Conditie X: eerste symposium sectie SEP

Mensen worden overal en altijd beïnvloed. Hoe werkt dit, hoever mag je daarin gaan als psycholoog en hoe transparant moet je daarover zijn, bijvoorbeeld als je bij een bank werkt of marketeer bent bij booking.com? Op vrijdag 8 maart 2019 organiseerde de sectie Sociale & Economische Psychologie (SEP) hun eerste symposium over de wetenschappelijke, praktische en ethische kanten van gedragsbeïnvloeding.

 

Impressie van het symposium

 

Inspirerende sprekers

Zo’n 70 economisch en sociaal psychologen maakten kennis met het NIP. Miss Nudging Suzanne Hielckert, expert gedragsverandering van Nationale-Nederlanden, was dagvoorzitter.

Twee inspirerende sprekers deelden hun kennis over gedragsbeïnvloeding, experimenten en ethiek in zowel sociaal als commercieel domein:

  • gedragseconoom prof. dr. Robert Dur van de Erasmus Universiteit
  • senior consumentenpsycholoog dr. Gerben Langendijk van Booking.com

De sprekers kregen als dank voor inspirerende bijdrage een gratis lidmaatschap aangeboden.

 

Ethische dilemma’s

Voorafgaand aan het symposium vulden de deelnemers een vragenlijst in over ethische dilemma’s. De sectie gaat met deze input aan de slag om een addendum op de beroepscode te maken die speciaal gericht is op psychologen die in commerciële organisaties of het sociale domein werken.

Tijdens de ‘unconference’ konden de deelnemers zelf een sessie organiseren over een onderwerp, thema of vraag die zij interessant vonden. Ook hier werd actief aan deelgenomen; er werd kennis gedeeld, gediscussieerd en ervaring uitgewisseld tussen de deelnemers over diverse onderwerpen, van conversie optimalisatie tot escalatie preventie en ethiek.

 

Symposium gemist?

Ben je onderzoeker, economisch of sociaal psycholoog? De sectie Sociale & Economische Psychologie is de jongste sectie van het NIP en richt zich op de psycholoog die werkt aan positieve gedragsbeïnvloeding en -verandering in wetenschap, profit en/of non-profit organisaties. De sectie SEP organiseert regelmatig bijeenkomsten.

Sluit je ook bij ons aan! Vul het interesseformulier in of word direct lid van het NIP.