Net als in algemene bevolking, heeft ook onder psychologen hoogstwaarschijnlijk zo’n 10 – 12 % een stoornis in middelengebruik. Mensen met deze ziekte voelen zich vaak eenzaam en niet veilig om zich hierover te uiten. Om het onderwerp bespreekbaar te maken (ook onder de eigen beroepsgroep) en psychologen te ondersteunen is deze toolkit ontwikkeld. Ook handig als je verslavingsproblematiek herkent bij een collega of meer wilt weten over het onderwerp. De toolkit dient twee doelen:
- Hulp bieden aan psychologen (en hun collega’s) die kampen met problematisch middelengebruik of verslaving
- Stoornissen in middelengebruik en verslaving onder psychologen beter bespreekbaar maken
Psychologen of andere zorgprofessionals met verslavingsproblematiek kunnen vertrouwelijk bellen met het steunpunt dat de ABS-artsen speciaal hiervoor hebben ingericht: 0900-0168 (werkdagen 9.00 – 20.00 uur)
Je voelt het. Je ziet het. Je weet het.
Een collega heeft te maken met problematisch middelengebruik of een verslaving. De ABS-artsen ontwikkelden een pakkende video rondom dit thema. In deze video zie je twee perspectieven: die van de arts die een verslaving heeft en die van de collega. Help je collega door in gesprek te gaan. Of help jezelf door de hulplijn te bellen (0900-0168). Wil je meer tips over hoe je met je collega in gesprek kan gaan? Bekijk dan ook de rest van de informatie in deze toolkit.
Filmpje KNMG ‘Verslaving onder artsen vanuit 2 perspectieven’
Nieuwe Handreiking Alcohol, Drugs en Medicatie (ADM) van Trimbos
Het Trimbos-instituut heeft een Handreiking Alcohol, Drugs en Medicatie (ADM) beleid opgesteld voor instellingen en werkgevers (2020). Hierin wordt actiever ingezet op preventie en zorg van medewerkers met problematisch middelengebruik. En wordt aandacht besteed aan in hoeverre middelengebruik bijdraagt aan onveiligheid op de werkplek
Meer informatie over middelengebruik en werk
- Webinar over Handreiking Alcohol, Drugs en Medicatie (ADM) terugkijken
- ADM-materialen van het Trimbos-instituut
- Verslag vragenlijst
- Aanbod ADM-leertraject Trimbos-instituut
Meer informatie over de nieuwe handreiking ADM
Webinars sectie Verslavingspsychologie NIP
CRA, ACRA en CRAFT bij problematisch middelengebruik – 24 maart en 25 mei 2021
Wil jij als psycholoog meer weten over de Community Reinforcement Approach (CRA) als therapeutische toepassing bij problematisch middelengebruik? Bekijk dan deze webinars. Deel twee behandelt ACRA en CRAFT: evidence-based werken met jongeren en familieleden van verslaafden.
Maak jij het middelengebruik van je collega of cliënt bespreekbaar? – 22 oktober 2020
Wat helpt wel en niet? En als je als psycholoog met deze problematiek te maken krijgt bij een collega of cliënt, kan de beroepscode je daar dan bij ondersteunen?
De verslaafde psycholoog: wat nu? – 4 februari 2021
Hoe ga je om met een collega of medewerker met verslavingsproblematiek? Een interactief vervolg op het webinar ‘Maak jij het middelengebruik van je collega of cliënt bespreekbaar?’
Durf jij vermoedens van verslaving te bespreken met een collega?
Zo’n 70 procent van de hulpverleners durft probleemgedrag van collega’s niet bespreekbaar te maken, zegt Peter Greeven, voorzitter van de sectie Verslavingspsychologie. Hoe kunnen we dat taboe doorbreken?
- Lees het artikel in tijdschrift De Psycholoog: ‘Durf een collega aan te spreken over vermoedens van verslaving’
Maak gebruik van de toolkit ABS-artsen
De ABS-artsen hebben een uitgebreide toolkit ontwikkeld waar psychologen met problematisch middelengebruik of verslaving ook gebruik van mogen maken.
De ABS-artsen toolkit ondersteunt op verschillende onderdelen bij het creëren van een gezond en veilig werk- en leerklimaat waarin verslaving als ziekte wordt behandeld en problematisch middelengebruik en verslaving bespreekbaar worden gemaakt.
- Lees ook: Een inkijkje in het monitoringprogramma van ABS-artsen – Naomi van Esschoten (eerder verschenen in Medisch Contact – pdf)
Per onderdeel vind je handvatten en achtergrondinformatie die jou en je organisatie helpen beleid te ontwikkelen gericht op middelengebruik en verslaving, het onderwerp bespreekbaar te maken, kennis hierover te vergroten en mee te verspreiden.
- In gesprek gaan met een collega over middelengebruik en verslaving
- Kennis over problematisch middelengebruik en verslaving vergroten: onderwijsmodule, hoe ga je om met je eigen stress en uitleg en gebruik van termen
- Beleid ontwikkelen: werkgevers kunnen hiermee eigen beleid ontwikkelen voor hun zorgprofessionals
- Doe mee: teken de intentieverklaring
Handige downloads
Alle downloads op een rij. Een greep uit deze bestanden:
- Handige informatiesheets, zoals 5 antwoorden op juridische vragen bij verslaving en werk (pdf) en 10 tips voor een gesprek met een collega die onder invloed aan het werk is (pdf)
- Artikel: ‘Ook onderzoek wijst uit, verslaving bespreekbaar maken is moeilijker dan je denkt’ (pdf)
- Een vijftal casussen, zoals het verhaal van Astrid (pdf)
- Illustraties en animaties
- En nog veel meer…
Neem een kijkje in het overzicht met downloads.
Toolkit - Stoppen met roken
Specifiek voor stoppen met roken heeft de sectie Verslavingspsychologie in het kader van Wereld Niet Roken dag een toolkit samengesteld rondom dit thema.