Nieuwsbrief

Jouw SPS-NIP nieuws augustus – zin in de zomer!

Would you like to read the newsletter in English?

 

Beste SPS’er,

Welkom bij de nieuwsbrief van augustus! Afgelopen maand stond voor mij in het teken van verandering, uitdaging en nieuwe ervaringen. Sinds 1 juli ben ik samen met Michelle, Sara en Jesse begonnen aan een nieuwe uitdaging als Landelijk Bestuurslid van SPS-NIP. Als secretaris ben ik onder andere verantwoordelijk voor het schrijven van de notulen, het schrijven van beleid en belangenbehartiging. Twee maanden geleden dacht ik nog dat ik in september aan een master zou gaan beginnen, maar mezelf fulltime inzetten voor alle psychologiestudenten in Nederland klonk toch als een mooiere uitdaging. Als je risico’s durft te nemen en ergens vol voor gaat, dan kom je er wel! Zou jij het ook een mooie uitdaging vinden om je in te zetten voor SPS-NIP, dan staan er in deze nieuwsbrief nog een aantal vacatures. Verder lees je in deze nieuwsbrief:

  • Waarom we hardop tegen ons zelf praten
  • Waarvoor je onze beroepscoaches kunt benaderen
  • Wat SPS-NIP doet op het gebied van duurzaamheid

 

Ik wens je veel leesplezier!

Liefs,

Eveliene

Secretaris Landelijk Bestuur SPS-NIP

 

Doe ervaring op: check onze vacatures

Lustrumcongres Commissie 

De Lustrumcongres Commissie is op zoek naar een penningmeester en een pr-functionaris voor het organiseren van een groots congres. Het congres is de uitgelezen kans om een veelzijdig beeld te krijgen van de toekomstmogelijkheden als psychologiestudent.

Vacature Stedelijke Besturen 

Wil jij een jaar lang werken aan je persoonlijke ontwikkeling en je daarbij inzetten voor je medestudenten? Een functie binnen een Stedelijk Bestuur biedt jou de kans om naast je studie jouw cv een boost te geven door ervaring op te doen in het samenwerken met een jong enthousiast team waarmee je activiteiten organiseert.

Vacature Carrière Commissie  

Lijkt het jou leuk om psychologiestudenten te helpen een stap in de richting van hun ideale carrière te zetten? Wil jij verschillende activiteiten organiseren in een gemotiveerd team met studenten uit heel Nederland? Dit is dé kans om psychologiestudenten dichterbij het toekomstige werkveld te brengen en om jouw eigen professionele netwerk uit te breiden.

Kijk voor meer vacatures en informatie over de openstaande vacatures op onze vacature pagina.

 

Actualiteiten

NIP nieuws

Vergoeding van taaltolken binnen de GGZ 

Jarenlang was het niet vanzelfsprekend dat een anderstalige cliënt binnen de GGZ hulp van een taaltolk ontving. De tarieven lieten dit niet altijd toe, omdat de inzet van een taaltolk een toeslag met zich meebracht. Mede dankzij de inzet van het NIP is hier nu een oplossing voor gevonden.

De Psycholoog

Triviale breinverschillen tussen man en vrouw 

Mannen hebben vaker last van autisme, ADHD en dyslexie, terwijl vrouwen vaker worstelen met stemmings- en eetstoornissen. Daarnaast hebben mannen meer ruimtelijk inzicht, terwijl vrouwen meer taalgevoel hebben en empathischer zijn. Gedragsverschillen tussen de seksen zijn zo duidelijk dat ze haast wel het gevolg moeten zijn van aangeboren verschillen in de structuur of het functioneren van de hersenen, toch? Een grote overzichtsstudie weerlegt deze intuïtieve aanname.

Regulier nieuws

Hardop tegen onszelf praten, waarom doen we dat? 

Betrap jij jezelf er ook wel eens op dat je hardop tegen jezelf zit te praten tijdens het studeren? Of dat je even hardop doorneemt wat je voor boodschappen moet halen? Psychologen denken dat we meer hardop tegen onszelf praten omdat we nu de hele dag thuis zitten, zonder andere mensen om ons heen. Daarnaast wijst onderzoek uit dat hardop tegen jezelf praten je cognitief sterker maakt.

