijk meer sporten en gezonder eten. Zelf heb ik het voor komend jaar wat kleiner en concreter gehouden. Zo is mijn goede voornemen om gebruikte lucifers direct weg te gooien en niet terug in het doosje te stoppen. Nu veranderen mijn lucifer doosjes namelijk langzaam in lucifer carcassen en erger ik me er keer op keer weer aan dat ik tegen het einde onmogelijk nog een ongebruikte lucifer tussen alle stompjes kan vinden.

Ik las dat wanneer je een goed voornemen minimaal drie maanden volhoudt, de kans dat je het de rest van het jaar ook blijft doen groot is. Tegen iedereen die dit leest wil ik dus graag zeggen; wat je voornemen ook is, houd in ieder geval vol tot 1 april! Naast goede voornemens zullen we het in deze nieuwsbrief hebben over:

  • Hoe mensen in organisaties worden gestimuleerd om ‘het goede’ te doen
  • Hoe je ervoor kan zorgen dat je goede voornemens niet mislukken
  • Het verschil tussen NIP- en BIG-geregistreerde psychologen
  • En nog veel meer..

Veel leesplezier!

Liefs,

Meike

Netwerkcoördinator Landelijk Bestuur SPS-NIP

 

Doe ervaring op: check onze vacatures

SiS Mensenrechten

Ben jij de psychologiestudent met interesse in mensenrechten? Voel je je sterk betrokken bij thema’s als Black Lives Matter en het Nashville document? Wil jij meedenken en je voor mensenrechten inzetten?

Solliciteer meteen!

 

Nationaal Congres Commissie

Lijkt het jou leuk om samen met andere studenten te werken aan de organisatie van het Nationaal Psychologie Congres? Wil je daarnaast interessante ervaringen op doen die ook nog eens een pre zijn op je cv?

Zie de vacature 

 

SiS A&O

Ben jij die psychologiestudent met interesse in het werkveld van de Arbeid & Organisatie psycholoog? Durf je initiatief te nemen en mee te denken op professioneel niveau? En wil jij je medestudenten vertegenwoordigen onder professionals uit het A&O-werkveld?

Lees hier verder

 

Stel je vraag aan een van onze Beroepscoaches!

Als lid van SPS-NIP kan jij advies vragen aan een van onze Beroepscoaches! Dit zijn professionals die werkzaam zijn in verschillende velden binnen de psychologie. De Beroepscoaches zijn te benaderen voor vragen over loopbaanmogelijkheden, cv-checks, masterkeuze, en meer!

Ik heb een vraag

 

NIP nieuwsActualiteiten

Het NIP en de NVGzP willen hun krachten bundelen

Een goed voornemen van het NIP en de Nederlandse Vereniging voor Gezondheidszorgpsychologie en haar specialismen (NVGzP)! Omdat zij ervan overtuigd zijn dat de huidige mate van versnippering in de beroepsverenigingen van psychologen niet bijdraagt aan het bereiken van hun ambities, hebben zij de intentie te fuseren tot één krachtige beroepsvereniging. Ben je benieuwd naar wat er gaat veranderen?

Lees hier meer!

 

De Psycholoog

Psychologie van toezicht: hoe mensen in organisaties gestimuleerd worden ‘het goede’ te doen

De maatschappij verwacht tegenwoordig meer van bedrijven dan alleen winst maken. Mensen moeten zich ook ethisch en integer gedragen. Het geloof is hardnekkig dat als de gedragsregels goed op papier worden gezet het gewenste gedrag vanzelf volgt. Er bestaat inmiddels een corporate governance code, de code banken, de code verzekeraars. Bijna elke grote onderneming heeft een gedragscode.

Wetenschappelijk onderzoek naar effectiviteit van gedragscodes laat zien dat het hebben van een gedragscode niet genoeg is. Codes zijn alleen effectief als ze goed geïmplementeerd en ingebed zijn in de organisatie. Met andere woorden: als ze ‘leven’ in de organisatie en richting geven aan de dagelijkse praktijk van het werk. Anders is het slechts ‘window dressing.

Lees het hele artikel

 

Regulier nieuws

Wat betekent het nieuwe coalitieakkoord voor studenten?

Een goed voornemen van het nieuwe kabinet! Het leenstelsel wordt afgeschaft en de basisbeurs keert in 2023 terug. Dat staat in het coalitieakkoord dat de VVD, D66, CDA en ChristenUnie in december hebben gepresenteerd. Om de studenten te compenseren die tussen 2015 en 2022 (zijn) gaan studeren, is 1 miljard euro uitgetrokken. Studentenorganisaties pleiten al langer voor de terugkeer van de basisbeurs en een compensatie, en een meerderheid van de Tweede Kamer stemde in september voor het afschaffen van het leenstelsel (alleen de VVD was tegen). Daar hebben de coalitiepartijen nu dus gehoor aan gegeven.

