Nieuwsbrief

Jouw SPS-NIP nieuws Januari- Telkens Thuis

Would you like to read the newsletter in English?

Beste SPS’er,

We hebben 2020 veel thuis doorgebracht, en ook januari zullen wij vanuit huis starten. Toch hoeft dit niet te betekenen dat er geen doelen kunnen worden behaald en er geen hoogtepunten kunnen worden beleefd! In deze nieuwsbrief:

  • Lees je over de beleidsdagen die wij in december hebben gehouden
  • Krijg jij tips om thuis lekker in je vel te zitten
  • Leer jij hoe je je dit jaar wél aan je goede voornemens kunt houden
  • Trappen wij het Lustrum af!

Veel leesplezier!


Save the date

SPS-NIP

Heel 2021: 40- jarig bestaan SPS-NIP!

6 januari – Excursie Parnassia ECT  

12 januari – Excursie CHDR  

12 januari – Training conduct your habits

19 januari – Excursie Yes we can Clinics

27 januari – RINO training

 

NIP

11 januari – Informatieavond Ledenraadsverkiezing 

19 januari – Webinar Zorgvuldig handelen bij toestemming voor jeugdhulp  


Student naar Starter

Ook na je studententijd is het heel waardevol om lid te blijven van het NIP! Je kan je na je studententijd aanmelden als starterslid. Als starterslid kan je de vragen blijven stellen aan Beroepscoaches, je inzetten om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren en werk je toe naar het dienstmerk Psycholoog NIP. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om deel te nemen aan meer dan 100 activiteiten, zoals bijvoorbeeld NIP-symposia over diverse onderwerpen en de mogelijkheid om advies te vragen bij beroepsethische dilemma’s. Als je afgestudeerd bent en je aanmeldt als starter dan ontvang je een fikse korting, als je doorstroomt van je SPS-NIP lidmaatschap naar een starterslidmaatschap betaal je €96,- in de eerste twee jaar, daarna geldt een voordeling starterstarief van €216,-. Als niet-lid van SPS-NIP betaal je €420,-. Blijf dus lid en start je carrière goed!

 

 


Doe ervaring op: check onze vacatures

Stedelijk Bestuur Nijmegen

Organiseer met vier andere bestuursleden interessante activiteiten voor psychologiestudenten aan jouw universiteit. Sinds dit jaar verwelkomen wij ook internationale psychologiestudenten in de Stedelijk Besturen!

Trainers bij het Trainersbureau

Het Trainersbureau van SPS-NIP is op zoek naar nieuwe trainers! Als trainer bij het Trainersbureau ben je verantwoordelijk voor het geven van zowel Nederlandstalige als Engelstalige trainingen die door de trainingscoördinatoren zijn ontwikkeld. De onderwerpen van de huidige trainingen zijn bijvoorbeeld communicatie, presenteren/overtuigen en netwerken.

Belangenbehartigers

Wil jij opkomen voor de stem van de psychologiestudent? Als belangenbehartiger praat je mee over belangrijke, relevante thema’s. Je geeft je mening en hebt ideeën over hoe we meer en beter jullie belangen kunnen inventariseren en uitdragen.

Lustrum Congres Commissie

In 2021 bestaat SPS-NIP 40 jaar en daarom willen we een groots congres neerzetten. Het congres is de uitgelezen kans om een veelzijdig beeld te krijgen van de toekomstmogelijkheden als psychologiestudent. Lijkt het jou leuk om samen met andere studenten te werken aan de organisatie van het Lustrum Psychologie Congres? Lees meer in de vacature!

Carrière commissie

De Carrière Commissie is een landelijke commissie die zich bezighoudt met het organiseren van toekomstgerichte activiteiten voor alle psychologiestudenten. Dé kans om de psychologiestudent dichter bij het toekomstige werkveld te brengen en om jouw eigen professionele netwerk uit te breiden. Momenteel zijn we nog op zoek naar een voorzitter en een penningmeester.

Kijk voor meer vacatures en informatie over de openstaande vacatures op onze vacature pagina.


