De bestuursleden stellen zich graag aan je voor!

Sectiebestuur |

Simone van Loon, Msc, voorzitter
Sinds 1 januari 2021 ben ik de nieuwe voorzitter van de sectie LWP. Als mens en professional ben ik grote voorstander van het lichaamsgericht werken. Dit is ontstaan in de opleidingen die ik na mijn studie Psychologie heb gevolgd bij Annet van Laar. In een introductieworkshop bij het NIP vertelde zij meer over lichaamsbewustzijn en ik raakte direct geboeid. Ik leerde in haar masterclasses en later ook in de professionaliseringsgroep en intervisies hoe essentieel het is om naar de signalen van je lijf te (durven) luisteren. Het gaf mij direct (levens)energie en balans in werk en leven. Als moeder van twee jongens en een druk en sociaal leven heb ik veel inspiratie gekregen door deze manier van werken. Inmiddels is het mijn specialiteit geworden en faciliteer ik, vanuit mijn rol als coach en teamcoach, ook andere mensen om ‘hoofd en lijf’ wat meer met elkaar te verbinden.
Sinds 2009 ben ik zelfstandig ondernemer en werk ik veel voor teams en organisaties. Naast het lichaamsgericht werken ben ik opgeleid als systemisch coach bij het Bert Hellinger Instituut en werk ik graag als coach met inzet van paarden. Het ervaringsgericht leren (leren door te doen en ervaren) staat op mijn lijf geschreven, en brengt mij én mijn klanten veel voldoening. Ik ben overall een ambitieus, leergierig en nieuwsgierig mens en vindt het leuk om opgedane kennis en ervaring direct toe te passen in de praktijk.
Ik voel mij trots dat ik voorzitter mag zijn van de sectie LWP. Het lichaamsgericht werken is in mijn ogen zeer krachtig en verrijkend, ook voor de andere richtingen binnen de psychologie. Het mag wat mij betreft nog veel meer op de kaart komen in Nederland en daar draag ik samen met het bestuur LWP graag een steentje aan bij!

Laura Noordermeer, MSc, penningmeester
Ik ben het LWP-bestuur komen versterken om mijn steentje bij te kunnen dragen aan het uitdragen van het lichaamsgerichte werken binnen de psychologie. In mijn werk binnen de revalidatie ervaar ik deze manier van werken als een ontzettend mooie aanvulling op andere werkvormen. Niet alleen het denken aan spreken, maar ook het waarnemen en het ervaren, het lijf betrekken. Zoekend naar meer verdieping op dit vlak kwam ik echter een woud aan informatie tegen. De LWP was daarin een goede informatieverstrekker en een mooi platform voor het uitdragen van de lichaamsgerichte psychologie als werkvorm.
Vanuit mijn achtergrond in communicatie en marketing zag ik ook mogelijkheden voor het versterken van die rol. En met veel plezier hou ik me sinds vorig jaar bezig met de PR en ondersteuning in het organiseren van de evenementen. Ik hoop de komende tijd bij te kunnen blijven dragen aan het verder op de kaart zetten van de LWP en daarmee het lichaamsgerichte werken binnen de psychologie.

Tanja Konig, secretaris
Psychologie vond ik een geweldige studie (1985-1991). Eindelijk leerde ik begrijpen hoe het zat met mensen. Ik werkte als trainer, loopbaanpsycholoog en coach op het gebied Mens en Arbeid. Sinds 2004 als zelfstandige, inmiddels met de registraties Lichaamsgericht Werkend Psycholoog, Registerpsycholoog Arbeid & Gezondheid en Registerpsycholoog Arbeid & Organisatie.
Gaandeweg echter ontdekte ik dat begrijpen vaak niet genoeg is om werkelijk verandering te bewerkstelligen. Ik kwam zelf bij lichaamsgerichte therapie terecht (Core Energetica) en in 2010 behaalde ik mijn diploma als Core Energetisch Therapeut.
En nu komen veel mensen naar mijn praktijk: “ik snap het allemaal, maar nu?” Als je dan met het lichaam gaat werken, komt het begrijpen op een heel ander niveau en kan iemand fundamenteel andere keuzes gaan maken. Je leert luisteren naar en vertrouwen op je lichaam, als manier om ervaringen te verwerken, het scherpstellen van je kompas voor het leven.
In deze interessante tijd zijn tal van lichaamsgerichte therapieën in opkomst met uitgebreide theorie rondom hersenen en het zenuwstelsel, waarmee de werking van lichaamsgerichte therapieën onderbouwd wordt. Er zijn vele verschillende manieren van lichaamsgericht werken en elk heeft een eigen bijdrage. Ons arsenaal om mensen met klachten of trauma te helpen is daarmee enorm toegenomen. Ik ben bij dit sectiebestuur gegaan om deze ontwikkelingen te steunen en naar collega’s te brengen.

Jamie Laport, Student in Sectie
Ik ben Jamie Maria Paz Laport, een 25 jaar oude premaster student aan de Universiteit van Amsterdam voor de opleiding klinische neuropsychologie. Voorafgaand aan deze studie heb ik mijn hbo-verpleegkunde propedeuse behaald en ben ik in 2020 afgestuurd voor mijn bachelor (klinische) psychologie aan Erasmus Universiteit Rotterdam.
In 2019 heb als lid van het SPS-NIP Stedelijk Bestuur Rotterdam een lezing georganiseerd over (vroegkinderlijke) trauma, hechting en adoptie. Een van onze sprekers stond onder andere geregistreerd als Lichaamsgericht werkende psycholoog. Zij vertelde ons dat het laten ‘voelen en beleven’ van lichamelijke processen kan leiden tot het verkrijgen van toegang tot geblokkeerde emoties en mentale vrijheid. Ik stond op dat moment versteld over de effectiviteit van deze lichaamsgerichte methode en ben sindsdien van mening dat de lichaamsgerichte psychologie een mooie toevoeging kan zijn in de werkwijze van een elke psycholoog. Uiteindelijk heeft deze avond ertoe geleid dat ik sinds 2021 actief lid ben geworden als ‘Student in Sectie’ bij de LWP sectie. Tijdens mijn aanwezigheid bij deze sectie hoop ik nog veel meer te leren over de verschillende lichaamsgerichte methoden. Verder wil ik de aankomende tijd graag bijdragen aan de wetenschappelijke erkenning van de LWP sectie. Dit wil ik gaan doen door mijn kennis met andere studenten, professionals en leken te delen, zodat óók zij versteld zullen staan van het nut van lichaamsgerichte methoden!