Toch reageren studenten teleurgesteld, en dan met name over de aangekondigde compensatieregeling. De coalitie benoemt in het akkoord niet wat de precieze tegemoetkoming per student wordt. Maar volgens de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) komt het neer op zo’n 1000 euro per student, bovenop de studievouchers van 2000 euro die al beschikbaar zijn voor afgestudeerden die na vijf jaar een vervolgstudie willen doen. Het geld kan worden ingezet als studievoucher, of als korting op de opgebouwde studieschuld.

Lees hier verder

 

Stage

I Am One – Stage

Nederland kent een grote groep kwetsbare (jong)volwassenen, zoekende naar een plekje in de samenleving. I Am One helpt daarbij. Als kleinschalige zorgorganisatie begeleiden we zorgvragers vanaf 18 jaar naar een zo zelfredzaam mogelijke toekomst. I Am One kent verschillende diensten (dagbesteding, beschermd wonen en ambulante begeleiding) in de regio van Eindhoven en Best. De doelgroep loopt uiteen van zorgvragers met psychiatrische- en verslavingsproblematiek, autisme en een lichte verstandelijke beperking.

Bekijk hier de stage

 

Vye Professionals – Stage

Zit jij in de laatste fase van je studie en ben je op zoek naar een uitdagende stage? Vind je het interessant om de allerbeste match te maken tussen talentvolle kandidaten en toonaangevende opdrachtgevers? Ben jij gedreven, leergierig, commercieel ingesteld en heb je een brede interesse in het bedrijfsleven? Als campus stagiair ben jij de cruciale verbinding tussen talentvolle studenten en toonaangevende opdrachtgevers. Herken jij jezelf in dit profiel? Dan is Vye Professionals, experts in Quants, zeker wat voor jou!

Interesse? Lees hier verder!

 

FAQ’s 

Wat is het verschil tussen een NIP- en BIG-geregisteerd psycholoog? 

Wist je dat de titel psycholoog onbeschermd is? Dit betekent dat iedereen zich in theorie psycholoog kan noemen. Om hun deskundigheid aan te tonen, laten veel psychologen zich daarom registreren. Door het dienstmerk Psycholoog NIP te gebruiken, kan je laten zien dat je lid bent van een beroepsvereniging, beschikt over een universitair masterdiploma in de psychologie en ervaring hebt als psycholoog. Als BIG (Wet Beroepen in de Individuele Gezonheidszorg) geregistreerd psycholoog kan je contracten afsluiten met alle zorgverzekeraars, zodat je cliënten in aanmerking kunnen komen voor de vergoeding van de behandelkosten. Wil je meer weten over de verschillende soorten psychologen en registraties?

Ik ben nieuwsgierig!

 

Hoe ziet het leven van een psycholoog er in andere Europese landen uit? 

Al gooiden de omstandigheden afgelopen jaar soms roet in het eten, in onze globaliserende samenleving onderzoeken steeds meer studenten ‘psychology across Europe’ tijdens een minor, master of zelfs baan in het buitenland. Maar, hoe ziet het leven van een psycholoog (in spé) er in andere Europese landen eigenlijk uit? Wist je dat je op onze website meerdere ervaringsverhalen kan vinden? Lees bijvoorbeeld de blogs van masterstudent Erika Kajátiová in Slowakije of van de werkende Sini-Sofia Savola in Finland!

Ik wil meer weten!

 

Lees- en luistertip

Waarom veranderen (meestal) mislukt

Martin Appelo legt op basis van wetenschappelijk onderzoek uit waarom veranderen meestal mislukt en wat er voor nodig is om het wél voor elkaar te krijgen. Veel mensen ervaren dat er vaak een kloof is tussen voornemens en de praktijk van alledag, en hebben hier ook last van. Aan de hand van de ‘formule voor gedragsverandering’ onderzoek je of het zin heeft om aan de slag te gaan. 

 

Feel good podcast

Kimberly biedt info, inzicht en praktische tools om je te helpen een levensstijl te ontwikkelen die gezondheid en genezing bevordert. Luister elke week naar interviews met topexperts op het gebied van gezondheid, wellness, spiritualiteit, schoonheid en persoonlijke empowerment. Begin met je mooiste, meest geïnspireerde en meest vreugdevolle leven te leiden… en begin je echt GOED te VOELEN!

 

Save the date

SPS-NIP

NIP

Studenten-lidmaatschap

Studeer jij psychologie? Word dan nu lid van SPS-NIP. Het lidmaatschap biedt studenten talloze voordelen
Word lid

Tijdschrift De Psycholoog

Exclusief voor (SPS-)NIP leden!


Log in en lees!