De Psycholoog 

Door massale thuisisolatie zijn we extra gevoelig voor het ontwikkelen van een posttraumatische stressstoornis (PTSS), blijkt uit recent onderzoek. Vermoeidheid en uitputting liggen op de loer. Ook kunnen door het vele binnen zitten spanningen thuis oplopen en leiden tot geweld. Daarnaast ervaren zorgprofessionals meer werkdruk waardoor ook zij meer risico lopen op het ontwikkelen van PTSS. Kortom, de coronacrisis leidt tot meer stress en hoogstwaarschijnlijk tot meer gevallen van PTSS. De effecten van bestaande behandelingen in Nederland zijn op de lange termijn helaas gering. De partydrug MDMA kan, in combinatie met therapie, PTSS mogelijk behandelen. Wat zegt het laatste onderzoek daarover? Lees meer in dit wetenschappelijke artikel in De Psycholoog.


Wist je dat …

  • Onder andere ritme, gezond eten en bewegen van belang zijn om mentaal gezond te blijven, zeker nu we zoveel thuiszitten? In dit artikel geven drie psychologen jou tips om mentaal gezond de lockdown door te komen!
  • Je je focus kan vergroten door taakwisselingen te minimaliseren? Bij taakwisselingen maak je gelijktijdig aanspraak op het gedeelte van je brein wat verantwoordelijk is voor informatieverwerking. Hierdoor kun je je eigenlijk niet volledig focussen op de nieuwe taak.
  • Het af te raden is om in je slaapkamer te werken? Arbeidspsycholoog Jan Machek benadrukt dat dit namelijk werkstress met zich meebrengt. “Als je dan naar bed gaat, is er een grote kans dat je aan je werkt denkt en liggen er slaapklachten op de loer.” Wat hij wél aanraadt, lees je in dit artikel.
  • Mensen vaak onrealistische goede voornemens hebben en zich er daardoor niet aan kunnen houden. Hoe je je wel aan je goede voornemens kunt houden, lees je hier.

Foto van de maand

 

 


Stages van de maand

 

Silver Psychologie- Klinische psychologie stage https://www.psynip.nl/studenten/tijdensjestudie/stagebank-nieuw/master-studenten-klinische-psychologie/

Binnen onze praktijken in Tilburg, Breda, Waalwijk, Eindhoven, Leiden, Rotterdam en Zeist hebben we per september 2021 klinische stageplaatsen beschikbaar voor studenten Klinische Psychologie óf aanverwant. Onze stageplaatsen kennen een duur van ca. 9 maanden, 3 dagen p/week. Als stagiair ga je kennismaken met verschillende, veelal complexe, problematieken en de diverse behandelvormen (oa CGT, EMDR en Schematherapie) waar we binnen onze praktijk gebruik van maken. Gedurende de stage bestaat er de mogelijkheid om je BAPD te behalen.

M.F.V Panacea- EMDR bij Reuma https://www.psynip.nl/studenten/tijdensjestudie/stagebank-nieuw/stage-wetenschap-emdr-bij-reuma-bij-m-f-v-panacea/

Onderzoek laat zien dat chronische pijn bij reumapatiënten in 50% van de gevallen samengaat met een posttraumatische stress stoornis (PTSS). Het blijkt dat betrokken neurale netwerken bij PTSS en chronische pijn overeenkomen. Voor de behandeling van PTSS is Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) een bewezen effectieve behandeling. Dit project richt zich op het onderzoeken van het effect van EMDR in de behandeling van chronisch gegeneraliseerde somatisch onverklaarde pijn bij reumapatiënten. Centraal in dit project staat de EMDR behandeling, uitgevoerd door de klinische psychologie.

Neem een kijkje in de Stagebank voor nog meer stages


Infographic

 

 


FAQ’s

Hoe houd SPS-NIP het beleid scherp? 

Ieder halfjaar hebben we beleidsdagen waarin het beleid wordt geëvalueerd. Tijdens deze dagen komen ook allerlei nieuwe ideeën naar voren, zoals nieuwe samenwerkingen. Heb jij nog leuke ideeën die SPS-NIP vooruit kunnen helpen? Voel je vrij om ze te delen!

Wanneer begint het Lustrum? In januari begint ons lustrum jaar! Sommige activiteiten worden in een Lustrum jasje gehezen en ook ons Nationaal Congres wordt dit jaar nog grootser aangepakt!

Ik zoek een stage vanaf februari en ik heb moeite om er één te vinden, wat kan ik doen? 

Op de Stagebank worden iedere week weer nieuwe Stages gezet, het kan zeker helpen om hier op te kijken!

 

 

What do you want to do ?

New mail

Studenten-lidmaatschap

Studeer jij psychologie? Word dan nu lid van SPS-NIP. Het lidmaatschap biedt studenten talloze voordelen
Word lid

Tijdschrift De Psycholoog

Exclusief voor (SPS-)NIP leden!


Log in en lees!