 

Stages van de maand

Novarum – Stage 

Wij zijn op zoek naar een onderzoeksgerichte student met interesse in zowel ondersteunende onderzoekswerkzaamheden als het doen van dossieranalyse. Novarum is een instelling voor eetstoornissen waarbij je als stagiair zult bijdragen aan verschillende onderzoeken. Onder andere aan het effecitiviteitsonderzoek naar onze voornaamste behandeling; CBT-Enhanced, zoals ontwikkeld door de onderzoeksgroep van prof. C. Fairburn van Universiteit Oxford.

Erasmus MC, Grow it! Sophia – Stage en/of werkervaringsplek 

Het Grow it! Sophia project is een onderzoek onder jongeren tussen de 10 en 18 jaar die onder behandeling zijn in het Sophia Kinderziekenhuis. De Grow It! app is ontwikkeld om emotionele problemen tijdig te identificeren en een interventie te bieden. Als stagiair ondersteun je bij het opzetten en uitvoeren van een studie onder jongeren met een chronisch somatische aandoening.

 

 

FAQ’s 

Wat doet SPS-NIP op het gebied van duurzaamheid? 

SPS-NIP wil actief bijdragen aan een duurzame maatschappij en houdt zich daarom op verschillende manieren met dit thema bezig. We onderhouden bijvoorbeeld een warme band met de Jonge Klimaatbeweging en de Nationale Jeugdraad en hebben daarnaast onze specifieke doelstellingen en indicatoren vastgesteld in ons meerjarenplan duurzaamheid. Zo werken we bijvoorbeeld aan verminderde plastic- en papierverspilling en hergebruiken we de blousen voor onze actieve leden.

Lees het meerjarenplan duurzaamheid hier!

 

Kan SPS-NIP mij ondersteunen in het vinden van vrijwilligerswerk? 

Dat kan zeker! Heb je deze zomer wat extra tijd om handen om je steentje bij te dragen aan de maatschappij? Of wil je komend jaar naast je studie relevante werkervaring opdoen in het werkveld waarin jij later zou willen werken? Door de vele vrijwilligersorganisaties die Nederland rijk is, zie je misschien door de bomen het bos niet meer. Daarom heeft SPS-NIP, exclusief voor leden, de voor psychologiestudenten interessante organisaties op de website per werkveld op een rijtje gezet.

De opties voor vrijwilligerswerk vind je hier!

 

Profiteer ik als lid van SPS-NIP ook van de NIP boekenclub? 

Ja, ook als lid van SPS-NIP kan je gebruik maken van de NIP boekenclub! Dit is een initiatief van het NIP en Boom Psychologie dat als doel heeft om vakliteratuur toegankelijker te maken. Onderdeel van het lidmaatschapsvoordeel is een standaard korting van 20% op alle e-books en daarnaast ontvang je maandelijks korting op een aantal zorgvuldig geselecteerde fysieke boeken.

Neem een kijkje!

 

Lees- en luistertip

Hersenkrakers podcast 

Het Landelijk Bestuur van SPS-NIP heeft een nieuwe Hersenkrakers podcast opgenomen. In deze podcast vertelt Karin van Maurik, GZ-psycholoog voor psycholgen en tevens wandelpsycholoog, wat er gebeurt als pschologen zelf tegen mentale problemen aanlopen. Karin voert haar gesprekken buiten in de natuur.

Missie Mindset – Sander Aarts 

Sander Aarts is een ex-militair en neemt je in zijn boek ‘Missie Mindset’ mee in waargebeurde verhalen uit zijn militaire loopbaan. Daarnaast geeft hij advies om optimaal te kunnen presteren, onder alle omstandigheden. Aarts gelooft dat je elke missie in je leven kunt voorbereiden en uitvoeren, wat die missie ook is.

 

Save the date

Vanwege de zomerperiode vinden er in de maand augustus geen activiteiten plaats. We zien jullie graag in september weer bij onze activiteiten terug! 

Studenten-lidmaatschap

Studeer jij psychologie? Word dan nu lid van SPS-NIP. Het lidmaatschap biedt studenten talloze voordelen
Word lid

Tijdschrift De Psycholoog

Exclusief voor (SPS-)NIP leden!


Log in en lees!