Alle thema’s op rij:
- Psychische klachten bij ouderen
- Geriatrische revalidatie
- Dementie en probleemgedrag
- Overzicht (effectieve) interventies
- Voltooid leven
1. Psychische klachten bij ouderen
2. Geriatrische revalidatie
Handreiking Geriatrische Revalidatiezorg (GRZ)
Het doel van de Handreiking Geriatrische Revalidatiezorg (GRZ) is om de positie en rol van de psycholoog in de geriatrische revalidatiezorg te verhelderen en te versterken. Dit gebeurt door inzicht te geven in de huidige werkzaamheden van de psycholoog en de doelgroepen waarmee wordt gewerkt.
Stichting Hersenletsel Organisaties Nederland
- Eindrapport hersenletsel (pdf)
3. Dementie en probleemgedrag
Richtlijn Probleemgedrag bij Dementie
In de Richtlijn Probleemgedrag bij Dementie (NIP en Verenso) zijn depressieve gedragingen, evenals angst, apathie, psychotisch- en geagiteerd gedrag benoemd als vormen van probleemgedrag.
De richtlijn levert bewijsmateriaal voor elk van deze gedragingen over farmacologische evenals psychologische- en psychosociale interventies, samengevat en beoordeeld met uitgebreide literatuurreviews.
Probleemgedrag
- Psychologische hulpverlening bij gedragsproblemen bij dementie, Handreiking dementie (pdf)
- Omgaan met gedragsproblemen bij patiënten met dementie, Richtlijn dementie (pdf – voor verpleegkundigen en verzorgenden)
- M. Allewijn & H. Diesfeldt (Red.) ‘Psychologische interventies bij moeilijk hanteerbaar gedrag’
PgD, Laren, 2007. Het rapport is bij de PgD verkrijgbaar: info@pgdexpertise.nl - Kijken met andere ogen naar mensen met dementie en onbegrepen gedrag; een oriënterend en cliëntgericht onderzoek naar de kwaliteit van zorg aan cliënten met onbegrepen gedrag in de intramurale ouderenzorg, Rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, 2015
4. Overzicht (effectieve) interventies
Raadpleeg de databank voor geschikte interventies in de langdurende ouderenzorg en gehandicaptenzorg.
Op het juiste moment het juiste doen op de juiste manier. Daar draait het om in de langdurige zorg. Dat verhoogt de kwaliteit en vermindert de kosten. Maar hoe weet u wat juist is? Wat werkt en wat niet? In de gehandicaptenzorg en ouderenzorg zijn veel goede interventies ontwikkeld. Toch zijn ze voor andere professionals vaak moeilijk te vinden en te vergelijken. Zoekt u een geschikte interventie, dan kunt u daarvoor de databank raadplegen.
5. Voltooid leven
De ministers Schippers en van der Steur reageren in de Kamerbrief ‘Kabinetsreactie en visie Voltooid Leven’ op het rapport Voltooid leven, over hulp bij zelfdoding aan mensen, die hun leven voltooid achten van de Adviescommissie Voltooid leven (de commissie Schnabel). Het kabinet komt met een voorstel om hulp bij zelfdoding onder voorwaarden wettelijk mogelijk te maken. Een van die voorwaarden is toetsing vooraf door speciaal daartoe opgeleide hulpverleners. Omdat psychologen expliciet genoemd worden in de brief van de minister, hechten het NIP en de sectie Ouderenpsychologie er waarde aan haar standpunt in deze kenbaar te maken.
- Standpunt Hulp voor ouderen met een langdurig doodsverlangen (pdf)
Voorzitter van de sectie Marjan van de Laar en Maritza Allewijn lichten hun visie toe in een interview in Trouw