Zorgstandaarden: de geïnterviewden

Zorgstandaarden in de ggz: illusie of noodzaak?

Het NIP interviewde vier experts over het onderwerp Zorgstandaarden. Lees meer over de geïnterviewden en bekijk de volledige interviews met Philippe Delespaul en Jeroen Muller.

 

Philippe Delespaul

Philippe Delespaul is hoogleraar Zorginnovaties in de GGZ aan de Universiteit Maastricht en bij Mondriaan.

Delespaul is bij Mondriaan in Maastricht/Heerlen werkzaam als klinisch psycholoog en adviseert de instelling en regio over zorginnovatie. Hij is bestuurslid van het CCAF en van F-ACT Nederland. Verder ontwikkelde Delespaul de PsyMate methodiek, om het dagelijkse leven van mensen in kaart te brengen.

Samen met o.a. psychiater prof. Jim van Os publiceerde hij begin 2016 het boek De Nieuwe GGZ dat een radicale verandering in de geestelijke gezondheidszorg voorstelt. Minder symptoombestrijding en meer aandacht voor de weerbaarheid van de patiënt.

Bekijk het volledige interview

 

Henk Mathijssen

Henk Mathijssen is lid van de Vereniging voor Manisch Depressieven en Betrokkenen (VMDB) en is vanaf het eerste moment actief als vrijwilliger. Zo is hij actief bij de lotgenotenlijn en heeft hij mee gewerkt aan de zorgstandaard bipolaire stoornissen.

Mathijssen is namens de VMDB ook lid van de Zorg Advies Raad.

Matthijssen werkte mee aan de Zorgstandaard Bipolaire stoornissen.

Jeroen Muller

Jeroen Muller is vice-voorzitter van het NIP. Hij startte zijn carrière als forensisch psycholoog en vrijgevestigd psychotherapeut. Als bestuurder van Arkin kent hij de ggz van binnenuit. In zijn rol als voorzitter van P3NL werkt hij aan een kansrijk model dat de kwaliteit van de zorg kan verbeteren en dat een kostenbesparing binnen de ggz kan realiseren.

Bekijk het volledige interview

 

 

Annelies Spek

Annelies Spek is klinisch psycholoog en hoofd van het Autisme Expertisecentrum. Ze is gepromoveerd op ASS bij volwassenen en schreef verschillende boeken over autisme bij volwassenen. Spek doet wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen ASS en eetproblemen, prikkelverwerking bij mensen met ASS en ASS bij vrouwen.

Verder is Annelies Spek voorzitter van de Zorgstandaard Autisme, als docent werkzaam bij de RINO en Cure and Care, ze is verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven, lid van de redactieraad van de Psycholoog en Wetenschappelijk Tijdschrift Autisme en consulent bij het CCE en het Pieter Baan Centrum.