Sprekers Jaarcongres 2020: Het Brein

Dagvoorzitter Anouschka Laheij

Anouschka Laheij (1972) is politicoloog en psycholoog en een gedreven en mensgerichte dagvoorzitter, moderator en (team-) coach. In 2007 heeft zij besloten van haar hobby haar vak te maken en leidt zij, naast haar begeleidingswerk als teamcoach, (grootschalige) congressen, dialogen en debatten, voor zowel de profit (Google, Fokker, Schiphol Group, Rabobank) als de non-profit sector, daarbij schakelt zij makkelijk van het Nederlands naar het Engels.

Zij interviewt bestuurders, politici, ministers en ceo’s op een constructief kritische wijze. Ook weet zij elke paneldiscussie met haar spitsvondigheid en creativiteit tot spannende gebeurtenis te maken voor het publiek.

Haar achtergrond als politicoloog en psycholoog maakt dat zij journalistieke scherpte combineert met een hoge mate van human interest. Ook is zij als geen ander in staat energie te brengen en de zaal in beweging te krijgen. Zij creëert de noodzakelijke verbindingen tussen de inhoudelijke thema’s, de sprekers en het publiek.

Haar persoonlijke werkstijl is energiek en resultaatgericht, met altijd aandacht voor de mens en het proces.

 

De ontwikkeling van baby’s en hun hersenen

Vanaf het moment dat een baby is geboren, wordt hij overspoeld met nieuwe indrukken uit de wereld om hem heen. Hij ziet voor het eerst een gezicht, voelt hoe handen hem oppakken, ruikt nieuwe geuren en hoort nieuwe geluiden. De manier waarop een baby de wereld waarneemt, is voor een volwassene maar moeilijk voor te stellen.

Hoe ziet een baby zijn omgeving? Wat begrijpt hij van wat er om hem heen gebeurt? In de lezing zal worden ingegaan op de belangrijke kennis en nieuwe inzichten die recent neurowetenschappelijk en psychologisch onderzoek heeft opgeleverd over de ontwikkeling van baby’s en hun hersenen.

Over Sabine Hunnius

Sabine Hunnius is directeur van het Baby & Child Research Center en hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij studeerde psychologie in Berlijn en promoveerde op een onderzoek naar visuele waarneming bij baby’s. Haar huidige onderzoek richt zich voornamelijk op de vroege (sociaal)cognitieve ontwikkeling. Samen met Michiel van Elk schreef ze het boek Het babybrein (2018, Prometheus).

 

Aandacht bepaalt wat je van de wereld om je heen meekrijgt

Advertenties, appjes, verkeerslichten, banners, mails en pushberichten: de strijd om onze aandacht wordt steeds heftiger en het is tegenwoordig moeilijker dan ooit om je langer dan een paar minuten onafgebroken te concentreren. Is dat een probleem? Ja, want soms is aandacht bij wat je doet het een zaak van leven of dood. Daarbij is concentratie onmisbaar om creatief en productief te kunnen werken.

Stefan laat zien hoe we informatie verwerken, waarom we zoveel meer zien dan we denken en welke gevolgen dat heeft voor ons dagelijks leven. Hij laat duidelijk hoe we ons werkgeheugen soms verkeerd gebruiken en waarom sommige dingen wel opvallen en andere totaal niet. Hij beschrijft verschillende technieken waarmee je aandacht kunt sturen en hoe aandachtsarchitecten (zoals reclamemakers, ontwerpers van vliegvelden en websitebouwers) die inzetten in ons voor- en nadeel.

Hij deelt de nieuwste inzichten over aandacht en concentratie en geeft technieken waarmee je je concentratie langer vast kunt houden.

Over Stefan van der Stigchel

Zo werkt aandachtStefan van der Stigchel is hoogleraar cognitieve psychologie aan de Universiteit Utrecht en hoofd van het AttentionLab, dat onderzoekt hoe aandacht en visueel bewustzijn onze perceptie van de wereld beïnvloeden. Hij is een veelgevraagd spreker, zowel voor lezingen als in de media, en is daarnaast lid van De Jonge Akademie, een platform van jonge topwetenschappers.

Zijn boek Zo werkt aandacht kwam in 2016 uit. Bij uw aanmelding kunt u dit boek bestellen voor de speciale congresprijs van € 17,60 en wordt geleverd tijdens het congres. Zijn boek Concentratie is in november 2018 verschenen. Begin 2020 wordt zijn derde boek Grip op aandacht verwacht.

 

Baas in eigen brein?

Wie zit er in ons hoofd aan het stuur? Wie neemt voor ons de beslissingen? Victor Lamme neemt u mee in een zoektocht door het brein, om die vraag te beantwoorden. Zijn wij rationeel handelende wezens of worden we door emoties heen en weer geslingerd? Weten we eigenlijk wel waarom we doen wat we doen? Of weet een hersenscanner dat eigenlijk beter? En welke rol speelt ons bewustzijn bij dit alles?

Leer iets over wie nu eigenlijk de ‘baas’ is in ons brein, hoe dat brein door alles om ons heen wordt beïnvloed, en op welke ‘knoppen’ jij kunt drukken om te beïnvloeden wat er in een ander brein gebeurt. En lach daarbij ook een beetje om jezelf.

Over Victor Lamme

Victor Lamme is hoogleraar en hersenonderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde in tijdschriften als Nature en Science, maar schreef met evenveel plezier populaire bestsellers als ‘De Vrije Wil Bestaat Niet’ en ‘Waarom?’. Hij weet als geen ander zijn kennis over het brein te vertalen naar de praktijk en is daarom een veelgevraagd gast op podia, in kranten en op radio en TV. Zijn lezingen zitten tjokvol verrassende inzichten en eye-openers voor iedereen die menselijk gedrag effectief wil beïnvloeden.

 

Meld je aan voor het NIP Jaarcongres op 14 februari 2020