4
sep

Summerschool A&O – Psychologie in de boardroom, lessen voor psychologen

De sectie A&O van het NIP organiseert deze zomer de A&O Summerschool, inhoudelijke nascholingsdagen van hoge kwaliteit op post masterniveau. Deze dag gaat over ‘Psychologie in de boardroom, lessen voor psychologen’ en wordt ingevuld door René Ravenhorst en Cora Reijerse, beide ervaren practitioner en Registerpsycholoog NIP A&O. De Summerschool is exclusief toegankelijk voor academisch geschoolde A&O en A&G psychologen.

 

Let op!
De A&O Summer- & Winterschooldagen zijn verplaatst naar een locatie waar kan worden voldaan aan de 1.5 meter regel. Kijk per dag goed waar de dag nu zal worden gehouden, dit kan per dag een andere locatie zijn.

Oordelen, samenwerken en betekenis

De onderwerpen die wij beschreven hebben in ons boek voor toezichthouders zijn bedoeld om licht te werpen op de psychologische aspecten van het werken in een Raad van Toezicht. Deze maken we graag inzichtelijk voor onze collega’s en toepasbaar in hun eigen werk als begeleider/coach/adviseur van teams. Ook onderzoeken we de vraag of er verband is tussen het functioneren van teams op verschillende niveaus in de organisatie, bestuurlijk denken en de invloed op teams. In hoeverre houden bestuurders rekening met de randvoorwaarden die nodig zijn voor florerende teams? In hun eigen Raad van Bestuur en de operationele teams en staf teams. En wat betekent dat voor ons eigen werk als we gevraagd worden om teams te coachen en te begeleiden? Een toezichthouder uit de zorgpraktijk komt over zijn werk vertellen en over wat de begrippen oordelen, samenwerken en betekenis daar voor rol in spelen.

René Ravenhorst is Arbeid- en Organisatiepsycholoog en gepokt en gemazeld in de sociale profitsector als organisatieontwikkelaar, (strategisch) adviseur, coach en trainer. Sinds 2015 is hij werkzaam als toezichthouder in de ouderenzorg. Hij blijft zich ontwikkelen, onder meer via een Master of Public / Not for Profit Management.

De betekenis die René aan dit boek geeft, is dat het een kans is om leiderschap in de boardroom vanuit unieke identiteit en een scherp innerlijk kompas concreet te vertalen naar succesvol toezicht. Vanuit de veronderstelling dat toezicht, ondanks de generieke principes daarin, steeds weer maatwerk is. Iedere organisatie vraagt om mensen die dát met het oog op publiek belang handen en voeten kunnen geven.

 

Cora Reijerse is klinisch psycholoog van achtergrond met meer dan 40 jaar ervaring als adviseur, trainer, coach, facilitator in organisaties. Mensen en organisaties helpen in beweging te komen en zich richting een gezamenlijk gewenste toekomst te begeven, is voor haar het mooiste werk dat er is.

Cora werkt graag samen met anderen: in samenwerking ontstaan voor haar de beste ideeën en blijft de focus scherp. Deze ligt de laatste jaren op het begeleiden van leer- en ontwikkelprocessen in de rol van interim-projectleider of verandering begeleider van managementteams en bestuurders. Ze geeft regelmatig lezingen en workshops over succesvol veranderen en samenwerken en schrijft hierover in handboeken. Daarnaast is Cora een enthousiast bestuurder in bijvoorbeeld VvE’s en in de beroepsvereniging het Nederlands Instituut van Psychologen.

Module 1 (ochtend)

  • Kennismaken
  • Wat zijn de meest voorkomende valkuilen, hoe herken je die en maak je ze bespreekbaar?
  • Samenwerken: welke frameworks/denkmodellen zijn bruikbaar voor de psycholoog bij het benaderen van teamvraagstukken.
  • Betekenis-hoe geven we betekenis aan onze omgeving, Oriëntaties en persoonlijke waarden.

Module 2 (middag)

  • Context van de boardroom
  • De toezichthouder en de thema’s oordelen, samenwerken en betekenis
  • Lessen voor de psycholoog.

Ter voorbereiding op deze masterclass worden de cursisten geacht om het boek ‘Psychologie in de boardroom’ van René Ravenhorst en Cora Reijerse  (118 pagina’s) te bestuderen. Door middel van een eindopdracht, die de cursisten na de scholingsdag ontvangen, wordt de kennis van de cursisten getoetst. De cursist dient deze eindopdracht met een voldoende af te ronden om alle accreditatiepunten toegekend te krijgen.

Optionele artikelen

  • AFM, interne publicatie over Cultuur en gedrag
  • AFM kort onderzoeksverslag: Open foutencultuur essentieel voor gezonde bedrijfscultuur
  • AFM rapport: Oog voor psychologie in bestuurskamer versterkt klantbelang

Deze artikelen zullen na de aanmelding aan de cursist gemaild worden.

Programma

9.00 uur           Inloop en registratie
9:30 uur           Start programma (module 1)
12:30 uur          Lunchpauze
13.30 uur          Start programma (module 2)
17:30 uur          Sluiting + Borrel

Doelgroep

De Summerschool is exclusief toegankelijk voor academisch geschoolde A&O en A&G psychologen.

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd voor Arbeid- en Organisatiepsycholoog NIP & Psycholoog Arbeid en Gezondheid NIP voor:
7 PE-punten voor het bijwonen van de dag EN optioneel:
7 PE punten voor het met een voldoende afronden van de eindopdracht

 

Locatie

The Colour Kitchen Zuilen, Pr. Christinalaan 1, 3554 JL Utrecht (let op: er zijn meerdere locaties van The Colour Kitchen in Utrecht, dit is niet die aan de oudegracht)
Let op: i.v.m. de anderhalve meter maatregel is dit een andere locatie dan eerder vermeld.

 

Kosten voor deze dag:
€ 75   – NIP-leden
€ 100 – NIP-leden inclusief boek
€ 250 – niet NIP-leden:
€ 275 – niet NIP-leden incl. boek
€ 25   – Studenten NIP (slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar)
€ 50   – Studenten incl. boek
€ 40   – Startende psychologen NIP:
€ 65   – Startende psychologen NIP incl. boek

Aanmelden

Aanmelden 4 september 2020