Mogelijkheden startende psycholoog

Psychologen zijn werkzaam in de gezondheidszorg, het onderwijs en de wetenschap, maar ook bij bedrijven, de overheid en binnen de rechtspraak. Naast je afstudeerrichting bepalen je interesses en competenties de sector waarin je zult werken.

Startende psychologen gaan aan de slag in verschillende functies, zoals POH-GGZ’er of accepteren een werkervaringsplek. Daarnaast moet je je natuurlijk afvragen waar je mogelijkheden liggen, zeker omdat het door de krappe markt als startende psycholoog niet gemakkelijk is om je droombaan te vinden.

 

Gezondheidszorg

Hoewel er binnen de geestelijke gezondheidszorg voornamelijk vraag is naar BIG-geregistreerde psychologen, zijn er zeker mogelijkheden voor starters. Denk hierbij aan banen binnen ggz-instellingen, maar ook binnen de jeugdzorg, in huisartsenpraktijken, in ziekenhuizen of in een privépraktijk. Als basispsycholoog kun je binnen de gezondheidszorg werkzaam zijn als medebehandelaar en werk je onder supervisie van een hoofdbehandelaar met BIG-registratie.

 

Onderwijs

Je kunt als schoolpsycholoog of gedragswetenschapper werken binnen het (speciaal) basis- en voortgezet onderwijs. Daarnaast bieden hogescholen en universiteiten mogelijkheden om als docent werkzaam te zijn, al dan niet in combinatie met het doen van onderzoek.

 

Wetenschap

Heel wat psychologen zijn werkzaam binnen de wetenschap. Een bekend voorbeeld hiervan zijn psychologen die een promotietraject doen aan een universiteit. Ook binnen de overheid en gezondheidszorginstellingen wordt onderzoek gedaan waar onderzoeksassistenten, (junior) onderzoekers en PhD-studenten aan meewerken.

 

Bedrijfsleven

Je kunt als psycholoog werken op de Human Resource of communicatieafdeling. Je vaardigheden sluiten uitstekend aan bij werkzaamheden als het geven van training en coaching en recruitment, maar ook met betrekking tot public relations, werknemerstevredenheid en communicatie binnen een bedrijf. Ook bij de overheid en bij non-profitorganisaties werken startende psychologen binnen deze functies.

Om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten, om je vaardigheden te verbeteren of voor meer verdieping binnen je vakgebied, kun je aan nascholing denken:

 

Functies

Veel startende psychologen gaan aan de slag als POH-GGZ’er of accepteren een werkervaringsplek.

POH-GGZ
De functie van Praktijkondersteuner Huisarts – Geestelijke Gezondheidszorg (POH-GGZ) is ontstaan om de toenemende vraag naar hulp bij psychische en psychosociale problemen en de stijging van kosten van de relatief dure tweedelijns zorg op te vangen.

POH-GGZ is op dit moment een functie en (nog) geen beroep. Dit betekent dat professionals met verschillende opleidingsachtergronden en werkervaring deze functie kunnen vervullen. De POH-GGZ vraagt bepaalde kwaliteiten van een professional, zoals communicatievaardigheden en kennis van psychiatrische aandoeningen. Omdat je deze kwaliteiten als psycholoog bezit, zijn psychologen zeker geschikt om deze functie te bekleden. Aanvullend worden er verschillende cursussen en modules voor POH-GGZ aangeboden, waar de kwaliteit en uitgangspunten nog onduidelijk van zijn. De Landelijke Vereniging POH-GGZ is betrokken bij ontwikkelingen binnen dit werkveld en houdt zich bezig met het formuleren van kwaliteitseisen voor deze functie en opleiding. Ook binnen het NIP worden de ontwikkelingen op de voet gevolgd en werd er door de Startende Psychologen een voorlichtingsavond georganiseerd:

Werkervaringsplaatsen
Werkervaringsplaatsen zijn voor starters een mogelijkheid om werkervaring op te doen in sector waarin zij graag willen werken, maar niet onomstreden omdat zij dit vaak onbetaald of voor een kleine vergoeding doen. Hoewel je een werkervaringsplaats als een mooie kans kan zien, brengt het ook risico’ s met zich mee. Het NIP wil haar leden graag wijzen op deze risico’s en adviseren over de randvoorwaarden waar een werkervaringsplek aan zou moeten voldoen.

 

Actief worden bij het NIP?

Lijkt het je leuk om naast je werk actief te worden als startende psycholoog binnen het NIP? Dan zijn er verschillende mogelijkheden:

 

Alle mogelijkheden op een rij

Lees meer over het werken als psycholoog om een goed beeld van het vak en de mogelijkheden te krijgen. Bekijk ook deze film van SPS-NIP over de vele mogelijkheden in het werkveld. Wat zijn de keuzes en wat zijn de kansen na het afstuderen?

In deze film komen meerdere psychologen in verschillende werksituaties aan bod. Ieder met een eigen verhaal, eigen ervaringen en persoonlijke kijk op het werkveld.