Over de sectie Startende Psychologen

Missie en visie

De Startende Psychologen vinden dat psychologen die een vierjarige academische opleiding hebben voltooid, trots mogen zijn op de competenties en theoretische achtergrondkennis die ze hebben. Dankzij je studie heb je een hoop theoretische kennis en wat praktijkervaring opgedaan en stap je met een goedgevulde rugzak de arbeidsmarkt op. Startende psychologen zijn opgeleid tot kritische academici met kennis van verschillende aspecten van de psychologie en hebben een frisse blik op het werkveld van de psycholoog. Zij zijn de psychologen van de toekomst. Wij ondersteunen jou graag om dit uit te dragen, je te presenteren op weg naar je ideale baan en je door te ontwikkelen als kritische en goed opgeleide professional.

 

Netwerk

Het NIP is dé beroepsvereniging voor psychologen met ruim 13.000 leden, die kennis en ervaring hebben in de diverse werkvelden van de psychologie. Het NIP is toonaangevend in beroepsethiek, speelt een grote rol in de belangenbehartiging van psychologen en heeft een ruim aanbod in registratiemogelijkheden. Door de verschillende secties worden er allerlei inhoudelijke activiteiten georganiseerd. Wij vinden het belangrijk dat de verscheidene diensten van het NIP voor jou duidelijk en makkelijk toegankelijk zijn. En we brengen starters en meer ervaren psychologen graag met elkaar in contact om elkaar te ondersteunen en op weg te helpen. Zie het als 13.000 psychologen om mee te netwerken en om van te leren. Word lid van het NIP

 

Snel veranderend werkveld

Als startende psycholoog krijg je te maken met een snel veranderend werkveld. Dit geldt voor de GGZ en de jeugdzorg, voor de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg, en ook binnen het bedrijfsleven. Ook jouw rechten als werknemer en de eisen die er aan jou worden gesteld als psycholoog zijn aan veranderingen onderhevig. Tegelijkertijd zijn er nieuwe werkvelden bijgekomen voor psychologen, zoals mediation en sportpsychologie. Als startende psycholoog is het niet altijd makkelijk om je weg te vinden in deze veelheid aan informatie en veranderingen. Vanuit de Startende Psychologen helpen wij je op weg met goede en overzichtelijke informatie over het werkveld van de psycholoog, nascholing en registraties, afgestemd op jouw behoeften als starter. Lees meer over de mogelijkheden voor startende psychologen en waar je rekening mee moet houden als je een werkervaringsplaats overweegt.

 

Altijd open voor nieuwe ideeën

In de nabije toekomst willen we nog meer aandacht besteden aan belangenbehartiging op thema’s als meer gz-opleidingsplaatsen, numerus fixus aan universiteiten en open acces. Ook willen we startende psychologen beter positioneren richting werkgevers en kansen creëren op de arbeidsmarkt. Hierbij zullen wij zo veel mogelijk de samenwerking met andere organisaties opzoeken. Daarnaast willen wij meer samenwerken met jonge onderzoekers, omdat wij denken dat startende psychologen een brug kunnen slaan in het samenwerken tussen wetenschappelijk onderzoek en de praktijk van het werkveld. Ook willen we ons internationaal oriënteren om te leren van startende psychologen in andere Europese landen. Wij staan altijd open voor nieuwe ideeën, wensen van startende psychologen en eigen initiatieven van startende psychologen! Neem contact met ons op

 

Doelstellingen

De belangrijkste doelstellingen van de Startende Psychologen zijn:

  • Startende psychologen met elkaar in contact brengen
  • 13.000 psychologen om van te leren en de mogelijkheid bieden tot actieve deelname NIP
  • Een breed aanbod bieden aan inhoudelijke activiteiten
  • Ondersteunen bij het vinden van een baan
  • Overzichtelijke informatie bieden over het werkveld van de psycholoog, nascholing en registraties
  • Ondersteunen bij jouw persoonlijke ontwikkeling
  • Belangenbehartiging van de startende psycholoog

Lees verder

 

Bestuur

Het bestuur van de Startende Psychologen bestaat uit startende psychologen uit verschillende werkvelden. Zie hieronder wie welke functie vervult. Wij zijn altijd op zoek naar startende psychologen die willen meedenken of actieve input willen leveren. Dus heb je interesse? Word ook actief!

 

Samenwerking

De Startende Psychologen werken samen met alle secties van het NIP om jou zo veel mogelijk te laten profiteren van het aanbod van de verschillende secties. Wij werken samen met SPS-NIP om de overgang van student naar starter te versoepelen. Waar mogelijk organiseren wij samen activiteiten en werken wij samen in het kader van belangenbehartiging.

logo meesters in de psychologieMet de Meesters in de Psychologie (MidP) werken wij sinds begin 2015 samen. De Startende Psychologen en MidP richten zich op dezelfde doelgroep, namelijk de startende psycholoog, en hebben deels overeenkomstige doelen. Om te beginnen krijgt onze samenwerking vorm in het organiseren van een gezamenlijke activiteit. 

 

Contact

Alle startersinformatie direct in je mailbox? Stuur een mail aan de ledenadministratie@psynip.nl en meld je aan als lid van de sectie Startende Psychologen. Voor vragen, ideeën, suggesties, mail ons op: startendepsychologen@psynip.nl. Heb je een interessante discussie, leuke vacature, of inspirerende activiteit die je wilt delen? Kijk ook op onze groepen op:

Facebook en
LinkedIn