E-mental health: de geïnterviewden

Het NIP ging in gesprek met vier experts over E-mental health in de ggz. Impliceert het gebruik van technologie de vermindering of het verdwijnen van face-to-face contact? Wat zijn de consequenties van beeldbellen, videochatten, appen etc. voor de relatie tussen therapeut en cliënt? Een wetenschapper, twee praktiserend psychologen en een cliënt komen in de film aan het woord.

 

Anneke Vinke

Anneke Vinke

‘Echte presentie kan niet via een scherm’

Anneke Vinke is GZ-psychologe en gespecialiseerd in adoptieproblematiek. In haar praktijk in Bilthoven behandelt ze pleeg- en adoptiekinderen. Vaak hebben deze kinderen een DSM-classificatie: hechtingsproblemen, een trauma, stemmingsklachten, autisme of ADHD.

Vinke heeft haar praktijk oorspronkelijk opgezet voor kinderen, maar veel van de kinderen die ze behandeld heeft, komen bij haar terug als ze volwassen zijn. Ook heeft ze volwassen geadopteerden of adoptie-ouders in behandeling. Inmiddels is de verhouding tussen kinderen en volwassenen in haar praktijk ongeveer 50/50.

Lees het interview (pdf) en bekijk de film

 

Jasper Wagteveld

Jasper Wagteveld

‘Ik ben een believer’

Jasper Wagteveld kreeg op zijn twaalfde een autismespectrumdiagnose. Hij maakt als cliënt gebruik van de ggz en werkt in de specialistische ggz als ervaringsdeskundige en trainer. Jasper: “Online probeer ik alles uit.”

Lees het interview (pdf) en bekijk de film

 

Andrea Boeren en Tex de Vroom

Andrea Boeren

‘Een verarming? Daar herken ik me niet in’

Andrea Boeren is psycholoog bij GGZ Eindhoven (GGzE) en maakt daar sinds juli 2019 deel uit van het online behandelteam van GGzE Direct. Na een pilotjaar dat een positieve evaluatie kreeg, maakt het online team structureel deel uit van het aanbod van GGzE Direct. Andrea: ‘Ik ervaar oprechte nabijheid met cliënten’.

 

 

Tex de VroomTot het het online behandelteam van GGzE Direct behoort ook Tex de Vroom.

Tex is niet aan het woord is in dit interview maar is wel te zien is in de Etalagefilm E-health – Koude techniek voor warme zorg?

Lees het interview met Andrea (pdf) en bekijk de film met Tex

 

 

Heleen Riper

Heleen Riper
‘Blended behandelen heeft de toekomst in de ggz’

Heleen Riper is hoogleraar e-mental health aan de faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen, sectie Klinische psychologie van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Zij doet onderzoek naar de effecten van diverse EMH-interventies in de eerstelijns en de specialistische ggz. Daarnaast onderzoekt ze welke factoren belemmerend en welke juist bevorderend werken voor de implementatie van EMH in zorgroutines.

 

Wouter Wolters

‘Vertragen levert uiteindelijk tijdwinst op’

Wouter Wolters is organisatieadviseur en strateeg digitale zorginnovatie. Hij is oprichter en adviseur bij Buro Wisselstroom, een bureau dat zorgorganisaties adviseert en ondersteunt bij het implementeren van e-health-toepassingen. Hij is een frequent gevraagde spreker en auteur op het gebied van e-health, implementatie en visie en strategie. Zijn ervaring op dit vlak ligt vooral in de GGZ, de verslavings-, de gehandicapten- en de ouderenzorg.

Lees het interview (pdf)

 

Saskia Kelders

Saskia Kelders‘EMH heeft haar toegevoegde waarde ruimschoots bewezen’

Saskia Kelders is universitair hoofddocent aan de vakgroep Psychologie, Gezondheid &
Technologie van de Universiteit van Twente in Enschede. Zij doet onderzoek op het gebied van positieve psychologie, persuasive technology en digitale interventies bij psychische klachten.

Lees het interview (pdf)

 

Najla Edriouch

Najla Edriouch 

 ‘Ik heb 14.000 vaste abonnees’

Psycholoog Najla Edriouch deelt als ‘psycholoog Najla’ via een blog op haar website psycholoognajla.nl en via een eigen YouTube-kanaal wetenschappelijk bewezen psychologische inzichten.

Lees het interview (pdf)

 

Anastasia Peridis

‘De GGZ wordt steeds onpersoonlijker’

Anastasia Peridis is 49 jaar oud en sinds haar negentiende cliënt van de ggz. Haar diagnose is ADHD-hypertype, borderline persoonlijkheidsstoornis, dysthemie en complexe PTSS. Zij mengde zich in een online debat over e-health in de ggz: ‘Ik vind het fijn om iemand aan te kunnen kijken.’

Lees het interview (pdf)